Les seleccions catalanes de hockey es convertiran aquest dissabte en les protagonistes d’un dels actes centrals del centenari de la Federació Catalana de Hockey. Juguen a l’Estadi Martí Colomer de Terrassa contra l’Índia, una de les principals potències mundials, tant en l’apartat masculí com femení. A les 17 hores ho faran els combinats femenins i a les 19 els masculins. Dos partits que embolcallen la festa del hockey català a la ciutat bressol d’aquest esport. “Aquests partits no es podien fer en cap altre lloc que no fos Terrassa”, diu el president de la Federació, l’egarenc Xavier Adell amb relació a la jornada.
Però Terrassa no només acull aquests partits internacionals, sinó que també és la base de les dues seleccions catalanes protagonistes. Dotze dels dinou convocats de la selecció masculina representen el hockey local. En el combinat femení, són tretze les jugadores de la ciutat que participaran en el partit.
L’equip masculí, dirigit per Oriol Torras, està format pels següents jugadors: Jan Capelladas, Marc Recasens, Xavi Gispert, Gerard Clapés i Pere Amat, del Club Egara; Adrian Rafi i Andreas Rafi, del FC Barcelona; Jordi Bonastre, Pau Cunill, Joan Tarrés, Pol Cabré i Marc Escudé, de l’Atlètic Terrassa; Oriol Bozal, Aleix Bozal, Bruno Font i Arnau de Bruijn, del Júnior; i Marc Miralles, Iñaki Zaldúa i Marc Reyné, del Polo.
La selecció femenina, sota la direcció tècnica de Sílvia Bonastre, tindrà les següents jugadores en aquest partit internacional: Júlia Pons, Marta Grau i Mireia Herrero, del Club Egara; Berta Bonastre, del Gantoise; Georgina Oliva, Carlota Petchamé, Berta Serrahima, Ana Serrahima, Joana Martínez i Laia Vidosa, del Júnior; Júlia Calvó, Hanna Bach, Clara Barba i Clara Pérez, de l’Atlètic; Alícia Humbert i Marta Segú, del Polo; Júlia Fernández, del Castelldefels; Clara Ycart, del DHC; i Clara Badia, del Mannheimer.
Aquest enfrontament entre les seleccions de Catalunya i l’Índia té un antecedent a Terrassa al mes de maig del 1967. El conjunt asiàtic masculí va participar en un torneig organitzat pel CD Terrassa amb motiu de la inauguració del camp de la zona esportiva. Van prendre part diferents seleccions internacionals i l’Índia va jugar contra el CD Terrassa i contra un combinat català. Amb motiu d’aquella gira, el 12 de maig els indis van jugar contra una selecció de Barcelona al Polo en un homenatge per la retirada d’Eduardo Dualde.
Cent anys d’història
La Federació Catalana de Hockey celebra al llarg d’aquest any el seu centenari, una història molt lligada a Terrassa on aquest esport va arrelar des d’un primer moment. A la ciutat han tingut lloc alguns dels actes més destacats del programa commemoratiu i es farà la clausura el 17 de novembre.
L’ens federatiu es va crear l’any 1923, a conseqüència del creixement d’una disciplina que va arribar a Catalunya a principis del segle XX i que es va establir en dos punts definits, Barcelona i Terrassa. Els estudiants anglesos van introduir el hockey a la capital catalana, mentre que a Terrassa l’Ateneu Calasanci va començar a practicar-lo el 1911.
El primer partit de hockey a Espanya es va jugar a Terrassa el 2 de juny de 1912 al camp del Mauri, situat a l’avinguda de Jacquard entre el carrer de Salmerón i el de Prat de la Riba. El van jugar l’Espanyol de Barcelona i Lawn Hockey Club Calasanci de Terrassa.
L’evolució del hockey als anys vint ja va donar peu a la creació dels primers clubs: Polo, FC Barcelona i Pompeya a Barcelona; i Terrassa FC i Calasanci a Terrassa. Ja es van disputar els primers Campionats de Catalunya i el 1923 es va constituir de forma oficial la Federació Regional de Hockey de Catalunya, que va tenir com a primer president de la institució el Baró de Güell.
La vida de la Federació Catalana ha estat plena d’esdeveniments i d’una evolució més que destacada. La Guerra Civil va interrompre l’activitat, però als anys 40 el hockey va viure moments de gran expansió. Polo i Terrassa van dominar les competicions fins que als anys 60 l’aparició del Club Egara va variar aquest escenari.
Si el 1971 Barcelona va acollir la primera Copa del Món, amb partits també a Terrassa, el 1992 la celebració dels Jocs Olímpics van situar a Terrassa com a centre universal del hockey com a seu del torneig d’aquest esport.
La Federació té com a president actualment Xavier Adell. És el setè president terrassenc d’aquest organisme al llarg dels seus cent anys d’història.
Els seleccionadors, convençuts del potencial català
Oriol Torras, seleccionador català masculí, ha destacat la bona acollida que ha trobat entre els jugadors per participar en aquest partit internacional. “El 90 per cent dels jugadors convocats han vingut, fins i tot retallant les seves vacances.” A més, assenyala que s’han inclòs set jugadors sub-21 que permetran completar un equip molt interessant. “Juguem a casa, tenim un bon equip i volem competir contra un rival d’un gran potencial.” El seleccionador català masculí recorda que l’Índia ocupa el cinquè lloc al rànquing mundial i que ha finalitzat en el tercer lloc de la darrera Pro League, un fet a tenir en compte. “Arriben en el seu millor moment dels darrers anys. Però el nostre objectiu és guanyar.”
La seleccionadora catalana femenina, Sílvia Bonastre, afronta el compromís d’aquesta tarda amb mentalitat guanyadora. Sap que davant tindrà un rival de primer ordre internacional, però confia en el potencial de les seves jugadores. “La nostra mentalitat sempre és la de guanyar quan afrontem un partit. I aquest té molts al·licients”, explica. El conjunt asiàtic torna a Terrassa on l’any passat va disputar el Mundial en el qual va finalitzar en el novè lloc. “El seu avantatge amb relació a nosaltres és que porten més temps entrenant juntes. Però la selecció catalana té qualitat i segur que podrem competir amb les màximes garanties.”
L’exposició del centenari, a la Casa de l’Esport
La Federació Catalana de Hockey va organitzar una exposició amb motiu del centenari del seu naixement al Museu Doctor Melcior Colet de Barcelona. Ara, aquesta mostra s’exposa a la Casa de l’Esport de Terrassa. El trasllat s’està finalitzant aquests dies i falten alguns objectes, però ja pot ser visitada a la planta baixa d’aquest equipament encara que la inauguració oficial es farà al mes de setembre.
L’exposició permet fer un recorregut pels cent anys d’història de la Federació Catalana i del hockey català. El visitant pot conèixer l’evolució d’aquest segle mitjançant 15 plafons informatius que expliquen, dècada a dècada, els fets més importants al voltant del món del hockey. A més, quatre plafons més s’endinsen en els antecedents de la Federació Catalana, el hockey plus i els 50 i 75 aniversari de l’ens federatiu.
En un total de 12 vitrines distribuïdes a la sala s’exposen documents dels inicis del hockey, equipacions dels diferents clubs catalans o les Copes d’Europa guanyades per Egara, Atlètic i Polo. Sticks i boles de les diferents èpoques, l’evolució de l’equipament dels porters i el pas de la terra a la gespa artificial dels camps de hockey completen la mostra.