Diari de Terrassa

BiTer demana que la bicicleta sigui preferent

L’Associació BiciTerrassa Club (BiTer) insta al govern municipal a “situar la bicicleta com a una opció de mobilitat en vehicle privat preferent” especialment en l’escenari de desconfinament.

Aquests dies, la plataforma catalana FEMBICI feia un comunicat en el que advertia del col·lapse de la mobilitat que pot portar aparellat el desconfinament progressiu. Sobretot si el transport públic ha de reduïr la seva capacitat en hores punta i la ciutadania opta per desplaçar-se en cotxe. “Aquest increment de vehicles contaminants pot tenir “conseqüències nefastes per a la qualitat de l’aire i el canvi climàtic”.

A Terrassa, BiTer proposa a l’alcalde Jordi Ballart i a la regidoria de Mobilitat una bateria de mesures per promou-re l’ús de la bibicleta que inclouen l’execució dels nous carrils bici estratègics previstos a la ciutat, planificats i consensuats en la comissió de la bicicleta de la Taula de Mobilitat. També “mesures de millora de la cohabitació bici-vehicles motoritzats per a tota la xarxa de carrers”.

L’entitat insta a l’Ajuntament a aprovar una nova Ordenança de Mobilitat i a executar les mesures previstes en el Pla de promoció de l’ús de la Bicicleta, entre les que figura la garantia dels drets dels ciclistes a circular “a la seva velocitat normal” pel centre del carril de tots els carrers de la ciutat.

A la bateria de propostes figuratambé la d’un aparcament segur per a bicicletes, nous límits de velocitat a la ciutat per a reduir els riscos de accidentabilitat i campanyes informatives i de comunicació on la bicicleta figuri com a una opció de mobilitat preferent i recomenable.

BiTer defensa la bicicleta com a una opció de mobilitat de baix risc de contagi “de cara a recuperar una mobilitat que eviti la propagació i rebrots del covid-19”. La bicicleta, recorden, permet mantenir la distancia de seguretat, augmenta la capacitat de les vies de transport al precisar de menys espai, i permet alliberar espai al transport públic per a qui més el necessita. A més, millora l’estat físic i emocional de les persones i contribueix a mantenir baixos nivells de contanimació i soroll.

ciclologística

L’Associació BiciTerrassa creu que aquesta és també una bona oportunitat per a promoure el anomenats sistemes de ciclologística d’última milla. Consisteix en inclou-re la bicicleta al darrer tram de la cadena de subministrament de productes alimentaris i de primera necessitat.

L’última milla és el tram final en l’entrega d’un producte, especialment complexe per l’e-comerce i també pel comerç de proximitat a zones urbanes. Sobretot per problemes de volums de trànsit, embussos, carrers de vianants, manca de zones de càrrega i descàrrega i zones històriques de dificil accés. La bicicleta pot tenir un paper clau en aquest darrer tram de la distribució i BiTer proposa que el jugui especialment amb els productes de primera necessitat.

To Top