Diari de Terrassa

Meditació: més calma, més longevitat

Cada dia hi ha més evidències científiques que la meditació té una llarga llista de beneficis per a la salut física i psíquica de la persona. En els últims anys s’han publicat més de mil articles en diferents revistes científiques sobre els mecanismes psicobiològics associats a la meditació. Només sobre el mindfulness hi ha més de 670 estudis científics del més alt nivell que mostren com aquest tipus de meditació ajuda a millorar notablement malalties com la fibromiàlgia, la migranya, la fatiga crònica, l’ansietat, la depressió, el dolor crònic… De fet, després de vuit setmanes de pràctica diària de mindfulness, les zones del cervell relacionades amb la memòria, l’aprenentatge i la intel·ligència emocional incrementen de mida, segons els experts defensors d’aquesta tècnica.

Cada dia són més les persones que mediten. Aquesta pràctica ha cobrat tanta importància que a final de mes, del 30 de setembre al 2 d’octubre, tindrà lloc a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna – Universitat Ramon Llull de Barcelona el II Congrés de Teràpia i Meditació. Una trobada que l’any passat va reunir més de mig miler d’inscrits i que està organitzada per l’Institut Gestalt i l’Escola de Gestalt de Catalunya- Espailúdic.

Una nova medicina?
En aquesta segona edició del congrés més de 50 experts en psicologia, ciència i espiritualitat protagonitzaran tallers i taules rodones per aprofundir en la meditació. “El congrés mostra l’interès creixent de la nostra societat per eines que ens ajudin a connectar amb nosaltres mateixos i que ens permetin trobar respostes en el nostre interior. La meditació ens obre tot un món en el qual la pau i la reconciliació amb nosaltres mateixos i els altres són possibles”, diu Sílvia Díez, responsable de comunicació del II Congrés de Teràpia i Meditació i especialista en Salut Emocional.

S’ha comprovat que les tècniques de relaxació redueixen l’escurçament dels telòmers (nom que reben els extrems dels cromosomes), fet que incrementa la longevitat. Però, a més, meditar contribueix a reduir el dolor i a millorar la connectivitat neuronal, entre d’altres, perquè modera l’alliberament de cortisol, una substància que se segrega en abundància en situacions d’estrès i que té molts efectes negatius sobre el sistema nerviós, l’immunitari i l’organisme en general. Darrerament, els estudis que relacionen l’estrès amb l’aparició de trastorns i malalties no paren de créixer.

Millorar la qualitat de vida
“La pràctica de la meditació ens ajuda a estar atents i ens ensenya com podem fer les coses amb menys esforç, més calma i serenitat. La meditació ens ajuda a col·locar l’atenció en el moment present i evita que ens dispersem fent més d’una cosa alhora”, explica el promotor del congrés, Ferran Lacoma, junt amb Mireia Darder. “Ens facilita l’acceptació de la vida i de les emocions tal com són i a ser més espontanis amb la nostra manera de ser”, afegeix.

Aquesta pràctica i el mindfulness s’estan posant de moda perquè “les persones ens hem anat perdent i dispersant amb tantes tasques al dia de manera accelerada i sovint al mateix temps que necessitem meditar”, afegeix l’organitzador. L’objectiu és millorar la qualitat de vida. “Som molts els qui practiquem la psicologia i la meditació i volem compartir el que fem. Són dues eines capaces de millorar la qualitat de vida de la persona”, comenta.

El metge neuròleg i psicoterapeuta Héctor Grijalva, que participa en el congrés, ha comprovat directament els beneficis de la meditació en poblacions d’alt risc a Mèxic. Amb nens de 9 anys diagnosticats amb TDAH va veure reduir la seva hiperactivitat. “Els canvis que produeix la meditació no són solament una relaxació muscular. Modifica la personalitat de la persona, millorant-la”, diu Héctor Grijalva, que està convençut que pot ser una bona eina en la salut pública perquè pot reduir en molts casos la medicació. 

To Top