L’incomparable marc del Palau de Pedralbes de Barcelona ha acollit aquest dimarts el primer dels actes previstos per a la celebració del Centenari de la Federació Catalana de Hockey (FCH). Unes 200 persones del món del hockey s’han aplegat en una de les sales nobles del palau, propietat de la Generalitat de Catalunya. Ha estat una jornada de reivindicació de tot el que el hockey català ha assolit durant el darrer segle. I els protagonistes absoluts han estat els 17 clubs que conformen la Federació Catalana de Hockey, entre ells cinc de terrassencs: CD Terrassa (fundat l’any 1910), Club Egara (1935), Atlètic Terrassa (1952), CT Les Fonts (1956) i Línia 22 (1988), i d’altres com el Matadepera 88 (1988) i l’Entitat Esportiva Vacarisses (2017).
L’acte ha començat i ha acabat amb la projecció d’un vídeo que exemplifica a la perfecció què suposa el hockey i la seva federació. S’hi veu el veterà Toni Nogués canviant-se al vestidor i saltant al camp amb el futbolista de l’Espanyol Rafa Marañón. I no és gens casual. Terrassencs i barcelonins van disputar a Terrassa, una vegada més a Terrassa, el primer partit de hockey disputat a Espanya, uns anys abans que, el 1923, nasqués la Federació Catalana. Els segueixen molts altres jugadors vestits de curt, de totes les èpoques.
La glossa de Villatoro
El president de la FCH, l’egarenc Xavi Adell, ha estat acompanyat en aquest acte solemne per la consellera de presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà; l’escriptor i periodista terrassenc Vicenç Villatoro, que ha glossat aquest primer segle de hockey català; el president de la Federació Espanyola, Santi Deó; la secretària general de l’Esport, Anna Caula; i moltes altres autoritats i membres de clubs i entitats. Ha destacat la presència dels cinc presidents vius de la Federació Catalana (n’ha tingut 20) a banda d’Adell: Leandre Negre (1980-1985), Domènec Argemí (1985-1992), Jordi Alcover (1992-2001), Manuel Martín-Borregón (2001-2005) i Narcís Carrió (2005-2017).
La ciutat de Terrasssa, bressol del hockey català i espanyol, ha tingut un protagonisme central en la vetllada. “Sempre acabem a Terrassa, capital de tantes coses”, ha dit Vicenç Villatoro, que ha destacat en la seva glossa la importància del hockey en particular i de l’esport en general com a eix vertebrador d’una societat canviant. “Mai no he jugat a hockey, però soc pare i avi de jugadors. Fins i tot he estat president d’un club, el Matadepera 88. La història del hockey és una història d’èxit extraordinari”, ha assenyalat Villatoro, que ha recordat que “entre els anys 1888 i 1923, a Catalunya van començar a aparèixer tota una sèrie de clubs, també de hockey, que van vertebrar la societat”.
Després de felicitar els clubs, que són “els nusos de la xarxa” que teixeix el hockey, Villatoro ha demanat que aquest esport no perdi els orígens. “Cal canviar el què s’ha de canviar, però sense perdre el que no s’ha de perdre”, ha clos entre aplaudiments.
Xavi Adell: “Rendir-nos no ha estat mai una opció”
Més institucional, com tocava, ha estat el discurs del president Xavi Adell, que no ha volgut anomenar cap jugador, ni entrenador, ni directiu, ni àrbitre, ja que “la Federació és la suma de tots ells”. I ha afegit: “Hem resistit una Guerra Mundial, una Guerra Civil, una pandèmia i diverses crisis econòmiques. I per nosaltres, rendir-nos no ha estat mai una opció“. El terrassenc, que presideix el màxim organisme del hockey català des de l’any 2017, sí que ha anomenat i agraït la tasca dels seus cinc darrers antecessors en el càrrec.
La consellera de la presidència, Laura Vilagrà, ha tancat l’acte felicitant els 17 clubs. Ha recordat que “el vincle entre el hockey i el país segueix viu” i ha recordat la decidida aposta del Govern per tal que aquesta legislatura sigui “la de l’esport femení”. I ha afegit: “Heu projectat el nom de Catalunya arreu del món. I també el de Terrassa. Ja m’ha quedat clar”, ha bromejat.
L’any 1998, la Federació Catalana de Hockey va rebre la Creu de Sant Jordi com a reconeixement al seu 75è aniversari. Ara en fa cent i és més viu que mai. Com ha dit el president de l’Atlètic, Josep Martia Biosca, abans d’entregar una placa en nom de tots els clubs a Xavi Adell, “aquesta Federació és la nostra. Les coses costen molt i no es fan soles. Entre tots tenim més de 8 mil llicències i seguim creient i treballant pel hockey”.