Diari de Terrassa

Es tracta de “posar fil a l´agulla” i de saber “jugar amb les paraules”

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Terrassa i Rubí aplegava un miler d’alumnes de nacionalitats estrangeres l’any 2014, una xifra que es manté en un nivell similar en l’actualitat. A destacar que les dades inclouen també l’assistència al curs que s’imparteix a Matadepera.

“La pronunciació és el que més ens costa"
Els aprenents de Voluntariat per la Llengua diuen que “la pronunciació és el que més ens costa. Ho hem d’anar aprenent a poc a poc. Però l’important és que ens entenguin”. També comenten que “el que ens sap més greu és que nosaltres fem l’esforç per parlar en català i molts cops ens responen directament en castellà. Això passa potser perquè parlem més lents o per educació”.

Més d’Amèrica del sud
Pel que fa a la procedència d’alumnes estrangers del Centre de Normalització Lingüística de Terrassa i Rubí, en el balanç estadístic pertanyent a l’any 2014 el grup més nombrós procedeix d’Amèrica del Sud, seguit a continuació pel que configuren els estudiants que van venir del Nord d’Àfrica. Els altres orígens destacats són d’Amèrica Central (Mèxic), la Unió Europea i l’Europa Extracomunitària. En aquestes dades, a part dels alumnes de Terrassa i de Rubí, s’hi compten també els del curs que es porta a terme a Matadepera. Durant l’exercici 2015-2016 al Centre de Normalització Lingüística, format per un equip de 23 persones, s’ofereixen 66 cursos a Terrassa i 33 a Rubí.

“Terregada de jocs”
Dintre de les diverses activitats promogudes pel CNL hi ha la “Terregada de Jocs. Setmana del Joc en català de Terrassa”, que se celebrarà entre el 23 i el 28 de maig. Va néixer amb la intenció de promoure el joc en català i també per demotrar que hi ha jocs per a totes les edats i per a totes les èpoques de l’any. D’altra banda, i dintre de les iniciatives de dinamització, també es porta a terme una labor d’informació sobre les disposicions lingüístiques del Codi de Consum adreçada als comerços de l’Eix Comercial Sant Pere. Altres iniciatives dedicades a la promoció lingüística amb del CNL amb associacions de comerciants són “Posem fil a l’agulla” (Ca n’Anglada), “Paraules nòmades” ((Eix Terrassa Nord) i “Jocs de paraules” (Ca n’Aurell).

Servei d’assessorament lingüístic
Una altra faceta del centre de normalització és el seu servei d’assessorament lingüístic per aquelles persones a les que els calgui un cop de mà per escriure correctament en català. Així, aquest servei revisa gratuïtament textos breus (d’entre 4 i 5 pàgines) en el programa Word i informa a qui ho desitgi dels recursos lingüístics en línia disponibles.

Impuls municipal
L’Ajuntament de Terrassa és membre fundador del Consorci per a la Normalització Lingüística. L’any 1990 s’hi va integrar l’Ajuntament de Rubí.

To Top