Esports

Toni Nogués presenta “La mirada del mundial” a la Casa de l’Esport

El jugador, fotògraf i olímpic terrassenc va fer 3.278 fotografies del Mundial femení de hockey que l’Estadi Olímpic va acollir els disset primers dies de juliol del 2022

L'espai del hockey de la Casa de l'Esport ha inaugurat aquest dilluns una mostra que serà itinerant / ALBERTO TALLÓN

Toni Nogués (Terrassa, 1945) és un personatge polifacètic. S’acosta a la vuitantena, però juga encara a hockey a Tercera Divisió amb el CD Terrassa. Va ser olímpic a Tòquio 1964, Mèxic 1968 i Munich 1972. La seva passió pel hockey va més enllà dels terrenys de joc. Durant anys, s’ha encarregat de recopilar material de tota mena que és la memòria viva del hockey terrassenc, català i espanyol.

Però Nogués fa també de fotògraf. Aquesta és una altra de les seves grans passions. I els primers disset dies de juliol del 2022, no es va perdre cap partit del Mundial femení de hockey que es va celebrar a l’Estadi Olímpic de Terrassa. Aquesta feina s’ha traduït en 3.278 fotografies, que ha resumit en les 1.200 que s’exposen des d’aquest dilluns i fins a l’estiu a l’espai del hockey, a la planta baixa de la Casa de l’Esport, gràcies a una iniciativa de Hockey per Terrassa.

Xavi Adell, Santi Deó, Toni Nogués, Francesc Salvatella, Ona Martínez, Meritxell Lluís i Joan Salvador / ALBERTO TALLÓN

Aquest dilluns, Nogués ha inaugurat l’exposició al costat del president de Hockey per Terrassa Francesc Salvatella; els presidents de les federacions catalana i espanyola, Xavi Adell i Santi Deó; la tinenta d’alcalde de projecció de la ciutat, Ona Martínez: i representants dels clubs terrassencs i aficionats al hockey en general.

El Mundial en imatges

Les fotografies s’han ordenat en una dotzena de plafons, cadascun d’ells perfectament identificats. Una pantalla ofereix també al visitant una projecció continuada de la resta d’imatges. L’han ajudat en aquesta tasca Xavi Planas i Toni Puig, així com Xavi Albareda. “Volia que aquesta exposició es pogués veure per primera vegada a Terrassa, tot i que després serà itinerant. Suposo que el primer lloc on anirà és a València”, ha comentat mirant el president de la Federació Espanyola en una picada d’ullet, una mena de crítica més o menys amagada. “No en tinc ni idea”, ha sortit al pas Deó amb un somriure còmplice.

Cinc dels plafons estan dedicats als partits que va disputar la selecció espanyola. S’hi poden veure també imatges de les dues semifinals, el partit pel tercer i el quart lloc i la gran final, on els Països Baixos van batre l’Argentina per 3 a 1. Cadascun està acompanyat de l’acta oficial del partit.

Un dels plafons està dedicat a la celebració del 30è aniversari de la victòria de la selecció espanyola femenina als Jocs Olímpics de Barcelona’92, amb fotografies actuals de les 16 internacionals i dels set membres del cos tècnic, amb Jose Brasa al capdavant.

El president de Hockey per Terrassa, Francesc Salvatella, ha aprofitat la presentació per anunciar que s’està treballant amb l’Ajuntament per tirar endavant “un projecte museístic immersiu” en aquest espai per tal de donar a conèixer la importància del hockey en una ciutat oficiosament reconeguda com “la ciutat més olímpica del món”.

Per la seva banda, Ona Martínez ha recordat la importància del hockey per explicar la ciutat. “Aquest esport ens identifica i explica la nostra història”, ha dit.

To Top