Espanya es veu superada pels Països Baixos i lluitarà pel bronze

La selecció espanyola masculina, amb vuit terrassencs, lluitarà dijous pel bronze olímpic davant del perdedor de l’Alemanya-Índia

El davanter basc Jose Basterra, pressionat pel defensor neerlandès Lars Balk / RFEH

Derrota d’Espanya per 0 a 4 davant dels Països Baixos. El somni de tornar a pujar al podi en uns Jocs Olímpics segueix viu per a la selecció espanyola masculina. Però el combinat que prepara Max Caldas s’haurà de conformar amb el bronze. L’aconseguirà si guanya dijous a les 14 hores a l’Índia, que ha perdut la segona semifinal per un ajustat 2 a 3 contra Alemanya.

Igual que va passar en el darrer partit de la primera fase (3-5), els espanyols han tornat a veure’s clarament superats per la selecció dels Països Baixos, que s’ha imposat per un contundent marcador de 0 a 4 en la semifinal disputada aquest dimarts a l’estadi de Colombes.

El combinat que prepara l’exjugador Jeroen Delmee ha estat el clar dominador d’un matx en el qual els espanyols tenien moltes esperances posades. El somni de disputar la final olímpica ha quedat en no res després d’aquesta dolorosa derrota davant la primera selecció del rànquing mundial. Tot i que les expectatives dels de Caldas eren ambicioses, avui per avui Espanya ocupa la vuitena posició del rànquing mundial.

El duel ha començat amb una bona ocasió per als de Caldas. Només s’havien disputat cinc minuts quan el davanter del Polo Marc Reyné ha disposat d’una bola morta dins l’àrea, però no ha encertat a rematar-la i els àrbitres li han assenyalat falta en atac. Els espanyols buscaven boles llargues i es defensaven amb ordre, assajant un plantejament semblant al que els va donar la victòria en el partit de diumenge davant els belgues.

A mesura que anaven passant els minuts, però, Espanya perdia cada vegada més boles i els neerlandesos li començaven a generar perill, per bé que encara no de manera molt evident. Tot s’ha començat a tòrcer al minut 12, quan el defensor espanyol Nacho Rodríguez ha comès un clar stroke  que Jip Janssen s’ha encarregat de convertir en el primer gol de la semifinal en batre de xut ras per l’esquerra a Luis Calzado.

Sense resignar-se

El combinat que prepara Max Caldas no ha abaixat els braços en cap moment i el capità Marc Miralles ha intentat una bona incursió a l’àrea per la dreta al minut 17. Una vegada més, la rematada no ha inquietat els homes de Jeroen Delmee, que de mica en mica anaven exhibint el seu hockey total, amb un sistema defensiu absolutament impenetrable i una capacitat extraordinària per fer mal davant.

Al minut 20, el capità Thierry Brinkman ha deixat el matx sentenciat en rematar amb enorme virulència una bola dins l’àrea. Els minuts que faltaven per arribar al descans han estat un monòleg dels neerlandesos, que s’han dedicat a buscar el tercer gol. Espanya no ha gaudit d’oportunitats. De fet, ha tingut molts problemes per apropar-se a la porteria defensada per Pirmin Blaak, que no ha hagut d’intervenir. Amb un 0 a 2 que semblava deixar la semifinal decidida s’ha arribat al descans.

A la represa, els neerlandesos han continuat exhibint la seva superioritat, amb i sense bola. Al minut 31, Luis Calzado ha salvat un llançament de Thijs Van Dam, que un minut després ha establert el 0 a 3, un gol que ha deixat el partit definitivament sentenciat quan quedaven encara 28 minuts per disputar. Ho ha intentat Espanya en tot moment i ha acabat llançant fins a sis penals-córner, però no n’ha transformat cap. Després del segon, al minut 41, els de Jeroen Delmee han muntat una claríssima contra que no ha acabat en gol de miracle.

Amb una Espanya que havia abaixat ja els braços, els Països Baixos n’han tingut prou amb contemporitzar en les seves possessions per acabar classificant-se per a la final. Marc Miralles i José María Basterra han intentat retallar distàncies en llançaments de penal, però Pirmin Blaak ha continuat inabastable sota pals. Estava més a prop el 0 a 4 que l’1 a 3. I així ha estat. Al minut 50, un toc subtil de Duco Telgenkamp ha significat el 0 a 4 definitiu.

Als cinc minuts finals, Basterra amb un xut i una vaselina i el terrassenc Gerard Clapés han buscat a la desesperada el gol de l’honor, que no ha arribat.

Toca ara canviar el xip i centrar-se en el matx de dijous a les 14 hores, on Espanya es pot penjar la medalla de bronze en aquests Jocs Olímpics de París si bat els indis. La gran final enfrontarà dijous a les 19 hores els Països Baixos i Alemanya.