Esports

L’Atlètic Terrassa, a la recerca del tron continental

L’Atlètic buscarà divendres davant del Gantoise belga l’accés a les semifinals de la quinzena edició d’una Euro Hockey League de la que va ser subcampió fa dues temporades

Joan Tarrés i Pau Cunill celebren un gol de l’Atlètic davant de Grau Albert i Roger Figa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Sota l’organització del Pinoké, el Wagener Stadium d’Amstelveen (Països Baixos) acollirà entre dijous i dilluns la fase final de la quinzena Euro Hockey League, la màxima competició continental de clubs, un torneig que cap equip espanyol no ha aconseguit aixecar mai. Només l’Atlètic i el Club de Campo han estat finalistes. Els de Can Salas ho van assolir la temporada 2020-2021 en caure per 5 a 2 davant del Bloemendaal a la final. Els madrilenys, entrenats pel terrassenc Xavi Arnau, van caure l’any 2011 per 1 a 0 davant de l’HGC de la Haia.

El representant del hockey espanyol en aquesta final a vuit, l’Atlètic Terrassa, es troba des de dimecres a Amstelveen per preparar el debut de divendres a les 18 hores davant del Gantoise belga.

L’expedició de l’Atlètic es va desplaçar a Amsterdam amb 21 jugadors. L’entrenador Xero Gasol té, però, dues baixes molt importants en defensa. Es tracta del lliure Marc Vizcaino i el migcampista Xavi Barutel. El lateral Jordi Bonastre i el davanter Pol Cabré-Verdiell arrosseguen molèsties, però tot sembla indicar que estaran en disposició de jugar davant el Gantoise.

Pressió alta

“Ens enfrontem a un rival molt complicat. El Gantoise es va classificar eliminant l’Amsterdam. Només això ja ens dona una idea de la seva competitivitat”, explica l’entrenador de l’Atlètic. Els belgues són un conjunt que treballa molt bé en defensa i surt molt ràpidament al contraatac. “Són molt verticals i pressionen moltíssim. Si fossin un equip de futbol, serien una espècie d’Atlético de Madrid. És d’aquells equips que no fan un joc vistós, però que són molt sòlids i fiables”, assegura.

No hi ha precedents d’un Atlètic-Gantoise. “Serà fonamental no cometre errors no forçats i aprofitar les entrades a l’àrea que siguem capaços de generar, així com tenir un bon percentatge en el llançament de penals-córner”, explica Gasol. En aquest sentit, els germans Pau i Pepe Cunill poden esdevenir fonamentals.

L’Atlètic és un habitual en l’EHL. Ha participat en 12 de les 14 edicions que s’han disputat fins ara. Només va estar-ne absent les temporades 2013-2014 i 2018-2019. En cinc edicions, inclosa l’actual, ha arribat a quarts de final. El seu millor resultat és el subcampionat de fa dues temporades, també al Wagener Stadium. L’any 2016 va classificar-se en quarta posició en la fase final disputada al Pau Negre, una de les dues úniques que s’han disputat fora dels Països Baixos.

L’EHL és una competició creada l’any 2007 per unificar la Copa d’Europa i la Recopa. L’Atlètic ha guanyat dues Copes d’Europa. Va guanyar l’any 1985 a Frankenthal davant del Klein Zwitserland per 3 a 0 i el 1998, vencent a Can Salas l’Amsterdamsche per 2 gols a 1.

El Gantoise, un rival ple d’internacionals

El seu historial a l’Euro Hockey League podria portar a pensar que el Gantoise HC és un rival assequible per a l’Atlètic en aquesta ronda de quarts de final de la màxima competició continental. Res més lluny de la realitat. El conjunt belga es va classificar per a aquest KO8 després de golejar per 7 a 0 el Rot Weiss Wettingen suís i eliminar a la tanda de “shoout-outs” l’Amsterdam neerlandès.

El Gantoise, actualment tercer a la Ion Hockey League, la lliga belga, una de les més potents del continent, es va proclamar la temporada passada subcampió del seu país en caure a la final davant del Racing Club de Brussel·les.

La seva estrella és l’internacional belga de 27 anys Antoine Kina, ben secundat pel trio d’internacionals francesos Charles Masson, François Goyet i Étienne Tynevez. El veterà porter argentí Tomás Santiago és tota una garantia sota pals. Destaquen a la plantilla belga els germans francesos Timothée i Mathis Clément, que van arribar l’estiu passat procedents del Royal Orée i el Montrouge respectivament. El sisè francès de l’equip és Mattéo Desgouillons. Destaca també la presència de dos internacionals irlandesos: Luke Madeley i Sean Murray. L’equip belga va perdre la temporada passada el defensor argentí Agustín Bugallo, que acaba de guanyar la Copa del Rei amb el Club de Campo madrileny.
La temporada 2020-2021, el Gantoise HC va prendre part per primera vegada a l’Euro Hockey League, classificant-se en una discreta tretzena posició.

El Rot Weiss Köln espera a semifinals

Si divendres aconsegueix eliminar el Gantoise, l’Atlètic tindrà com a rival a la segona semifinal de diumenge a les 13.45 hores el Rot Weiss Köln alemany, que aquest divendres ha eliminat per 0 a 3 a la tanda de “shoot-outs” l’Hamburger després de remuntar-li un 4 a 1 i acabar empatant a quatre gols. La primera semifinal enfrontarà dissabte a les 13.45 hores el Bloemendaal neerlandès i el Royal Racing Club de Bruxelles. A la ronda de quarts de final, el Bloemendaal va eliminar el Harvestehuder alemany per un contundent marcador de 7 gols a 2, mentre que els belgues van superar per 3 a 2 el conjunt amfitrió, el Pinoké neerlandès. La gran final està prevista per Dilluns de Pasqua a les 16.15 hores.

Si l’Atlètic cau eliminat divendres a quarts de final, el diumenge a les 16 hores disputarà un partit de consolació contra els alemanys de l’Hamburger. Serà un matx del tot intranscendent, que només servirà per decidir les posicions de la cinquena a la vuitena.

TOTES LES FINALS

2007-2008 (Rotterdam) UHC Hamburg-HGC La Haia 1-0
2008-2009 (Rotterdam) Bloemendaal-UHC Hamburg 5-4
2009-2010 (Amstelveen) UHC Hamburg-HC Rotterdam 3-1
2010-2011 (La Haia) HGC La Haia-Club de Campo 1-0
2011-2012 (Amstelveen) UHC Hamburg-Amsterdamsche 4-3
2012-2013 (Bloemendaal) Bloemendaal-KHC Dragons 2-0
2013-2014 (Eindhoven) Harvestehuder-Oranje Zwart 5-3
2014-2015 (Bloemendaal) Oranje Zwart-UHC Hamburg 7-6
2015-2016 (Barcelona) Kampong-Amsterdamsche 2-0
2016-2017 (Brasschaat) Rot Weiss Köln-Oranje Rood 3-2
2017-2018 (Bloemendaal) Bloemendaal-Kampong 8-2
2018-2019 (Eindhoven) Waterloo Ducks-Rot Weiss Köln 4-0
2019-2020 No es va disputar a causa de la Covid
2020-2021 (Amstelveen) Bloemendaal-Atlètic Terrassa 5-2
2021-2022 (Amstelveen) Bloemendaal-Rot Weiss Köln 4-0

To Top