Esports

“A l’esport adaptat li falta encara un pas endavant”

Entrevistem al Jordi Bosch, que va estar competint com a nedador durant 15 anys i ara dirigeix l’equip de natació adaptada del Club Natació Terrassa, tot i que veurem que no és l’únic grup que entrena. En línies generals, l’entitat egarenca està fent una aposta ferma per l’esport adaptat.

El Jordi Bosch és l’entrenador de l’equip de natació adaptada del Club Natació Terrassa. Des de ben petit, la natació forma part de la seva vida. Ara, ajuda a les persones amb discapacitats a integrar-se i competir.

Quant de temps fa que treballa al club? L’equip de natació adaptada és l’únic que dirigeix? Vaig començar l’any 2017 com a entrenador de natació convencional i màster. Abans, havia estat competint com a nedador durant 15 anys. La mateixa temporada que vaig plegar, va començar la meva etapa com a entrenador. Actualment, dirigeixo l’equip de natació adaptada, l’equip de natació màster i, a més, soc director de l’escola de natació.

Quants nedadors formen part del grup? La seva edat és molt variada? L’equip de natació adaptada té un total de vint nedadors. L’edat és molt variada. La més jove que està en equip de competició té 16 anys, mentre que el més gran en farà 50. Tot i això, l’etapa més elit està entre els 16 i els 30 anys. Encara que costa molt trobar dones en aquest esport, el nostre equip està format per un 60% d’homes i un 40% de dones. Cal destacar que el club ha creat l’escola inclusiva, de manera que compaginem els entrenaments de la natació adaptada amb la convencional.

Quines són les principals discapacitats que pateixen els esportistes? Nosaltres treballem amb quatre federacions diferents: físics, paràlisis cerebrals, auditius i visuals. Entrenem tots junts, però lògicament a l’hora de competir cadascú té la seva classificació i categoria diferent.

Quines competicions enfronteu enguany? La temporada va començar al setembre. Competim en la Lliga Catalana, que es divideix en quatre jornades. El novembre vam tenir la primera a Mataró. La segona va ser al gener, a Barcelona. Aquest cap de setmana tenim una competició molt especial: el Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona. A més, el dia 3 de març disputem al club el Campionat de Catalunya d’Hivern. El següent campionat important seria el de les “peques”, ja que dues d’elles participaran amb la selecció catalana al Campionat d’Autonomies, a Cadis. A finals de març, anirem amb bastants nedadors al Campionat d’Espanya per seleccions autonòmiques, a Mallorca (Illes Balears). Durant aquest primer cicle de la temporada, aquesta és la competició que tenim marcada en vermell al calendari. Després, començarem a enfocar la temporada d’estiu, quan el club acollirà el Campionat d’Espanya de clubs.

El club acollirà el Campionat d’Espanya de clubs aquesta temporada d’estiu

Del seu equip, quins considera que són els nedadors amb més projecció? De cara als Jocs Paralímpics de París 2024, algun d’aquests té possibilitat de competir-hi? En el club tenim la Sarai Gascón com a estandard de la natació adaptada. Aquest any s’ha incorporat el Jacobo Garrido, que va venir procedent del Mataró, està en dinàmica de selecció i té un Campionat del Món, l’any 2019. També tenim l’Àlex Villarejo, que va venir des de Tarragona i va quedar tercer del món en el passat Mundial. Tots tres són grans aspirants a competir en els Jocs Paralímpics de París. Pel que fa als nedadors que tenim al club entrenant, al nivell més alt estan l’Àlex Sànchez i el Pau González.

Què ha significat la Sarai Gascón per al club i per a aquest esport? Com afronteu la seva retirada en un futur? La importància de la Sarai per al Club Natació Terrassa és vital. Quan parles de natació adaptada, el nom de Sarai Gascón li sona a tothom. Continua en el seu màxim nivell des de fa uns 15 anys. Ella ens ajuda moltíssim. És una referent per a les nenes de l’escola de natació. Tot i no entrenar amb nosaltres, a nivell de club tenim molt bona relació amb ella. Crec que la seva retirada no serà de cop, sinó progressiva. Probablement, continuarà relacionada amb aquest esport i esperem que també amb el club. I més sabent que tan ella com la seva parella són dos nedadors referents al país.

Quins considera que són els equips de natació adaptada més potents del país? A nivell espanyol, el Pozuelo de Madrid és un referent. Va guanyar l’últim Campionat d’Espanya de clubs. En l’àmbit català, el Mataró és un històric i porta treballant bé des de fa temps. El Barcelona també està apostant molt per l’esport adaptat. Encara queda molta temporada. Hem de veure el rendiment que podem assolir, però tots dos són els nostres rivals directes. Tenim nedadors amb una progressió increïble i altres ja estan consolidats, que si arriben al seu màxim nivell a l’estiu ens aportaran punts importants.

La natació adaptada té prou reconeixement social? En general, a l’esport adaptat li falta encara un pas endavant per poder parlar d’inclusivitat i d’igualtat de condicions. És cert que sembla aquest camí està més a prop, ja que cada cop té més reconeixement. Realment, se l’han guanyat a pols perquè molts dels èxits que tenim són gràcies a l’esport adaptat. Com a club estem fem una aposta ferma per aquesta modalitat. De fet, ens hem convertit en pioners a Catalunya en incorporar el waterpolo adaptat.

A l’esport adaptat li falta un pas endavant per poder parlar d’inclusivitat i d’igualtat de condicions

To Top