Esports

Els derbis de qui els escriuen

Abans del derbi que no se celebra des de 2010, reunim els dos periodistes que fa més anys que els expliquen als diaris: Pere Figueras, de Diari de Sabadell; i Josep Cadalso, de Diari de Terrassa

Josep Cadalso i Pere Figueras s’han trobat per reviure els seus derbis i el terrassenc aposta per un empat a un gol aquest diumenge i el sabadellenc veu un 3 a 2 per als arlequinats / lluís franco

Un derbi com el que disputaran aquest diumenge a la Nova Creu Alta també es juga, d’una manera diferent, en les redaccions de Diari de Terrassa i Diari de Sabadell. És un partit esperat i que els socis i aficionats dels dos equips no es volen perdre i hi ha tota una història abans, durant i després, sobretot si, pel que sigui, pel resultat final, per possibles incidents o per transcendència per al futur de tots dos, porten cua.

Els dos periodistes que fa més temps que escriuen sobre els derbis, Pere Figueras, cap d’Esports de Diari de Sabadell, i Josep Cadalso, cap d’Esports de Diari de Terrassa, es van reunir al voltant d’una taula per recordar les seves vivències durant tota una carrera professional seguint als equips de la seva ciutat. El sabadellenc, la temporada 1980-1981 ja va començar a seguir l’actualitat del conjunt arlequinat i, a partir de la 1989-90, en els desplaçaments de l’equip. El terrassenc es va iniciar l’any 1983, primer a l’extinta Ràdio Terrassa i, posteriorment, al diari de la ciutat.

Abans que tot això, també van viure un derbi, per primera vegada, com a aficionats. “El primer que vaig veure, va ser la temporada 1977-78 i el Terrassa va guanyar 2 a 0”, comenta Cadalso. Va ser el 8 de gener de 1978 i els gols locals van ser de Bío i Ramos. Figueras recorda el 4 a 3 de la primera volta, del 3 de setembre de 1977, en què el conjunt egarenc “va marcar dos gols en els últims minuts”.

A Segona “B”

Com a professionals del periodisme, van començar a cobrir la informació d’algun derbi ja a Segona Divisió “B”, però tots dos apunten que Terrassa FC i CE Sabadell, durant molts trams, alguns de llargs, no han coincidit en la mateixa categoria.

Figueras rememora com a curiositat els resultats de la temporada 1996-97, a Segona “B”, amb un 3 a 4 a Terrassa i un 4 a 3 a Sabadell, amb un “hat-trick” de Kiko Ramírez. O el famós 5 a 1 de la 1995-96 a la Nova Creu Alta, amb el gol del conjunt egarenc de penal que no va entrar. Frigola va xutar fora, però l’àrbitre va concedir gol. “El marcador va ajudar que no hi hagués cap escàndol. A més, el Sabadell es jugava el descens”, comenta.

Cadalso recorda poques alegries en els derbis entre tots dos equips des del vessant terrassenc. El 0 a 1 de la temporada 2001-2002, amb gol de Rodríguez de cap. Va ser un partit que es va ajornar per la neu i es va disputar entre setmana, concretament el dimecres 23 de gener de 2002. Aquell dia no va nevar, però va ploure força.

Quina afició va més al camp? S’acostuma de sempre a dir que és la del CE Sabadell, però Cadalso no està del tot d’acord. “L’afició del Terrassa necessita més estímuls per anar al camp que la del Sabadell, que potser és més fidel i acompanya l’equip en tot moment sigui en l’època que sigui. Potser el grup de fidelitat del Terrassa és més reduït”, assenyala.

Els entrenadors

Pel que fa als entrenadors, el cap d’Esports de Diari de Sabadell explica que “mai he tingut cap problema” amb els que han passat per la banqueta del conjunt arlequinat. Cadalso, per la seva part, té molt bons records de Miguel Álvarez, que també va estar al Sabadell i Figueras corrobora que va ser un bon entrenador per a l’equip. El cap d’Esports de Diari de Terrassa també té molt bons records de David Pirri, precisament l’entrenador del Sabadell de l’últim derbi de la temporada 2099-2010. “Era un entrenador amb una proposta de futbol molt atractiva. Crec que és l’únic entrenador que he conegut que cap jugador que parlés malament d’ell”.

Tots dos també coincideixen en com ha canviat la relació entre jugadors i tècnics i la premsa. “Ara ja no és com abans, és una altra història, res a veure”, asseguren. Entenen que a clubs que segueixen molts mitjans hi hagi filtres, però a Terrassa i Sabadell no són tants els mitjans de comunicació.

Jugadors per a la història de tots dos

Més enllà de les passions dels aficionats, els jugadors són també una part important en aquesta classe de partits. Alguns han fet el camí invers i han passat del Terrassa FC al CE Sabadell i a l’inrevés. A l’hora de manifestar quins jugadors dels equips respectius recorden més de tota la seva carrera periodística, Pere Figueras, de Diari de Sabadell, apunta a dos que després tindrien una trajectòria destacada com Garzón i Manel, un centrecampista com Piti o el porter Jordi. També recorda molt a Lino, que jugaria també al conjunt egarenc. Josep Cadalso, de Diari de Terrassa, remarca a Monti per la seva qualitat tècnica, els gols de Keko, també ex del Sabadell i el porter Morales, però no oblida al brasiler Bio, que va jugar amb tots dos.

Moltes èpoques sense trobar-se a la categoria

“La llàstima és que aquesta rivalitat tampoc s’ha pogut alimentar perquè hi ha hagut èpoques de molts anys en les quals no s’han trobat en la mateixa categoria”, apunta Josep Cadalso, cap d’Esports de Diari de Terrassa, que afegeix que “si et trobes cada any, això va fomentant la rivalitat, perquè van passant coses”. Està d’acord amb això el cap d’Esport de Diari Sabadell. A Pere Figueras li agradaria que els derbis es visquessin a l’actual Segona Divisió i recorda que en els derbis de la temporada 1977-78, “els camps estaven plens”. La capacitat era més àmplia i mitja entrada significaven uns vuit mil o deu mil espectadors, diu.

Un derbi amb el filial o un desplaçament de l’afició a peu

Tants anys seguint l’actualitat de Terrassa FC i CE Sabadell, derbis al marge, ha suposat tota una col·lecció d’anècdotes que Josep Cadalso, cap d’Esports de Diari de Terrassa i Pere Figueres, cap d’Esports de Diari de Sabadell, van explicar mentre compartien aquesta conversa.

Eliminar els 1×1

Tant Figueras com Cadalso van acabar eliminant els famosos 1×1 posteriors als partits, en els quals es qualificava l’actuació dels jugadors. “Era una font de conflictes i era molt perillós”, diu el terrassenc, i el sabadellenc afegeix que “encara que es guanyi, sempre hi ha un dia que no els agrada i si poses bé a algun, et diuen que li has posat perquè és el teu amic”.

Bon i mal record

Cadalso creu que un dels pitjors moments va ser quan el Terrassa va coincidir amb el Sabadell “B” a Tercera Divisió. “Va ser un moment molt dolorós”, diu. Però, com a contrapartida, va viure un gran partit a la Nova Creu Alta, a la final de la Copa Catalunya que el Terrassa FC va guanyar al Gavà. El partit es jugava a aquest camp per celebrar el centenari del club arlequinat. “Va ser una gran festa terrassista a la Nova Creu Alta”, detalla.

Coses d’entrenadors

Figueras recorda que tenia molt bona relació amb Lluís Carreras, quan va entrenar al Sabadell. El trucava per fer la prèvia, però un dia no li va agafar el telèfon. “Quan li vaig preguntar què havia passat, que no m’havia agafat el telèfon, em va dir que estava enfadat amb mi, per una cosa que havia escrit”. Cadalso també recorda que “quan vaig començar a fer periodisme a la ràdio, un entrenador va dir que l’havien cessat per culpa meva, i era mentida”.

La caminada

El periodista sabadellenc també fa memòria sobre l’any en què el Sabadell va baixar a Tercera i quan tocava jugar en el camp del camp del Terrassa, un centenar o més d’aficionats de l’equip arlequinat van anar a peu des de la seva ciutat fins a l’Estadi Olímpic per veure el partit. “Va ser com dir, estem ensorrats, però venim a donar-vos el nostre suport”, manifesta.

To Top