►Crema anglesa (Regne Unit). Diuen que és l’original. Al Trinity College (Cambridge, Regne Unit) se serveixen aquestes postres des del 1879 amb les armes heràldiques de l’escola sobre la superfície exterior on hi ha la capa cruixent de caramel. A diferència de la crema catalana, té una textura líquida i cremosa, que s’aconsegueix amb l’absència total de midó. Es fa amb llet, ou, sucre, vainilla i essència de llimona.
►“Crème brûlée” (França). Alguns consideren que és l’adaptació francesa de la recepta de la crema catalana, que es feia a la Catalunya Nord i la zona de Languedoc. N’hi ha documentació des del 1691, quan apareixen comentaris d’una crema dolça feta amb llet i ous. Actualment és una especialitat de la rebosteria francesa on destaca una fina capa de sucre cremada, que la fa semblant (que no igual) a la crema catalana.
►“Leite de creme” (Portugal). Llet, midó, sucre. ous, canyella, pell de llimona i un bri de sal és la matèria primera que es necessita per fer les postres europees que més s’assemblen a la nostra crema de sant Josep. Quan les mengeu potser us vindrà a la memòria el sabor dels “pastéis de Belém”, uns dolços de crema d’uns 8 cm de diàmetre que es fan segons una recepta secreta que no ha estat desvetllada en 200 anys.