Diari de Terrassa

Les hores en que Torra decideix anunciar eleccions

Al tall de les nou del vespre de dilluns, a la Casa dels Canonges -dependències del president al costat del Palau de la Generalitat–, es va iniciar una reunió d’un nucli reduït de dirigents de JxCat, convocats per Quim Torra, en la qual anava a definir-se de quina manera acabaria la legislatura.
A més de Torra, a la reunió assistien el vicepresident primer de Parlament, Josep Costa; la cap de files de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi; el president del grup parlamentari, Albert Batet; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el director general d’Anàlisi i Prospectiva, Josep Rius, i, per videoconferència, l’expresident Carles Puigdemont.
En aquesta trobada, hores abans que el Govern es reunís, estava previst que ho fes a les 09.30 d’ahir per aprovar el projecte de pressupostos per al 2020, anaven a resoldre com respondre a la decisió del president de Parlament, Roger Torrent, de deixar en suspens el vot de Torra a la cambra, després que la Junta Electoral Central ordenés retirar-li l’acta de diputat.
Segons les diverses fonts de l’espai de JxCat consultades per reconstruir aquests moments clau, sobre la taula hi havia diversos escenaris, alguns d’ells especialment dràstics, com avançar eleccions aquesta mateixa setmana i donar per morts els pressupostos, o expulsar els consellers d’ERC de Govern, o remodelar l’executiu per desposseir Pere Aragonès, líder dels republicans, de les seves actuals funcions de vicepresident.
Ja dilluns a la tarda al Parlament, després de la topada pública entre Torra i Torrent, el cap de l’executiu català es va reunir de manera discreta amb consellers, diputats i altres càrrecs de JxCat -també va intervenir a distància Puigdemont- per prendre nota de les seves opinions.
Segons les fonts consultades, eren diversos els consellers de JxCat -inclòs ara el titular de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet- i molts altres càrrecs -entre ells Elsa Artadi- favorables a apartar ERC del Govern per haver assumit la pèrdua de la condició de diputat de Torra, el que consideren una “deslleialtat” intolerable per part d’un soci d’executiu.
Torra, des del Palau de la Generalitat, va poder parlar amb Puigdemont per telèfon per analitzar la situació, entre d’altres contactes, i a la tarda va conversar amb els exconsellers presos.
Es va convenir que Torra convocaria a la nit a aquell nucli reduït de dirigents i tots ells es van asseure a parlar ahir a la nit a la Casa dels Canonges.
Novament, hi va haver unanimitat a l’hora d’expressar indignació amb el que va passar dilluns al Parlament, i algunes veus es van mostrar favorables a fer fora els consellers d’ERC. Malgrat l’enuig majúscul de Torra, el president de la Generalitat no va defensar la idea de desprendre’s dels seus consellers republicans.
Torra va argumentar, segons les fonts consultades, que això xocaria amb el seu discurs favorable a la unitat de l’independentisme i va apostar “per responsabilitat” per aprovar els pressupostos de la Generalitat -ja pactats amb els comuns- abans d’avançar les eleccions, tenint en compte que els últims comptes aprovats són de 2017.
Sí va reconèixer, però, que el que ha passat aquesta setmana deixa la legislatura sentenciada i sense més recorregut polític, idea amb la qual ha iniciat la seva declaració institucional aquest dimecres al Palau de la Generalitat i amb la qual Puigdemont va estar d’acord.
No es va optar, doncs, per expulsar ERC, ni tampoc per una remodelació quirúrgica que hauria passat per retirar a Aragonès les funcions de vicepresident per atribuir-les a un conseller de JxCat, amb vista a una inhabilitació de Torra en el qual prendria el relleu provisionalment el número dos de l’executiu.
La tempesta política viscuda a Catalunya es resol, doncs, amb una pròrroga d’uns mesos més d’una legislatura que el president català dóna per liquidada i amb un govern de coalició més desunit que mai, tot i que conjurat per aprovar els primers pressupostos des 2017.

To Top