L’Associació Catalana per al Parkinson ofereix informació de suport als pacients i les famílies per afrontar la malaltia. El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa amb més incidència després de l’Alzheimer. Segons dades de l’associació és una de les afeccions neurològiques més freqüents entre els majors de 55 anys. Es calcula que a Espanya el nombre de persones afectades és de 150.000 de les quals 18.000 són de Catalunya. Per cada 100 mil habitants es diagnostiquen entre 20 i 25 nous casos. Però hi ha un 30% d’afectats encara sense diagnosticar.
Per què apareix?
►El focus està en la dopamina. Tot i que no se sap la causa, la malaltia de Parkinson produeix una alteració progressiva de l’àrea del cervell coneguda com “substància negra” provocant una disminució de la dopamina.
►Coordinar els moviments. La dopamina és essencial per a que els moviments es realitzin de manera àgil. En la malaltia es produeix una degeneració de la dopamina i apareix un descontrol dels moviments.
La creuada de Michael J Fox contra la malaltia
El cas de l’actor Michael J. Fox demostra que la malaltia també pot presentar-se en persones joves. L’estrella del cinema va començar a tenir els primers símptomes en 1990, durant la filmació de la pel·lícula “Doc Hollywood”, tot i que no se li va confirmar el diagnòstic fins l’any següent. Primer va caure en la beguda i després de set anys de negació va acceptar la malaltia el 1997 va decidir fer públic el seu estat de salut i retirar-se. El 2000 va abandonar l’actuació, quan els símptomes eren més severs. L’artista canadenc es va convertir en un activista contra la malaltia i la seva lluita va saltar de l’esfera personal a la pública per promoure la recerca internacional. Va crear la Fundació Michael J Fox per a la investigació en el Parkinson, que disposa d’un buscador d’assajos clínics per augmentar i agilitzar la participació de voluntaris (tant afectats per la malaltia com controls sans) als assajos clínics. D’aquesta forma vol accelerar el desenvolupament de nous medicaments per al Parkinson. Els assaigs clínics són un pas crucial pel desenvolupament de nous i millors tractaments, però a nivell mundial, entre el 40% i el 70% dels experiments es retarden o cancel·len per manca de participants. Per això des d’aquesta fundació és realitza un treball actiu a la recerca d’interessats.