La selecció masculina jugarà els quarts de final contra Bèlgica

Els de Max Caldas han perdut per 3 a 5 davant d’uns Països Baixos superiors

El terrassenc Gerard Clapés, perseguit pel jugador neerlandès Jonas de Geus / RFEH

Tot i guanyar el primer quart per 2 a 0, la selecció espanyola masculina de hockey ha perdut aquest divendres per 3 gols a 5 contra els Països Baixos en el cinquè i darrer partit de la fase de grups dels Jocs Olímpics que es disputen a l’estadi Yves-du-Manoir de la ciutat francesa de Colombes. El combinat que prepara Max Caldas afrontava el partit ja classificat per als quarts de final. Si hagués guanyat hauria pogut acabar entre els tres primers, però la derrota l’ha deixat definitivament quart amb 7 punts.

Diumenge a les 12.30 hores, els espanyols s’enfrontaran en la ronda de quarts de final amb el primer classificat del grup “B”, una Bèlgica que és també la primera selecció del rànquing mundial. Si superen els belgues, els espanyols jugaran dimarts les semifinals i dijous el partit per la medalla de bronze o la gran final olímpica.

El primer quart ha estat força equilibrat, amb dues seleccions que es respectaven en excés. L’efectivitat dels espanyols, però, ha estat absoluta. Al minut 7, el basc José María Basterra ha aprofitat una indecisió de la defensa neerlandesa per batre per sota les cames el porter Pirmin Blaak. Han intentat reaccionar els de Jeroen Delmee, però quan quedava només un segon per tancar el quart, Marc Reyné ha col·locat una rematada ajustada al pal dret del porter i ha establert un inesperat 2 a 0.

A partir de llavors, el partit ha començat a fer pujada per als de Caldas. De mica en mica, els neerlandesos han anat entrant en el partit i s’han acabat imposant amb solvència. Només s’havien disputat quatre minuts del segon període quan l’especialista neerlandès en el penal-córner, Jip Janssen, ha batut Luis Calzado amb un gran llançament a l’escaire dret. Els de Delmee han disposat de nou penals, per només tres dels espanyols, que han intentat ampliar l’avantatge sense èxit en dues aproximacions de Basterra i el terrassenc Marc Miralles. S’ha arribat al descans amb el 2 a 1 per als espanyols.

Nou escenari

La situació ha canviat completament en els dos darrers períodes, inqüestionablement dominats pels neerlandesos. Espanya ha desaparegut del camp, superada per un rival que es creixia per moments i arribava cada vegada amb més perill. Al minut 40, Tjep Hoedemakers s’ha internat a l’àrea i ha rematat de primera per fer el 2-2, tot un golàs. Els neerlandesos han continuat insistint en els penals i al minut 43, Floris Wortelboer s’ha inventat una gran acció individual i ha fet el 2 a 3 davant la passivitat defensiva dels espanyols.

Si el domini dels neerlandesos era evident en el tercer període, la tendència ha continuat en el quart i darrer temps. Al minut 48, Hoedemakers ha tornat a marcar. El 2 a 4 ha fet molt de mal als de Caldas, però escassos segons després, el capità Marc Miralles ha retallat distàncies en transformar un stroke ras. Espanya buscava l’empat, però la pressió del rival no li deixava jugar amb comoditat. I quan quedaven set minuts per al final, un altre llançament de penal de Jip Janssen ha significat el 3 a 5 definitiu.