Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier, Paul Breitner i Uli Hoeness. Les més rutilants estrelles de la selecció alemanya que es proclamaria campiona del món l’estiu del 1974 en batre per 2 a 1 a Holanda en una de les finals més recordades de la història, van trepitjar mesos abans la gespa del camp del Terrassa FC. El Bayern de Munic es va proclamar campió de la primera edició del trofeu Ciutat de Terrassa, un torneig de pretemporada instaurat per l’aleshores president Josep Masdefiol l’estiu de l’any 1973.
Dilluns farà exactament 50 anys d’aquella victòria per la mínima dels bavaresos davant d’un Terrassa que aquell mateix any pujaria a la Segona Divisió de la mà de Vicente Dauder. El destí del Bayern seria un altre ben diferent: aquella temporada va aixecar la primera de les sis copes d’Europa de la seva història. Va ser la primera de tres consecutives, trencant una ratxa de tres títols de l’Ajax d’Amsterdam. En aquella final, el Bayern va empatar a un gol amb l’Atlético de Madrid a Brussel·les en un matx que es va haver de repetir. Al segon van vèncer els alemanys per 4 a 0.
Aquell Bayern que va meravellar el futbol sencer va passar per Terrassa ara fa mig segle durant la pretemporada. Era un dimarts d’agost, el 28 d’agost del 1973, i plovia sobre Terrassa. El president del Terrassa FC, Josep Masdefiol, va decidir posar Terrassa en el mapa futbolístic mundial i va portar per a la primera edició del Ciutat de Terrassa un dels equips del moment, un Bayern que va formar amb el següent onze: Maier, Hansen, Breitner, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Roth, Zobel, Kapellmann, Müller, Hoeness i Gersdorff. A la segona meitat van jugar també Dürnberger, Hadewicz i Schneider. Minuts abans de l’inici de l’encontre, es va procedir a l’habitual presentació de la plantilla del Terrassa FC.
Conten les cròniques que els terrassistes van donar la cara en tot moment. Quan quedava només un quart d’hora, els egarencs seguien sense deixar que el futur campió d’Europa marqués. L’únic gol del matx el va anotar el migcampista Bern Dürnberger al minut 77. Aquell dia, dilluns farà 50 anys, el Terrassa FC va formar amb Vallespir, Hachero, Sanjuán, Valenzuela, Nieto, Juanete, Añil, Domènech, Feliu, Rodríguez i Roselló. Clotet va entrar en substitució de Nieto. El dia següent, a la final del torneig, el Bayern va derrotar per 4 a 2 el Ferencvaros amb gols de Gerd Müller i Uli Hoeness.
Si fem cas a les cròniques que es conserven del pas del Bayern per Terrassa, totes coincideixen a dir que el Terrassa va merèixer més en un matx en el qual va donar la cara contra un equip molt superior. El Terrassa militava llavors a la Tercera Divisió. Això sí, aquest Terrassa-Bayern del 73 continua sent recordat pels aficionats terrassistes com una d’aquelles dates inesborrables de la història del club. El lliure Franz Beckenbauer va ser un dels grans pols d’atenció del conjunt alemany. El “kaiser”, que tenia 27 anys en la seva visita al camp del Terrassa, va tenir paraules elogioses cap al conjunt terrassenc.
Els elogis de Beckenbauer
Tal com recollia un rotatiu de l’època, va comentar: “El Terrassa ens ha sorprès favorablement. No podem entendre com, jugant aquest futbol, són a la tercera categoria”.
Diuen que Gerd Müller va passar “desapercebut”, mentre que Beckenbauer només “va ensenyar algunes guspires de la seva classe”. La pluja i el pas del temps ha dut a l’oblit aquella magnífica nit de futbol. Els que hi van ser, però, recordaran sempre dues coses: que un dels millors equips del món va jugar contra el Terrassa i que el Bayern va estar contra les cordes.
Per bé que el trofeu Ciutat de Terrassa va néixer amb un cartell immillorable, es va anar apagant a poc a poc. A la final de l’any següent, el Málaga va guanyar per 1 a 0 el Betis en un derbi andalús. No es tornaria a jugar fins al 1983, en format de triangular. El guanyador va ser el San Cristóbal.
Un torneig d’estiu que després va perdre gas
El llavors president del Terrassa FC, Josep Masdefiol, va voler posar el nom del club i el de la ciutat en el mapa futbolístic amb un espectacular torneig quadrangular, al nivell dels que es feien a l’època, com el Gamper o el Teresa Herrera. La presència del Bayern de Munic era la cirereta del pastís. Els bavaresos van eliminar el Terrassa per 0 a 1 a la primera semifinal. A la segona, es 10.45, el Ferencvaros hongarès es va imposar al Real Zaragoza. Al dia següent, dimecres, els aragonesos van superar els terrassistes per 2 a 0. A la gran final, el Bayern es va imposar per 4 gols a 2 al conjunt de Budapest.