Tres nedadors i un jugador de bàsquet en cadira de rodes componen la representació terrassenca en la dissetena edició dels Jocs Paralímpics de París 2024, que s’inauguraran aquest dimecres al vespre als carrers de la capital francesa. En els 12 dies vinents, Sarai Gascón, Àlex Villarejo, Jacobo Garrido i Jordi Ruiz lluitaran a l’aigua i a la pista per intentar que la delegació espanyola superi les 36 medalles que va assolir ara fa tres anys a la ciutat japonesa de Tòquio. El gran moment és a tocar!
Sarai Gascón (natació)
Penjar-se l’or és el gran objectiu de la terrassenca en la seva cinquena cita paralímpica
Sarai Gascón Moreno va penjar-se a Tòquio la plata als 100 lliure i el bronze als 100 papallona. En els que podrien ser els seus últims Jocs Paralímpics, la terrassenca de 31 anys buscarà a la piscina del La Défense Arena l’únic metall olímpic que li falta: l’or. Acumula sis plates i dos bronzes en quatre edicions dels Jocs. A la capital francesa nedarà els 100 lliure S9, els 100 papallona S9 i un relleu de 200 estils SM9 en el qual té moltes esperances posades.
Àlex Villarejo (natació)
Una de les grans promeses de la velocitat espanyola que té opcions serioses de medalla
En plena pandèmia li van detectar la malaltia de Stargardt, una degeneració visual. Al Mundial de l’any passat a Manchester va fer bronze en els 100 braça i es va classificar cinquè en 100 esquena S12. A París, el nedador del CN Terrassa intentarà pujar al podi en la que és la seva primera participació en uns Jocs. Aquest reusenc de 20 anys competirà també en una tercera distància, els 200 estils.
Jacobo Garrido (natació)
Segons Jocs Paralímpics per al fondista gallec del Club Natació Terrassa, que nedarà demà els 400 lliure a la piscina del La Défense Arena
Una setmana després d’haver complert els 22 anys, el nedador del CN Terrassa participarà aquest dijous en la seva prova estrella en aquests Jocs de París 2024: els 400 metres lliure S9. És el vigent campió del món i va aconseguir la plata europea en aquesta distància. Completarà la seva participació a la capital francesa amb els 100 papallona S9 i els 200 metres estils SM9.
Jordi Ruiz (bàsquet)
Després de perdre el bronze contra la Gran Bretanya a Tòquio, Jordi Ruiz Jordán (33 anys) aspira a tot
El jugador de bàsquet en cadira de rodes Jordi Ruiz és un dels fixos en la selecció espanyola masculina, que debutarà dijous a les 16 hores en els tercers Jocs Paralímpics de la seva història davant dels Estats Units. El de Can Jofresa i els seus companys van estrenar-se l’any 2016 a Ríod e Janeiro perdent la final precisament davant dels nord-americans. Fa tres anys, a Tòquio, es van quedar sense medalla. A París volen tornar al podi. No descarten absolutament res.
Raúl Elía i Ramon Mampel, caps d’equip
A banda dels quatre esportistes terrassencs que competiran a la capital francesa entre avui i el diumenge 8 de setembre, la delegació espanyola està integrada per dos terrassencs més. Es tracta dels caps d’equip Raúl Elía i Ramon Mampel. Elía, tradicionalment vinculat al bàsquet en cadira de rodes, veurà ampliades les seves funcions en aquesta cita paralímpica. És el cap de l’expedició dels set esports per a discapacitats físics. Es tracta d’atletisme, natació, bàsquet en cadira, powerlifting, esgrima, boccia i tir olímpic. Per la seva banda, Ramon Mampel desenvoluparà les funcions de cap d’equip del conjunt espanyol de tennis taula. En aquesta modalitat, es competirà primer per equips i després arribarà la modalitat individual.
Dotze dies d’emocions intenses a la ciutat de la llum
La dissetena edició dels Jocs Paralímpics arrencarà aquest dimecres a les 20 hores i tindrà com a escenaris l’avinguda més famosa del món, els Champs-Élysées de París. 33 dies després que la capital francesa sorprengués el món sencer amb una cerimònia de quatre hores a través del riu Sena, el comitè organitzador d’aquests Jocs Paralímpics, els primers que se celebren a París, reeditarà la màgia d’aquell dia amb l’avinguda dels Champs-Élysées i la plaça de la Concorde, on acabarà la cerimònia, com a espectacular teló de fons. A diferència de la cerimònia inaugural del mes passat, no s’espera que la pluja faci acte de presència.
La cerimònia s’obrirà amb una desfilada popular, on hi seran representades les 184 delegacions, amb més de 6.000 esportistes i entrenadors. Espanya concorrerà a aquests Jocs Paralímpics amb 150 esportistes (139 amb discapacitat i 11 de suport). Si fa tres anys a Tòquio es van aconseguir 36 medalles (9 ors, 15 plates i 12 bronzes), els responsables de l’esport adaptat espanyol confien a millorar aquesta xifra a la capital francesa.
Guanya la natació
La natació és la disciplina majoritària amb 34 nedadors, entre ells la terrassenca Sarai Gascón i els seus dos companys del CN Terrassa: el reusenc Àlex Villarejo i el corunyès Jacobo Garrido. Pel que fa a ,l’atletisme, hi prendran part 23 atletes i set guies. El bàsquet en cadira de rodes tindrà 24 jugadors entre l’equip masculí (on competeix l’egarenc Jordi Ruiz) i el femení.
La judoka Marta Arce i el palista Álvaro Valera seran els encarregats de dur l’estendart de la delegació espanyola en la cerimònia inaugural d’avui.
Si a Tòquio hi havia 135 atletes espanyols, a París n’hi haurà 150. La participació femenina, a més, ha pujat fins al 38%, cinc punts més que a la cita japonesa.
Entre els esportistes més veterans destaca la terrassenca Sarai Gascón, que viurà a París els seus cinquens Jocs Paralímpics. I molt probablement els últims. Les grans esperances estan dipositades en la natació, que va donar 28 medalles al Mundial de l’any passat, celebrat a Manchester.