Esports

Una tisorada que està portant cua

Uns 300 infants no podran continuar en el futbol base del Terrassa FC la pròxima temporada. El club argumenta que li manquen camps per als entrenaments i que no vol pagar uns preus desorbitats que li demanen altres entitats de la ciutat

L’Estadi Olímpic no és suficient per encabir els entrenaments de tots els equips formatius del Terrassa FC, que assegura no poder assumir el cost de seguir entrenant en altres instal·lacions, com el Bon Aire / alberto tallón

Un nombre aproximat de 300 infants no podran continuar jugant en el futbol base del Terrassa FC. La manca de camps d’entrenament ha obligat el club a prendre la determinació de reduir notablement els seus equips de formació i, aproximadament, de cara la temporada 2024-2025, passarà de tenir uns 1.100 jugadors i jugadores entre el futbol base masculí i femení i el futbol sala, a tenir-ne 800. La secció de futbol sala, però, no patirà cap disminució pel que fa a nombre d’equips ni de jugadors de cara a la temporada vinent.

El creixement exponencial del futbol base del Terrassa FC en els últims anys ha sigut notable. S’ha afegit l’auge del futbol femení, que cada vegada té més presència i més jugadores en el panorama català i el club terrassenc també ho ha notat. La temporada 2022-2023. Pel que fa al futbol base, el Terrassa FC va inscriure a les competicions de la Federació Catalana amb 40 equips, 32 de la categoria masculina i 8 de la femenina. A tot això, s’han de sumar els equips no federats i que participen en competicions del Consell Esportiu Vallès Occidental Terrassa (CEVOT), que en les dues últimes temporades han estat quatre equips en total.

Aquesta temporada 2023-2024, els equips del Terrassa FC federats han sigut 50, 38 de masculins i 12 de femenins. L’augment en total respecte a la campanya anterior ha estat del 20%, un 15% aproximadament pel que fa als equips masculins i un 33% en els equips femenins.

Progressió frenada

El futbol base del club egarenc, doncs, estava a l’alça, però ara aquesta progressió es veu frenada per la falta d’instal·lacions. Aquests últims anys, el Terrassa FC ha comptat amb alguns camps auxiliars que li han permès acollir a molts més equips per entrenar i jugar els seus partits. Durant les obres de l’Estadi Olímpic per posar la gespa per poder jugar a hockey, en el Mundial femení, l’estiu de 2022, els equips del futbol base de l’entitat terrassista van haver de disseminar per altres camps de la ciutat, com el de Les Fonts, el Bonaire, el Pueblo Nuevo 2002, Sant Pere Nord o Can Boada. A la conclusió de les obres del camp, es va continuar en el del Bonaire.

Tot era possible a canvi d’un preu estipulat per aquests clubs concessionaris dels camps municipals. Les quantitats demanades per alguns d’aquests clubs de cara a la temporada 2024-2025 s’han considerat des del Terrassa FC com a inassumibles i fora de mercat i, per aquest motiu, aquesta opció s’ha descartat. Fins i tot, algun ha demanat el doble de la quantitat fixada fins a la passada temporada.

A més, algunes de les instal·lacions, des del Terrassa FC, es considera que no reuneixen les condicions necessàries i han assegurat que, per exemple, la gespa del camp del Bonaire està en mal estat i que en diverses ocasions han patit talls de llum, alguns dels quals han provocat la suspensió de partits oficials. Altres clubs ja van negar en el seu moment la possibilitat que alguns equips del futbol base de l’entitat terrassista entrenessin i juguessin a les seves instal·lacions, després de l’adequació de l’Estadi Olímpic per a la cita mundialista.

Famílies preocupades

Aquesta notícia i el fet que el club hagi hagut d’anunciar a molts dels seus integrants del futbol base no podran continuar la temporada vinent ha alertat a moltes famílies que han fet públic el seu enuig. El Terrassa FC, que havia rebut unes 450 peticions de proves per jugar en els seus equips la temporada 2024-2025, ha treballat per trobar solucions, però no ha trobat cap opció viable. Diverses famílies han fet arribar la seva preocupació a l’Ajuntament.

Dilluns passat, representants del club es van trobar amb la regidora Sarai Gascón i responsables del Servei d’Esports, en una reunió que va ser a estones tensa i, avui, està previst que es tornin a trobar a l’Ajuntament, amb la probable presència de l’alcalde de la ciutat Jordi Ballart.

Episodis d’angoixa i incertesa entre els nens

El camp de futbol del Bon Aire acollia ahir entrenaments de diversos equips de base del Terrassa FC, tant femenins com masculins. Era una jornada normal d’entrenament, amb els pares fent petar la xerrada fora el terreny de joc mentre contemplaven la sessió d’entrenament dels seus fills. El comú denominador de les converses era la retallada d’equips que ha previst el club terrassista de cara a la temporada vinent. “Aquesta situació genera ansietat en els nens. Molts d’ells encara no saben si continuaran. No els ho han comunicat”, assenyalava un pare, visiblement enutjat amb la decisió.

Per als joves esportistes i també per als seus pares, el futbol és una activitat que va més enllà de l’àmbit estrictament esportiu. Dins dels equips es teixeixen amistats i complicitats. Algunes d’elles quedaran ara trencades. “És normal que els nens vulguin seguir al Terrassa. Aquí hi tenen el seu grup d’amics. Haver de marxar significa deixar enrere la colla”. La indignació era generalitzada entre els pares dels jugadors. “Això que es carreguin tants equips és molt estrany. Jo no ho veig gens clar”, comentava un altre en veu alta. Hi ha equips que s’eliminaran del tot.

Marta Armengol: “Fa temps que demanem més camps, no és d’ara”

Marta Armengol, CEO del Terrassa FC, manifesta que la cosa no ve d’ara i que “fa temps que demanem més instal·lacions i hem avisat a l’Ajuntament que tot s’acabaria havent de reduir els equips del futbol base. No en tenim prou i si volem aconseguir estar al futbol professional, necessitem un futbol base potent. Ens veiem obligats a prendre aquesta mesura i és a contracor, perquè no hi caben tots a l’Estadi Olímpic. Els camps estan cedits s a altres clubs i ens van dir que parléssim amb ells, però necessitem camps en condicions i que els gestionem nosaltres. Volem un futbol base de qualitat, no que desapareguin els altres clubs de la ciutat. Pensem que hi ha camps infrautilitzats. Ara, aquesta és la decisió i, més endavant, ja es veurà”.

Sarai Gascón: “Volem trobar solucions, però la decisió ja està presa”

La regidora d’Esports de l’Ajuntament de Terrassa Sarai Gascón explica que “quan ens vam assabentar que no continuaven 300 nens i nenes del futbol base ens vam posar en contacte amb el club i ens van dir que era per falta d’equipaments. Nosaltres som sensibles amb el tema i volem trobar solucions, però el Terrassa FC ja té presa la decisió i no podem fer res més. No volen anar a altres camps perquè la proposta econòmica és molt elevada i ens hem ofert per mediar, però diuen que les instal·lacions estan en mal estat. Nosaltres no volem que aquests 300 infants deixin de fer esport i les famílies estan preocupades. Sempre hem estat molt propers al club, però no entenem que hagin pres aquesta decisió”.

To Top