Filòloga, de 53 anys d’edat, Teresa Garcia Balasch, és autora de diversos llibres de llengua catalana. Porta més de vint anys exercint com a professora de català i uns vint-i-cinc, vinculada al Centre de Normalització Lingüística, el CNL, que dirigeix en fa un. Va susbtituir en el càrrec a Ferran Lozano.
Quines són les funcions principals del Centre de Normalització Lingüística?
El que tothom coneix és que aquí impartim cursos de català. Juntament amb aquesta labor formativa portem a terme el programa dels voluntaris per la llengua i també desenvolupem una altra feina, que a vegades queda una mica eclipsada, de dinamització de l’ús del català a la ciutat.
De quina manera realitzen vostés aquesta dinamització?
Entrem en contacte amb empreses, comerços i associacions de veïns i de comerciants per tal d‘estimular-los a que facin servir el català i que utilitzin els nostres serveis. Es tracta d’una tasca divulgativa i el nostre és un servei de caire gratuït.
Com ha anat evolucionant en els darrers anys el Centre de Normalització Lingüística?
Entre els anys 2008 i 2010 vàrem tenir un creixement sostingut quant al nombre de cursos i d’alumnes. Però a partir del 2011 hi ha hagut una certa estabilització. Pel que fa al treball amb empreses i entitats, ja entenem que costa perquè no tothom té sempre temps per dedicar-se a que els seus treballadors es formin en llengua catalana. O per adaptar tots els seus formularis i documents al català. Però, per exemple, ara és un bon moment per promocionar-se a través de les pàgines web i els podem ajudar a fer-ho en la nostra llengua. Nosaltres, insisteixo, ho oferim gratuitament i és una bona opció.
I, com es porta a terme aquest servei de suport a empreses i entitats?
Fem un estudi i revisem els seus textos, especialment els de caràcter professional, a través d’un servei d’assessorament del qual disposem.
Pel que fa a la formació, com funcionen les classes del Centre de Normalització Lingüística i quants alumnes tenen?
Tenim uns 900 alumnes a Terrassa i 500 a Rubí. El 53 per cent són d’origen estranger. Partim d’un nivell inicial, destinat a les persones recent arribades i que pràcticament no entenen res en català, fins a un de superior, que és realment per a experts. I entremig hi ha diferents mòduls que permeten als alumnes cobrir i acabar diversos trams. Hem de partir de la base que el nostre no és un ensenyament obligatori…
Quines conseqüències pot tenir això?
Doncs que un adult pot iniciar aquí la seva formació i haver-la de deixar al mig perquè li surt una feina o té algun problema que no li permet seguir endavant. En tot cas, obtindrà una acreditació pel temps que ha estat estudiant amb nosaltres. Ara bé, els que completen els estudis tindran un certificat homologat.