Esports

Cent anys de glòria per al hockey català

Els màxims responsables del hockey mundial, europeu, català i espanyol s’han citat aquest divendres a Terrassa per viure la gala final dels actes de celebració del Centenari de la Federació Catalana

Els presidents Santi Deó, Xavi Adell, Tayyab Ikram i Marcos Hofmann, aquest vespre a Terrassa / ALBERTO TALLÓN

L’any 1911, l’Ateneu Calasanci de Terrassa, una entitat cultural i esportiva local, decideix practicar un nou esport i tria el hockey. Així va començar la gran afició pel hockey a Terrassa, la ciutat que compta amb més fitxes per nombre d’habitants i on el hockey fins i tot hi té un carrer. Segurament per això, ha fet fortuna la famosa la dita: “a Terrassa, els nens i nenes neixen amb un stick sota el braç”. 12 anys després, el 1923, es va fundar la Federació Catalana de Hockey (FCH). Durant tot aquest any s’ha celebrat el centenari de la FCH. Aquest divendres s’ha posat punt final a l’efemèride amb l’acte de cloenda, que gairebé ha omplert l’auditori de la Factoria Cultural de Terrassa.

L’acte, presentat pel periodista Xavi Coral, ha constat d’un recorregut pels moments més destacats viscuts durant l’any. La cloenda ha marcat l’emotiu punt final de la celebració dels 100 anys del hockey català premiant les diferents ciutats catalanes que alberguen la pràctica del hockey, inclosa la més recent, Tarragona, així com Terrassa, bressol inqüestionable d’aquest esport, Barcelona, Sant Cugat, Matadepera, Mataró, Castelldefels, Sitges, Sant Andreu de la Barca, Vacarisses i Valldoreix.

Entre les autoritats ha destacat la presència del president de la Federació Catalana, Xavi Adell; l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el director del Consell Català de l’Esport, Aleix Villatoro; el president del Comité Olímpico Español, Alejandro Blanco; el president de la Federació Internacional de Hockey, Tayyab Ikram; el president de l’Europea, Marcos Hofmann; el de l’Espanyola, Santi Deó; el president de la YFEC, Gerard Esteva; i el responsable de l’àrea d’Esports de la Diputació, Abel García.

Distinció a Josep Maria Biosca

El president del comitè organitzador del Centenari, Josep Maria Biosca, ha rebut una distinció per part de la Federació. Ha aprofitat per agrair la col·laboració de tots els clubs catalans en l’organització de l’efemèride.

Després dels reconeixements, l’entrega de les distincions i els parlaments institucionals, la gala ha comptat amb l’actuació dels alumnes del Programa d’Alt Rendiment en Dansa, que han ofert un fragment de “Les Quatre Estacions”. A continuació s’ha servit un sopar de gala a la mateixa Factoria Cultural. Hi van pres part, autoritats, representants de clubs, medallistes olímpics, àrbitres, exdirectius i membres en general de la família del hockey.

Xavi Adell: “El futur és nostre”

El president de la Federació, l’egarenc Xavi Adell, ha comentat en el seu parlament: “El hockey ha estat, és i serà molt més que un esport per a Catalunya. Ha estat un vincle que ha transcendit el temps i les generacions. Des dels seus inicis, ha forjat una identitat única per a la comunitat esportiva catalana. Som i seguirem sent el clar model català de l’esport. Tenim la gent i tenim la història. El futur és nostre”.

Punt final a un any ple d’activitats

El 2023 ha estat l’any de la celebració del centenari de la Federació Catalana. Queda ja lluny el primer dels actes, que va reunir més de 200 persones en l’incomparable marc d’una de les sales nobles del Palau de Pedralbes de Barcelona. A l’abril es va inaugurar al Museu Colet de Barcelona l’exposició del Centenari. Al juny, l’Auditori 1899 del FC Barcelona va acollir una edició especial del Festival del Hockey Català. L’activitat esportiva va entrar en joc el mes de juliol, amb la disputa de dos partits internacionals amistosos (masculí i femení) entre les seleccions absolutes de Catalunya i l’Índia a l’Estadi Martí Colomer. I aquest novembre es va presentar a la Casa de l’Esport el llibre “El Hockey a Catalunya”, obra de Josep Maria Biosca.

To Top