Esports

Bru Busom puja al cim del Saraghrar per una via oberta fa 40 anys

Bru Bussom, a l’esquerra, amb Marc Torralles un cop fet el cim

El terrassenc Bru Busom (Centre Excursionista de Terrassa) ha estat un dels components del grup d’alpinistes que ha coronat un dels cims auxiliars del Saraghrar de 7.200 metres, situat al Pakistan, seguint una via oberta l’any 1982. Ha estat la primera ascensió a un “set mil” de Bru Bussom en la seva trajectòria a la muntanya. El grup el completaven Marc Torralles (CE Moianès Independent), Oriol Baró (CEAR) i Guillem Sancho (CEAR). Torralles i Busom van ser els dos components de l’expedició que van fer el cim.

L’any 1982, Enric Lucas, Nil Bohigas i Juan López van assolir un dels cims del Saraghrar per la via nord-oest, després de dos intents fallits els anys 1975 i 77. Van obrir una via que van batejar com a “Via dels Catalans”, que ara han repetit en estil alpí els components del grup del qual ha format part Bru Busom. Bohigas i Lucas es van convertir en una de les cordades mítiques dels 80 i dels 90 i dos anys més tard van ser els primers a aconseguir superar la paret sud de l’Anapurna (8.091 metres) en una de les escales històriques de l’alpinisme català.

Després de superar gairebé 2.000 metres d’escalada, Busom i Torralles van repetir la “Via dels Catalans” en estil alpí. Les complicades condicions meteorològiques van portar a l’expedició a variar el seu objectiu inicial, que era obrir una nova via. Després d’esperar a 6.000 metres, una finestra de bon temps va permetre canviar d’opció i fer la repetició de la via catalana, coronant un èxit extraordinari d’aquests dos esportistes.

Els dos alpinistes van demostrar amb aquest èxit el seu compromís intacte amb l’alpinisme més pur, lluny d’expedicions comercials.

Un gran èxit

Bru Busom va expressar en el seu compte d’Instagram el seu sentiment després d’assolir aquest èxit. “El nostre primer cim per sobre dels 7.000 metres”, explicava amb satisfacció poc després de fer el cim. “Hem pogut repetir la via catalana de l’any 82. Han sigut 6 jornades intenses lluitant contra una meteo adversa on la flama de l’esperança per arribar al cim era molt petita, però la il·lusió i la motivació ens ha acompanyat en tot moment i amb el meu gran amic Marc Torralles ho hem aconseguit.”

Fins ara, les darreres grans expedicions de Busom i Torrales havien estat l’obertura d’una nova via a la paret sud del Siula Grande del Perú l’any 2022 i l’Slovack direct al Denali el 2019. Amb aquesta repetició al Saraghrar, els dos alpinistes segueixen la filosofia que ja van utilitzar al Denali de buscar repeticions que fa més de quaranta anys que cap cordada havia aconseguit.

To Top