Esports

Torna el hockey: la lliga dels entrenadors extraordinaris

Els relleus a les banquetes dels quatre equips favorits al títol de cada temporada són la novetat més rellevant en una edició de la Divisió d’Honor masculina post-Jocs

Com cada temporada, Egara i Atlètic surten a la primera línia de la graella de favorits per endur-se un títol de lliga que fa dues edicions que no cau a Terrassa / Lluís Clotet

Encara amb el record ben fresc del del bon paper de la selecció espanyola masculina als Jocs Olímpics de París, amb una quarta plaça a la classificació final, la competició masculina torna aquest cap de setmana amb algunes novetats de gran rellevància, en especial a les banquetes dels principals favorits a endur-se el títol. Atlètic, Egara Club de Campo i RC Polo no tindran enguany el mateix entrenador respecte a la passada campanya.

En el conjunt de Can Salas, inicia la seva segona etapa com a màxim responsable del primer equip Roger Pallarols, que substituirà al tècnic de les darreres temporades, Xero Gasol. Pallarols, que després de marxar de l’Atlètic va passar per Júnior i Polo, no disposarà de jugadors importants, com Pau Cunill o Marc Vizcaíno, que han anat a jugar a l’estranger, i com a reforç més rellevant tindrà al defensa argentí Fede Monja. A més, Sam Cortès, format al club terrassenc, torna després de passar pel Júnior. La resta d’incorporacions provenen del Vallès o del juvenil.

Sense cap mena de dubte, la classificació per a la “final-four”, fita que no es va assolir en la passada edició de la lliga de la Divisió d’Honor, serà l’objectiu prioritari del conjunt de Can Salas. De la plantilla de l’any passat tampoc continuen Marc Calzada, Ignasi Torras i Marc Sallés, que han plegat, i Jan Lara, que ha tornat al CD Terrassa.

També hi ha hagut relleu destacat a la direcció de l’Egara. El tècnic britànic Andrew Wilson, de ja fa anys vinculat a l’entitat del Pla del Bon Aire, però més aviat a la seva línia femenina, entrenarà al conjunt masculí en comptes de Ramon Sala, que ara entrenarà al RC Polo de Barcelona. Wilson, que la passada temporada dirigia al Hampstead and Westminster Hockey Club masculí de la Premier League anglesa i que també havia treballat al Canadà, amb la seva federació, la Field Hockey Canada, també ha perdut a jugadors importants, com els germans Xavi i Pol Gispert, que jugaran fora, o altres que han penjat l’stick com Albert Pérez, Àlex Gil o Pep Novell.

Per dues temporades

Al RC Polo, Carlos García Cuenca, que es dedicarà ara exclusivament a la selecció espanyola femenina, també aparca la seva vinculació amb el club barceloní. Ramon Sala, tècnic del primer equip masculí de l’Egara fins ara, s’ha compromès per dues temporades.

L’equip de Barcelona ha incorporat als alemanys Benedikt Schwarzhaupt, procedent de l’ Uhlenhorster HC Hamburg, Robert Duckscheer, que jugava a l’Uhlenhorst Mülheim, i Teo Hinrichs, del Mannheim, a Arnau de Bruijn, format a l’Atlètic i que arriba procedent del Júnior FC, i també pugen al primer equip Max i Nico Laplaza i Matías Barón, internacional sub-21. Són baixa Vicenç Ruiz, que va decidir posar punt final a la seva carrera, Marc Reyné, Ton Borràs, Alfredo Barón, Llorenç Piera i el neerlandès Yannick van der Drift.

I també hi ha canvi a la banqueta de l’actual campió, el Club de Campo. Pablo Usoz, que ha dirigit el conjunt madrileny en els seus millors anys, amb tres lligues de les quatre últimes disputades, fa el salt a l’equip femení de la mateixa entitat. Usoz ja havia entrenat a equips femenins i fins i tot va ser seleccionador de l’absoluta femenina.

El seu substitut serà, precisament, l’entrenador fins ara del Club de Campo femení, el tècnic andalús Edu Aguilar, que perd per a aquesta temporada als jugadors Borja Lacalle i José María Basterra. El belga Romain Delavignette, del Royal Racing Club de Bruxelles i que ja havia militat a l’equip madrileny, i l’alemany Daniel Josef Schellinger seran dos dels reforços més rellevants de l’equip madrileny, que buscarà la seva quarta corona a la lliga de la Divisió d’Honor, la tercera consecutiva.

Pel que fa a l’altre representant del hockey local, el CD Terrassa, manté a la seva banqueta al tècnic Jordi Fitó, que iniciarà la seva segona temporada dirigint al primer equip de l’entitat de les Pedritxes. A més de jugadors de l’AD Rimas, el segon equip del club, i del juvenil, Fitó recupera a Jan Lara i es reforça amb el porter Joaquín Ríos, format al Benalmádena i que les dues últimes temporades ha jugat a la lliga belga.

El Complutense, per la seva part, ha perdut als internacionals César Curiel i Toni Sanz i tampoc continuen a l’equip de San Sebastián de los Reyes, Davide Maria Arosio, Manuel Rodríguez i Ignacio Cobos. Com a contrapartida, l’equip dmadrileny, setè a la fase regular de la passada temporada, comptarà amb Max Ariens, Juan García, Lautaro Ferrero, Maxime Neven i Alberto Montilla com a novetats.

L’equip revelació

El RS Tenis, que va ser la revelació la passada edició de la lliga de la Divisió d’Honor, classificant-ser per a la disputa de la “final-four”, intentarà repetir el seu preponderant paper a la competició masculina. Alejandro Dávila és la baixa més significativa d’una plantilla que ha incorporat a Alfonso Moreno i Dimas San Román.

El Taburiente, un equip acostumat a fluctuar entre la màxima categoria i la Divisió d’Honor “B”, sembla haver-se consolidat entre els millors. El conjunt canari perd a tot un símbol del hockey de les Canàries, Carlos Toshio Aoki, i a altres efectius, i incorpora a set nous jugadors, entre ells Albert Borràs, format a l’Egara i que arriba del Júnior.

Debuta aquesta temporada a la Divisió d’Honor el CH Madrid-Las Rozas, que ocupa el lloc de l’Atlético San Sebastián, que va baixar de categoria. Finalment, el Jolaseta, comptarà amb set cares noves per afrontar una nova temporada mentre que el Barça, amb nou reforços, és l’equip que ha canviat més de tots els que prendran part d’aquesta competició.

La competició perd diversos internacionals

Alguns dels jugadors internacionals que van formar part de la selecció espanyola als Jocs de París aquest passat estiu ja estaven disputant lligues estrangeres, com és el cas de Marc Miralles, Gerard Clapés o Jorge Menini i, de cara a aquesta temporada, alguns més també han agafat les maletes i tampoc participaran en la competició espanyola. Xavi Gispert, que jugarà a Austràlia o Marc Vizcaíno, que marxa al Den Bosch neerlandès, són alguns dels exemples.

La Copa del Rei, el març

La competició regular està prevista que finalitzi el 25 de maig de 2025, mentre que la “final-four” per decidir el títol de lliga es disputarà del 30 de maig a l’1 de juny, en una seu que encara no s’ha determinat. Tampoc es coneix on es disputarà la Copa del Rei, que té ja dates establertes, el cap de setmana del 28 al 30 de març de 2025.

To Top