Esports

El hockey egarenc, absent a les finals

En les darreres quatre dècades, només els anys 2013, 2018 i 2023 no hi ha hagut cap equip de Terrassa entre els dos primers classificats de la lliga masculina de hockey

[ Jordi Guillem i Sergi Estapé ]

L’any en el qual la “final-four” de la lliga masculina de hockey se celebrava a l’Estadi Martí Colomer de Terrassa, el hockey terrassenc es va quedar fora de la gran final. En els darrers 40 anys, només en dues oportunitats no hi havia hagut representants locals entre els dos millors de la lliga masculina espanyola. Enguany ha estat la cinquena vegada que passa, la tercera en els 40 últims anys.

Els anys 1981 i 1982, Atlètic i Egara van acabar tercers de la lliga respectivament. Des que els de Can Salas van guanyar el 1983 la seva primera lliga, els equips terrassencs havien acabat sempre entre els dos primers. En els 19 anys posteriors al 1983, però, el campió sempre va ser terrassenc. L’Atlètic va iniciar una ratxa de nou títols consecutius i se’n va endur un total de 12, mentre que el Club Egara va guanyar els set restants.

Atlètic o Egara, o bé tots dos, estaven sempre entre els dos finalistes. També quan es van implantar els “play-off” de semifinals al millor de tres partits i la final amb el mateix format. La primera absència va arribar l’any 2013, quan es va repetir la mateixa situació d’aquest cap de setmana: l’Atlètic va caure eliminat davant del Polo en semifinals i l’Egara a mans del Club de Campo. A la final, el Polo va derrotar el Club de Campo per 2 victòries a 1.

La temporada següent es va implementar l’actual format de “final-four”, amb semifinals i final a partit únic, que s’ha repetit en les nou darreres edicions. La del 2018 va ser la darrera sense egarencs a la final: El Polo va derrotar el Júnior . Cinc anys després, ha tornat a passar. Els equips terrassencs s’han quedat sense poder lluitar pel títol de lliga. En el palmarès, l’Atlètic Terrassa continua manant amb 22 trofeus, per 15 d’Egara i Polo i ja 2 del Club de Campo. L’eliminació d’Atlètic i Egara a les semifinals té també greus conseqüències pel que fa a la participació dels equips locals a la propera Euro Hockey League. Terrassa es quedarà sense representació a la màxima competició continental. Els dos equips espanyols que aniran a Europa seran Club de Campo i Polo.

Sense terrassencs a Europa

La temporada vinent serà la segona en tota la història de l’Euro Hockey League (es va instaurar la temporada 2007-2008) sense representació terrassenca. La primera i fins ara única va ser la temporada 2013-2014, on Club de Campo i Polo van ser els dos únics representants del hockey espanyol. Enguany repetiran. En les 15 edicions de la competició, a banda de la 13-14, sempre hi van ser presents l’Atlètic o l’Egara, o bé tots dos.

Si mirem enrere, el hockey egarenc havia estat present també de manera molt majoritària en les antigues Copa d’Europa i Recopa.
La Copa d’Europa, que es va començar a jugar l’any 1969 (els cinc primers tornejos no eren oficials) va quedar-se orfe d’equips egarencs només en cinc de les seves 39 edicions. Va ser als anys 1971 (Roma), 1978 (Barcelona), 1979 (la Haia), 1982 (Versalles) i 1983 (de nou la Haia). La Recopa, que es va jugar entre 1990 i 2007, sempre va tenir representants terrassencs.

Els entrenadors, resignats

Dissabte va ser un dia dur per als entrenadors de l’Egara (Ramon Sala) i l’Atlètic (Xero Gasol). Ambdós van veure com se’ls escapava la final i la possibilitat de competir a Europa després d’una temporada regular en la qual havien classificat els seus respectius equips entre els quatre primers de la lliga regular.

Ramon Sala destacava: “L’equip ha estat on havia d’estar, entre els quatre primers. La temporada ha estat un aprenentatge i ens hem fet forts”. De la semifinal perduda davant del Club de Campo deia: “Podíem haver passat. Em sap greu pels jugadors. És un cop molt dur i cal saber-lo encaixar”.

Per la seva banda, Xero Gasol comentava: “No ens ho hem merescut. La segona part que hem fet no és digna de passar a la final. Ja està. S’ha d’analitzar i s’ha de mirar. Els jugadors han comès errades que no han comès durant la temporada. No ha pogut ser. L’esport té aquestes coses. El Polo ha estat superior”.

Més de 15 anys sense cap equip local entre els dos millors

El dia 8 de juny de l’any 2008, ara fa més de 15 anys, el CD Terrassa es va imposar per 0 a 1 al camp del Júnior de Sant Cugat en el tercer i definitiu partit del “play-off” final pel títol. Des de llavors, cap equip terrassenc ha disputat mai cap final de lliga. El millor resultat és la tercera posició del CD Terrassa l’any 2010. L’Atlètic ha sigut una vegada quart i el Club Egara cinc vegades, entre elles enguany.

El conjunt femení del Club Egara va tenir la final a tocar, però va caure eliminat en el primer duel de semifinals de dissabte davant d’un Club de Campo que s’acabaria proclamant campió- A la lliga regular, el conjunt que prepara Joan Vidal s’havia imposat per 4 a 3 a les madrilenyes en el partit disputat la tercera jornada al Pla del Bon Aire.

L’entrenador del Club Egara, Joan Vidal, somiava a dur l’equip a la final en la seva primera temporada a la banqueta. En temporades anteriors ho havia aconseguit com a tècnic d’un Júnior que es va acabar proclamant campió de lliga diumenge al Martí Colomer per primera vegada a la història en derrotar per 4 a 2 al Club de Campo, que havia guanyat 10 de les 15 darreres finals. El conjunt santcugatenc tenia fins a set jugadores a les seves files: Georgina Oliva, Carlota Petchamé, Clara Pineda, Maria Gestí, Júlia Strappato, Mariona Heras i Mariona San José.

Joan Vidal continuarà

El tècnic de l’Egara Joan Vidal es va mostrar satisfet de l’actitud de les seves jugadores, tot i la derrota. “Hem estat presents pràcticament durant tot el partit i hem contrarestat una mica la seva manera de jugar. No les hem deixat jugar de manera fluida”. I va afegir: “En aquesta mena de partits, si no tens efectivitat en les ocasions que generes, tens poques oportunitats de guanyar. No hem estat tan encertades i ho hem acabat pagant”. Es va mostrar molt satisfet de la “gran temporada” de l’Egara. “Hem afegit a la motxilla coneixements i vivències i hem perdut d’una manera molt digna i amb les nostres senyes d’identitat”. Vidal va confirmar que continuaria la temporada vinent com a màxim responsable del conjunt femení del Club Egara. Carola Salvatella també es quedarà a l’equip.

Èxit del torneig de hockey + al Martí Colomer

L’Estadi Martí Colomer va acollir diumenge un torneig de hockey plus que va acollir vuit equips i una vuitantena de jugadors com a prèvia de les finals de les lligues de Divisió d’Honor. La meitat dels equips participants eren terrassencs. Aquests equips estan integrats per jugadors amb discapacitat psíquica. La competició es va desenvolupar en dos grups. Al primer, la victòria va ser per a l’Atlètic Terrassa, seguit del FC Barcelona, el Júnior de Sant Cugat i el Club Egara. Pel que fa al grup “B”, la victòria va ser per al Polo, seguit del Catalonia. El Línia 22 va finalitzar tercer i el CD Terrassa quart.

To Top