Espanya naufraga contra la campiona del món i es queda sense medalla

Álvaro Granados, Bernat Sanahuja i els seus companys han quedat eliminats aquest dimecres a quarts de final contra Croàcia per 8 a 10

Álvaro Granados no podrà complir el somni de penjar-se la seva primera medalla olímpica / RFEN

De res no li ha servit a la selecció espanyola masculina de waterpolo haver signat una impecable primera fase amb cinc victòries en cinc partits. En el primer encreuament dels Jocs Olímpics de París, el combinat que prepara David Martín ha perdut aquest dimecres per 8 gols a 10 (0-2, 3-4, 2-2, 3-2) davant d’una Croàcia que arribava com a quarta classificada del seu grup, però que és una de les grans potències mundials, vigent campiona del Món a Doha.

En aquesta reedició de la final de l’Europeu de Croàcia, els balcànics han anat també sempre per davant en el duel de quarts de final disputat al La Défense Arena de la capital francesa. A diferència del matx disputat a Zagreb, no hi hagut, però, remuntada. El conjunt que dirigeix Ivica Tucak manava al descans per tres gols de diferència (3-6). S’han apropat els de David Martín, però els croats han sabut gestionar a la perfecció el tram final del matx i s’han classificat per a les semifinals d’aquest divendres, on es creuaran amb el vencedor de l’eliminatòria que enfrontarà aquest vespre els italians amb els hongaresos.

El waterpolo masculí espanyol s’haurà de conformar amb les dues medalles que té fins ara en els Jocs Olímpics, la competició on menys èxits ha assolit: la plata de Barcelona’92 i l’or d’Atlanta’96. Caldrà esperar a Los Angeles 2028 per tornar a somiar amb un podi olímpic. Els dos waterpolistes terrassencs de la selecció figuren entre els atacants més destacats d’aquesta cita olímpica. Álvaro Granados ha anotat 16 gols de 35 llançaments i Bernat Sanahuja 13 de 26.

Des del primer quart, la defensa croata ha estat extraordinària, curtcircuitant els atacs del conjunt espanyol, que s’estavellava una vegada i una altra contra els braços dels defensors balcànics i no encertava a superar un encertadíssim Marko Bijac sota pals. Als dos minuts, el veterà esquerrà Maro Jokovic ha batut el porter Unai Aguirre, que ha disputat els dos primers períodes. Un minut després, Jokovic ha situat, amb un altre xut pel pal curt, un 0 a 2 amb el qual s’acabaria el primer parcial. Espanya ha desaprofitat les seves dues primeres superioritats i al minut 5, Luca Bukic ha estavellat la pilota al pal.

Quedaven encara 24 minuts i s’esperava la reacció dels espanyols, que no ha arribat. Als tres minuts de la represa, Álvaro Granados ha fet l’1 a 2, tancant així més de deu minuts sense anotar dels espanyols. Però Konstantin Kharkov ha contestat. Segons després, Bernat Sanahuja ha tornat a apropar els de David Martín amb el 2 a 3. Els croats seguien molt fins en atac i Marko Zuvela i Loren Fatovic han ampliat l’avantatge fins a un 2 a 5 que començava a ser preocupant a tres minuts per arribar al descans. Lluny de reaccionar, els espanyols han encaixat el 2 a 6 a xut d’Ante Vukicevic a pocs segons del descans. Quan quedaven només 48 segons, Felipe Perrone ha vist porteria per primera vegada en una acció d’home de més. S’ha arribat a l’equador de la comtessa amb un preocupant 3 a 6.

Reacció insuficient

Quedava encara temps per redreçar la situació i els espanyols ho han intentat, per bé que no han arribat a empatar el matx en cap moment. De nou Granados ha marcat al primer minut del tercer acte. Però en el següent atac, Fatovic ha tornat als tres gols d’avantatge per als balcànics (4-7). Mitjan tercer període s’ha estrenat un altre habitual de l’atac espanyol, Alberto Munarriz. Amb el 5 a 7, Croàcia ha rematat al pal i el boia del Barceloneta Josip Vrlic ha fet un 5 a 8 que tornava els espanyols a la casella de sortida.

Tocava continuar remant i els de David Martín ho han intentat fins al final. Però l’equip seleccionava malament els seus tirs i el tercer quart s’ha tancat amb els tres gols de desavantatge (5-8). Calia un darrer quart perfecte per accedir a les semifinals de divendres, ja que un combinat de la solvència del croat no regalaria res. I així ha estat.

Espanya ha retallat distàncies de nou al primer minut amb una diana de Munarriz. Al minut 3, un golàs de Sanahuja ha fet un 7 a 8 que obria una mica més el panorama del partit. Ha contestat, però, Rino Buric des de la boia i Miguel de Toro ha establert el 8 a 9 amb pocs segons de diferència. Fallava Croàcia i fallava Espanya. Kharkov ha anotat quan faltaven tres minuts per al final un 8 a 10 que deixava sense marge d’error als espanyols.

Al penúltim minut, Bernat Sanahuja ha rematat al travesser. Els croats han passat a atacar amb només tres jugadors per evitar contracops. I no hi ha hagut temps per a més. Tot i el seu gran inici, Espanya ha caigut a les primeres de canvi en el seu pitjor partit del torneig.