Esports

Ja és aquí la lliga femenina de hockey: diversos aspirants al títol en una competició força equilibrada

Els equips de la Divisió d’Honor femenina s’han reforçat a consciència per tal d’assolir els seus objectius en una competició que s’ha igualat força en les últimes edicions

Una imatge d’un derbi entre el CD Terrassa i l’Atlètic, dos dels tres representants locals, juntament amb l’Egara, al torneig de la temporada 2024-2025 / lluís clotet

Taburiente i Atlètic obren la temporada de la lliga de la Divisió d’Honor femenina. Els dos equips jugaran el primer encontre d’aquesta competició, aquest dissabte, i la resta de la primera jornada es disputarà diumenge. La gran novetat d’aquesta edició és la presència del FC Barcelona, que va assolir l’ascens des de la Divisió d’Honor “B” i ocupa la plaça que va deixar vacant el Jolaseta, que va baixar de categoria després de sumar només set punts en els 22 partits de la fase regular.

Després de la disputa dels Jocs Olímpics de París, on la selecció espanyola femenina va caure a quarts de final contra el combinat de Bèlgica, toca recuperar una lliga que sembla haver-se igualat bastant en les últimes edicions. Com cada temporada, el Club de Campo es preveu com el rival a batre, si bé, fa dos anys que no s’endú el títol de lliga.

La fase regular de la lliga finalitzarà el 25 de maig de 2025 i la “final-four” s’ha programat per al cap de setmana del 30 de maig a l’1 de juny, en una seu que es decidirà més endavant. Pel que respecte a la Copa de la Reina, l’altra gran competició d’aquest esport, tindrà lloc entre els dies 28 al 30 de març de 2025, també a les instal·lacions d’algun dels clubs participants que no s’ha determinat i que s’anunciarà posteriorment.

El CD Terrassa és l’únic dels tres representants del hockey egarenc que ha fet un canvi a la seva banqueta. El tècnic Alejandro Ayabarrena, el que va guanyar l’últim títol de lliga amb l’equip de les Pedritxes, la temporada 2007-2008,s’ha reemplaçat per Stefania Piris, exjugador durant 17 temporades a les màximes categories.

Les novetats de cara a aquesta temporada són el retorn de dues il·lustres jugadores, Clara Ycart i Júlia Pons, que tornen del Mannheimer i del Club Egara, respectivament. L’altra incorporació és Maria Correas, de l’Iluro. Estel Forte, que ha marxat al KHC Leuven belga, és la baixa més remarcable de l’equip terrassenc.

El subcampió de lliga

L’Atlètic, subcampió de lliga després d’una magnífica temporada anterior, intentarà mantenir-se en l’elit de la categoria, amb la continuïtat de Jordi Carrera com a màxim responsable tècnic. Sofía Rogoski, que arriba del Taburiente, i Victoria Sauze Valdez, que jugava al River Plate argentí. Són baixa Margot Lawn i Antonella Rinaldi, mentre que Clara Badia i Nina Cortès jugaran al segon equip del club de Can Salas.

Dues davanteres són les principals novetats a la plantilla de l’Egara que manté a Joan Vidal a la banqueta. Es tracta de la internacional argentina Julieta Jankunas, que arriba de l’Universidad de Córdoba, i l’escocesa Fiona Burnet, que jugava al Wimbledon. Maria Tost i Carola Salvatella són les dues baixes més rellevants respecte a la passada temporada.

El Club de Campo estrenarà tècnic. Edu Aguilar passa a dirigir el conjunt masculí i, la seva vacant l’ocupa Pablo Usoz, que entrenava als nois del club madrileny. Els reforços més rellevants d’aquest equip de cara a aquesta campanya són les germanes Florencia i Constanza Amunson, que arriben del RC Polo, l’actual campió de lliga.

El conjunt madrileny, que és un dels rivals més complicats de la categoria, acostuma a disposar de jugadores de gran nivell, moltes d’elles internacionals amb les seves seleccions i el seu objectiu sempre és la lluita pels dos títols, la lliga i la Copa de la Reina.

També hi ha canvi d’entrenador en el flamant campió de lliga. El tècnic Jordi Alastrue dona pas a Vicente Orero, que perd a les esmentades germanes Amundson i també a Isa Zaldúa, Lorena Vives, Lisa Schutze i Liv Ardnt. A canvi, el conjunt barceloní incorpora a dues internacionals argentines.

Es tracta de Stefania Belén Antoniazzi, que pot jugar de defensa i també en el mig del camp i que ve del GEBA de Buenos Aires, i la davantera Alina Piccardo, una de les màximes golejadores de la lliga del seu país i especialista en el penal-córner que jugava al San Fernando. A més, pugen dels equips inferiors de l’entitat de Barcelona Marta Armenteras i Marta Comadrán.

Jugadores importants

El Júnior, un altre dels favorits a estar a les places de privilegi i lluitar pels títols. Guillermo Carnicer continua al davant d’un equip que ha perdut a jugadores molt importants de les últimes temporades, com és el cas de Gigi Oliva, Carlota Petchamé, Anna Serrahima o Júlia Strapatto.

Per contrarestar aquestes pèrdues rellevants a la plantilla, el conjunt de Sant Cugat dekl Vallès ha fitxat a l’argentina Maria José Granatto, una jugadora de reconeguda qualitat i talent. A més, i procedents dels equips de la base, també s’han incorporat a Ivet Martí, Gabriela Pérez i Elisabet Grifa. Alguna ja havia jugat en algunes ocasions en el primer equip.

En el Taburiente, a més de la baixa de Rogoski a l’Atlètic, tampoc seguiran aquesta temporada Cintia Santana, Valentina de la Cruz, Pilar Robles, Andrea Guerra, Eugenia Bianchi i Paula Mesones. A l’equip canari han arribat per aquesta edició de la lliga de la Divisió d’Honor tres argentines, la internacional Bianca Donati, del River Plate, la Sol Mariana Pagella, del mateix equip, iRomina Zanni Braccio. A més, també han fitxat Anna Rabasseda, del Castelldefels, i Marga Martínez, de l’Hércules Carranque, i puja al primer equip Lucía Deniz.

Alguns moviments

Al RS Tenis de Santander també hi ha hagut alguns moviments. Han deixat la disciplina de l’equip cantàbric Ágeda Moroni, Nadin Lacas, constanza Cairoli, Marina de Beraza, Carmela Fernández, Ana Bousquet i Ángela Garayo. En el capítol d’altes destaca la portera Natalia Salvador, del Júnior, Marina Blutrach, del FC Barcelona, Carmen Fernández, Lucía López, Guiomar Sánchez de Cos i Gianella Palet.

La Real Sociedad ha incorporat a jugadores experimentades com Sandra Puglisi o la internacional Eugenia Trinchinetti, mentre que, la novetat, el Barça, ha confeccionat pràcticament una plantilla nova, amb 14 reforços.

Dos campions per davant del gran favorit

Cada vegada que comença una lliga de la Divisió d’Honor femenina, el Club de Campo està en boca de tothom com el màxim aspirant a guanyar el títol. No pot estranyar, tenint en compte que l’equip madrileny s’ha imposat en 18 oportunitats. En les dues últimes edicions, però, no han pogut complir els vaticinis i dos equips catalans amb urgències, els hi van prendre el trofeu de campiones. La “final-four” de 2023 va ser per al Júnior, un etern aspirant que, per fi, es va poder treure l’espina i va aconseguir la seva primera lliga. A la de l’any passat, el RC Polo, que feia 18 anys que no s’adjudicava el títol, ho va assolir després de desfer-se de l’Atlètic a la final celebrada, curiosament a les instal·lacions del Club de Campo a Madrid.

To Top