Cruel derrota als “shoot-outs” de l’Atlètic Terrassa

Una final molt trabada ha acabat sense gols, però el Club de Campo s’ha imposat per 2 a 3 en la tanda de “shoot-outs”

Decepció entre els jugadors de Can Salas després de la tanda de "shoot-outs" / RFEH

No ha pogut ser. L’Atlètic Terrassa s’ha quedat sense títol. Ha perdut aquest diumenge a la tanda de “shoot-outs” davant del Club de Campo madrileny la 105a edició de la Copa del Rei de hockey que s’ha disputat a les instal·lacions del Club de Campo Villa de Madrid. En una final molt travada, sense pràcticament oportunitats de gol i només tres llançaments de penal-córner (un per l’Atlètic i dos pel Club de Campo), Atlètic i Club de Campo han empatat a zero.

El títol s’ha hagut de decidir a la tanda de “shoot-outs”, on el conjunt que prepara Pablo Usoz s’ha imposat per 2 gols a 3. Pepe Cunill i Pol Cabré-Verdiell han marcat els seus llançaments, mentre que Joan Tarrés, Jordi Bonastre i Quim Malgosa han fallat. Per part dels homes de Pablo Usoz, han marcat Ignacio Abajo, Borja Lacalle i Quique González de Castejón, autor del gol decisiu. Han perdonat Enrique Zorita i Álvaro Portugal.

El conjunt que prepara Xero Gasol ha ofert un rendiment espectacular aquests darrers tres dies a Madrid. Només els “shoot-outs” els han separat de poder aixecar un trofeu que hauria estat la darrera Copa del Rei del seu capità, Marc Sallés, que es retirarà a final de temporada. L’equip aspira enguany encara a dos títols més: l’Euro Hockey League i la lliga. El conjunt terrassenc va superar al Polo als quarts de final per 2 a 1, al Club Egara en semifinals per 2 a 0 i ha resistit fins al darrer sospir davant del conjunt amfitrió, un Club de Campo que torna a guanyar la Copa del Rei després de deu anys sense fer-ho. El seu darrer títol data de l’any 2012, quan va imposar-se per 2 a 1 al Club Egara a Pozuelo de Alarcón.

L’Atlètic somiava a revalidar un títol que va aixecar la temporada passada en imposar-se per 4 gols a 3 al Polo a Barcelona, però no ha pogut ser. El conjunt madrileny ha aixecat a casa el seu catorzè títol de Copa, mentre que l’Atlètic es manté amb 16 campionats.

Lesió de Marc Vizcaino

Un dels jugadors clau per al conjunt de Xero Gasol, el lliure Marc Vizcaino, s’ha hagut de retirar quan s’havien disputat només quatre minuts de la final per lesió. Va acabar tocat contra l’Egara i ha volgut provar, però s’ha retirat entre llàgrimes. El duel ha evidenciat el cansament d’ambdós conjunts, que han hagut de jugar tres partits en poc més de 48 hores. No ha estat una final vistosa.

Tots dos equips s’han dedicat més a defensar-se i a contrarestar el potencial ofensiu del rival que no pas a generar ocasions. De fet, de clares no n’hi ha hagut cap. Passaven els minuts i semblava que tothom esperés que passés quelcom que sacsegés el partit. Però els 70 minuts han transcorregut sense sobresalts i el títol s’ha acabat decidint a la tanda de “shoot-outs”, on a l’Atlètic li ha tocat viure la cara més amarga.

El partit ha començat amb una rematada de revés de Jose Basterra que ha anat fora. El Club de Campo ha controlat el primer quart, mentre que l’Atlètic ha preferit entregar la bola al rival i saltar al contracop quan podia. Marc Calzada ha fet un partidàs, igual que el seu homòleg del Club de Campo Rafael Álvarez. Ha aturat sengles llançaments de Ricardo Sánchez i Borja Lacalle als minuts inicials.

Després de la lesió de Marc Vizcaino, Jordi Bonastre ha deixat el lateral dret i ha passat a formar parella de centrals amb el neerlandès Johannes Mooij. Al minut 5, Pau Cunill s’ha creuat davant d’un perillós tir d’Álvaro Iglesias. Al minut 9 s’han llançat dos penals, un per banda. Enrique Zorita i Pau Cunill ho han intentat sense èxit.

Al segon quart, els de Can Salas han mantingut la prudència davant d’un Club de Campo que tot i gaudir de més possessió, tampoc no posava en problemes a Marc Calzada. Al minut 21, Enrique Zorita ha llançat el darrer penal del partit. L’ha desviat el seu propi company Ricardo Sánchez. El hockey tàctic i poc vistós ha continuat fins al descans, al que s’ha arribat sense gols.

Ha millorat l’Atlètic Terrassa a la represa. Amb Marc Sallés a càrrec del mig del camp i Joan Tarrés intentant generar joc, el hockey tàctic i poc vistós se seguia imposant. L’equip s’ha anat assentant sobre el camp. Al minut 39, Joan Tarrés ha intentat connectar amb Marc Escudé, que no ha arribat a desviar la bola. Al 52, Quim Malgosa ha robat una bola, ha avançat fins a la porteria de Rafael Álvarez i ha rematat de revés, però el porter madrileny ha evitat el gol.

El darrer període ha estat especialment dramàtic. Cap dels dos equips no volia perdre. No s’arriscava i el joc continuava sent físic i erràtic. Al minut 56, Roger Figa ha disposat de la millor oportunitat de tota la final. S’ha internat bé per la dreta, però Álvarez ha desviat la seva rematada. Al 62, Lucas García Alcaraz ha rematat a les boires una bona assistència de Rafael Vilallonga. Els minuts s’anaven exhaurint i els “shoot-outs” eren cada vegada una realitat més plausible.

La final del Centenari de la Federació Espanyola de Hockey no serà recordada pel seu bon joc. Sí per la gran intensitat que hi han posat els integrants dels dos equips. El títol, finalment, s’ha quedat a Madrid.

Guardons individuals

El jugador de l’Atlètic Marc Sallés ha estat escollit com a millor jugador de la final. El seu company Jordi Bonastre ha estat designat com a millor jugador del torneig. El millor porter ha estat Rafael Álvarez, del Club de Campo. I el millor jugador promesa, Andreas Rafi, del FC Barcelona. Fins a cinc jugadors han acabat empatats com a màxims golejadors amb dues dianes: Pepe Cunill (Atlètic), Jose Basterra (Club de Campo), Andreas Rafi (FC Barcelona), Marc Recasens i Pere Amat (Club Egara).