Omplir el Camp Nou, arribar a unes audiències superiors als dos milions d’espectadors al canal de Twitch de l’organització, convertir jugadors amateurs en herois mediàtics o posar en marxa una indústria al voltant del torneig són alguns dels fets destacats que deixa la primera edició de la Kings League, el torneig de futbol-7 promogut per Gerard Piqué i Ibai Llanos que va finalitzar el diumenge superant totes les expectatives inicials. Una mena de “reality” futbolístic que ha convertit en presidents dels equips participants alguns dels “streamers” més destacats del país i a alguns noms mítics del futbol com Iker Casillas o el Kun Agüero.
La comunitat que s’ha generat al voltant de tots aquests elements ha incidit, sobretot, en la fidelització d’un públic juvenil que viu cada dia més allunyat del futbol tradicional, però que veu aquesta iniciativa amb expectatives diferents.
Terrassa no ha viscut d’esquena a aquest fenomen esportiu i comunicatiu. Tres jugadors locals, un dels quals va ser protagonista a la final del torneig, han participat en la primera edició de la competició. Jadir Cirera formava part de l’Aniquiladores, que va perdre a la final davant El Barrio per 3 a 0. Bernat Juárez ha format part del Pio, que no va entrar en els “play-off” dels vuit millors. I Raúl Lao ha jugat en el Porcinos, l’equip presidit per Ibai Llanos i en el qual va disputar un partit l’exjugador del FC Barcelona Ronaldinho. La petjada egarenca en el Porcinos, equip que va finalitzar segon de la lliga regular i va ser eliminat en els quarts de final, s’estén a la presència d’Eric Herrero com a fisioterapeuta de l’equip. Un exfutbolista del Terrassa, David López, també ha jugat en aquest equip.
I finalment, en l’Ultimate Móstoles, el porter del Terrassa FC Marcos Pérez ha estat l’entrenador de porters. En aquest equip, que ha entrenat Nacho Castro, un tècnic que va estar a punt de fitxar pel Terrassa FC la temporada passada, ha jugat Guti, un altre futbolista amb passat en el conjunt egarenc. L’Ultimate Móstoles va ser el primer classificat de la fase regular.
“El format és molt divertit, molt dinàmic. Aquesta és la clau de l’èxit”, explica el porter del Terrassa FC Marcos Pérez. “La gent que està al darrere del projecte era una garantia”. Marcos ha viscut en aquests mesos la realitat de la Kings League i el futbol tradicional com a component del Terrassa. “Són dues propostes complementàries i hi ha públic per a les dues. A la Kings League, el format de futbol-7 és molt divertit per la gent jove i pels nens. I es converteix en una mena de videojoc amb el paper que juguen les cartes. Passen coses diferents del futbol-11. Però a qui li agrada el futbol de sempre, continuarà apostant per ell”.
Un reglament amb novetats
Els canvis que s’han aplicat en el reglament en relació amb el futbol de sempre han estat nombrosos. Els partits duren 40 minuts en dues parts de 20, hi ha canvis il·limitats, els penals són un u contra u entre davanter i porter, a l’estil dels “shoot-outs” de hockey, el partit comença amb una cursa entre un jugador de cada equip per prendre la pilota, com passa al waterpolo, i cada equip té una arma secreta triada a l’atzar al començament de la jornada. Aquestes armes secretes poden ser diverses: un gol doble (durant 2 minuts, els gols aconseguits des del minut en el qual s’activa l’arma valen per dos), sanció (es tria un jugador de l’equip rival perquè sigui expulsat durant 2 minuts), robatori de carta, penal (l’equip que activa l’arma pot llançar un penal) o penals a càrrec del president.
La difusió dels partits mitjançant Twitch i el paper de les xarxes socials ha actuat com a cadena d’expansió del fenomen.
“La interacció dels espectadors és un dels fets que explica aquest èxit”, comenta el Team Manager del Pio, l’exjugador del Terrassa FC Josep Samper. “Els streamers han arrossegat el seu públic, han participat estrelles mundials del futbol i l’espectador no només ha pogut participar en el format de la competició, sinó que ha accedit a ella des de diferents plataformes gratuïtes. Hi ha un públic molt jove, que no va al futbol, que ha trobat aquí les respostes que buscava. La gent vol participar i veu la Kings League com un gaming.”
Samper, expert en patrocini també en el futbol tradicional, no veu una incompatibilitat amb la Kings League. “Són productes diferents. Però el futbol de sempre ha de replantejar-se algunes coses. El món del patrocini s’ha reconvertit a l’espai digital. I a la Kings League ha trobat el seu lloc. Hi ha cua d’empreses que volen participar.”
El terrassenc Eric Herrero, de Moof Clínic, ha estat el fisioterapeuta del Porcinos, un dels equips més mediàtics en tenir com a president l’streamer Ibai Llanos i haver comptat un dia amb Ronaldinho. “Només cal mirar els números d’audiència d’aquest cap de setmana per entendre l’impacte que ha tingut”, explica. “Això pot ser un globus que es desinfla o que enganxa la gent. I jo penso que no punxarà. És un gran show que agrada a la gent.”