ls dies abans de Nadal hi ha grans cites solidàries de país. Primer, el Gran Recapte del Banc d’Aliments i després la Marató per la investigació mèdica que organitza TV3 i Catalunya Ràdio. La Marató, que va tenir lloc aquest diumenge, es va acomiadar cap a les dues de la matinada amb un marcador excepcional que va sumar la xifra de 9.404.256 i que es destinarà enguany a les malalties minoritàries.
La campanya porta com a lema “Minories que fan una majoria”. S’estima que hi ha set mil patologies considerades estranyes i que afecten entre 300.000 i 400.000 persones a Catalunya. Són malalties diferents entre si però tenen en comú que són greus, cròniques, progressives i discapacitants.
Terrassa, com altres molts municipis, ha renovat un any més el seu compromís amb la Marató i ha contribuït a fer més gran la dosis de solidaritat. Fa dies que un bon nombre d’entitats es van posar en marxa per fer aportacions a una Marató que ha fet visible unes malalties que no es coneixen gaire però que hi són i que necessiten recursos per trobar tractaments.
La ciutat i la comarca més propera s’ha sumat al gran esdeveniment amb més de 80 activitats diverses; Des d’esmorzars i berenars, fins a curses i caminades, passant per jocs de quinto i parxís, actuacions i exhibicions i competicions esportives. Un bon nombre d’accions han estat impulsades des de les associacions de mares i pares (AMPAs) de les escoles i d’altres per entitats veïnals, culturals, socials i esportives. Algunes d’aquestes activitats van tenir lloc aquest diumenge, coincidint amb la celebració de la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio que va tenir cares molt conegudes com a Quim Masferrer, més conegut pel “Foraster”, qui descobreix o redescobreix la Catalunya endins els dilluns al vespre.
Bastoners de Terrassa va omplir el Raval i la Plaça Vella amb ball i música igual que Terrassashopers a la plaça de la Torre del Palau. La Casa d’Andalusia també es va afegir a la música amb un concurs de talents. I el grup Acció Teatre va representar “Poti-poti d’amor”, un espectacle de textos humorístics sobre la manifestació de l’amor.
Tot això passava mentre l’Associació de Veïns de Can Roca impulsava una sessió de quinto solidària, el Centre Cultural El Social feia el mateix amb el clàssic joc del parxís i l’entitat Stas Tarat va convertir l’Institut Pere Viver en un gran espai de jocs de taula. L’Escola França oferia un mercat de Nadal amb productes fets artesanament i l’Escola Vapor va fer una projecció de cine.
Per qui volia exercici físic hi havia propostes diferents. Les entitats Excursionistes.cat, Amics del Caní de Sant Jaume de Terrassa i T-Marxa Nòrdica Terrassa van organitzar diumenge al matí una caminada de set quilòmetres pels voltants de la Torre de Mossèn Homs per Mossèn Homs que va aplegar 142 participants de totes les edats. La més gran va ser Brigida da Silva Cecília, de 83 anys, que va fer uns cinc quilòmetres. La caminada va recaptar 1.141 euros (amb 5 euros d’aportació mínima per caminant).
També hi havia tres clubs d’halterofília que i 3 boxs de crossfit que reptaven a la plaça del Vapor Ventalló a un aixecament de peses de manera lúdica i amb tres categories: infantil, masculina i femenina. També clubs esportius de Terrassa i comarca varen fer competicions per la Marató.
dies previs
El programa d’activitats també va ser intensiu els dies previs, com el divendres. L’Escola Lanaspa i el Centre d’Educació Especial Crespinell, que comparteixen projecte, van fer tallers de taitxí, pinta cares, contes amb titelles i encesa d’espelmes amb missatges de nens per les malalties minoritàries. Per la seva banda, l’Escola La Nova Electra van fer una xerrada amb la temàtica de la Marató i una màster class de zumba. El Col·legi Maria Mare de Déu del Carme va organitzar un esmorzar solidari i un recital de cançons. Les AMPAs i les escoles, sempre molt participatives, ja van activar el marcador a principis de mes. L’Escola Ramon Pont va fer una cursa solidària, el Col·legi Sagrat Cor de Jesús van realitzar un munt d’activitats, entre elles jocs interactius sobre alimentació i venda de productes artesanats. Abans i després del dia “D”. Ahir, l’Escola L’Heura del Vallès de Terrassa va organitzar una gran festa musical amb berenar, xocolatada i sorteig amb premi. I dins de les activitats hi ha hagut també xerrades sobre les malalties minoritàries per sensibilitzar i conscienciar als més petits. L’edició de la Marató d’enguany hi ha complet 28 anys i ha capgirat com mai el format del programa que tenia com a seu central els estudis de TV3. Aquesta vegada s’han substituït per deu localitzacions diferents, exterior i interiors, amb més de 16 hores de programació. La jornada va comptar amb la col·laboració de prop de 100 empreses i institucions d’arreu de Catalunya donant suport logístic. A partir d’ara, els equips de recerca que treballen en malalties minoritàries podran optar al fons recaptat a través de la convocatòria d’ajudes que la Fundació La Marató TV3 obrirà el mes de febrer de 2020. Un d’aquests equips està situat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que el diumenge va acollir una cursa solidària de 11, 6 Km. amb 2.280 participants. Els donatius per aquesta causa es poden fer fins al 31 de març del 2020. La Marató va fer que TV3 fos líder d’audiència el diumenge. El programa va tenir una quota del 23,1% i 369.000 espectadors, el millor resultat des de l’edició de 2014.
E