‘Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental (Acvocc) va acompanyar durant l’any 2019 un total de 58 projectes, dels quals sis es van constituir en cooperatives i van crear 26 llocs de feina. D’aquests 58 projectes, 4 són de creació per la transformació a la fórmula cooperativa, 12 van ser acompanyats per a la seva consolidació i 43 de nova creació. I són les dones les que estan mes implicades. L’Ateneu va presentar ahir el seu balanç anual a càrrec de Bet Tena, Berta Serra i Ana Belén Mesa, coordinadores de l’entitat. A l’acte, on es va donar a conèixer una auditoria del sector a la comarca, també van assistir Roser Hernández, subdirectora general d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives de la Generalitat, i Josep Forn, regidor d’Economia Social. Tecutat, Shpere 4, Vímet Cooperativa, Pla Estel, Can Carner i Psicoop ( també Communia) són les cooperatives que es van constituir l’any passat.
“Potser, aquesta ràtio és petita”, va admetre Ana Belén Mesa, que va afegir que hi ha diverses casuístiques que poden explicar això. “A vegades, la idea és molt embrionària i necessita més temps del que podem oferir, i el projecte s’allarga diverses edicions; també hi ha casos que es paralitza i es trenca”. En qualsevol cas, va puntualitzar Mesa, aquesta xifra “per a nosaltres està molt bé perquè volem fer projectes de qualitat i que tinguin continuïtat”. Al respecte, Roser Hernádez va afegir que aquestes iniciatives es troben al marge dels canons establerts per l’economia capitalista, molt reglats, i que endegar un projecte cooperatiu, que es regeix per “maneres de fer molt diferents”, requereix “molt suport, adhesió econòmica i tocar moltes portes” abans que no marxi tot sol. També la seva organització i gestió s’obre a noves pautes. “Funcionen amb valors diferents, són molt participatius i arriben a consensos. Potser, amb això, les pròximes generacions ho tindran més fàcil”. A Vallès Occidental hi ha 524 entitats que poden ser considerades com a pertanyents a l’economia social i solidària (ESS), de les quals 142 són cooperatives; 26 societats laborals; 342 associacions i fundacions; una mutualitat; i 13 són altres tipus d’entitats considerades també ESS.
Salut i cures
Per sectors destaquen les entitats que es dediquen a salut i cures, cultura i oci i educació i recerca. La resta es distribueixen entre alimentació, espais i xarxes, habitatge, gestió de l’entorn, subministraments, assessorament, restauració i hostaleria, logística, tecnologia i electrònic, finançament i moneda social i comunicació. Berta Serra va explicar que era rellevant que de les persones sòcies de les organitzacions el 52% són dones i el 48% són homes, un percentatge similar al de persones treballadores (53% dones i 47% homes). “És una dada de la qual podem estar orgulloses”, va manifestar Serra. La mida de les entitats que es van participar en la mostra tenen una mitjana d’empleats de 17,6 persones, el que dona entendre que “són entitats petites”. Les 80 entitats que van completar el procés d’auditoria social van aconseguir (amb dades del 2018) una facturació propera als 30 milions d’euros, amb uns ingressos mitjans de 348 mil euros. El 78,2% són derivats de la venda de béns i servies. Per tant, la dependència de subvencions, quotes de socis o aportacions de patrones és inferior al 22% dels ingressos.
Bet Tena també va parlar del mateix Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que forma part d’un projecte més global, una xarxa formada per 14 ateneus i 130 entitats arreu de Catalunya, dintre d’un programa que va néixer fa quatre anys com a una iniciativa promoguda pel departament de Treball. “Creiem que és important haver superat els tres anys, evidentment amb errors i encerts, i ara iniciem una etapa d’estabilització”, va dir Tena, que va afegir que l’objectiu és impulsar “un model cooperatiu comunitari capaç, amb altres agents de la comarca, d’impulsar una transformació econòmica.