Esports

Quan córrer no costa diners

La plaça de Can Roca acollirà avui a les 18 hores la sortida de la tretzena edició de la Runneada de Cap d’Any, una prova lúdica i gratuïta amb un recorregut de 5,5 quilòmetres

“Continuem sent tan reivindicatius com el primer dia. Nosaltres anàvem a córrer curses de Sant Silvestre, però ens vam adonar que els preus anaven pujant i ens vam plantejar sortir al carrer nosaltres mateixos per córrer i acomiadar l’any plegats, en un ambient festiu, lúdic i gens competitiu”. Són paraules d’Emilio Sánchez, un dels responsables del Nenazas Running Club, una entitat amb dues dècades d’història que organitzarà enguany la tretzena edició de la Runneada de Cap d’Any, amb sortida i arribada avui a la plaça de Can Roca. Més de 800 corredors, potser prop d’un miler, s’aplegaran per acomiadar l’any 2022 en una cursa que no serà una cursa, ja que no hi haurà guanyadors ni classificacions. I és que l’objectiu no és guanyar res, sinó acomiadar-se dels amics i companys hores abans de festejar l’arribada de l’any 2023. El que va començar com la “quedada” anual d’un grup d’amics ha esdevingut, a força d’anys i de fer les coses bé, tot un referent de l’atletisme terrassenc, una cursa que tothom pot córrer i que tothom gaudeix corrent.

Dos anys sense Runneada

L’Associació de Veïns de Poble Nou-Zona Esportiva (la Sosi) i el Nenazas Running Club organitzen un any més aquesta peculiar Sant Silvestre, que els dos darrers anys no es va poder celebrar com a conseqüència de la pandèmia. Potser per això, enguany hi ha més dates que mai per retrobar-se als carrers i acomiadar l’any fent esport. La prova sortirà de la plaça de Can Roca a les 18 hores i mitja hora més tard s’aturarà al Raval de Montserrat.

Els corredors aprofitaran el parell de minuts d’aturada per fer-se la tradicional foto de família. Després enfilaran Rambla amunt fins a arribar, de retorn, a la plaça de Can Roca, on la Sosi convidarà a tots els participants a un refrigeri.

S’han superat ja els 700 inscrits, per bé que els organitzadors confien a arribar a un límit de 815. Tots ells rebran una samarreta commemorativa. En aquest sentit, no hi haurà cap límit de participació. Emilio Sánchez assenyala: “Tothom serà benvingut. Es tracta de passar una bona estona tots plegats i poder xerrar una estona”.

El que va començar fa una quinzena d’anys com la sortida d’un grup d’amics, ha acabat esdevenint una cursa que molts dels atletes participants, la majoria d’ells amateurs, tenen marcada en vermell en el seu calendari a començament de la temporada. Si a la primera edició van sortir a córrer 140 persones de manera més o menys informal, la xifra ha anat creixent any a any. I ja s’acosta al miler de persones.

Dani Costa, Miguel Ángel Moreno i Emilio Sánchez, durant la presentació de la prova

Petita història d’una cursa informal

El darrer dia de l’any, un reduït grup d’amics sorprenia els seus conciutadans mentre travessaven corrents els carrers de la ciutat. Era la seva manera de protestar contra els preus cada vegada més elevats de les curses atlètiques, també les de Sant Silvestre, que tradicionalment tanquen l’any a diferents ciutats de tot el món. Allò que va començar com una cosa informal, com una trobada d’amics, ha anat creixent i compta cada vegada amb més suports, fins i tot institucionals. “La nostra gran premissa és que la Runneada continuï sent una prova completament gratuïta. I en aquest sentit, cal agrair l’aportació de l’Ajuntament i de diferents empreses que ens ajuden sense esperar res a canvi. Cal tenir en compte que sense la Policia Municipal aquesta prova no es podria dur a terme”, va explicar Emilio Sánchez, del Nenazas Running Club durant l’acte oficial de presentació de la prova.

El Nenazas Running Club va néixer fa 19 anys. Era un grup d’amics que sortia a córrer i es trobava en diverses curses populars. “Terrassa no tenia cap Sant Silvestre ni cap Cursa dels Nassos i vam decidir fer-ne una nosaltres mateixos, amb els nostres mitjans”, assenyala. Cada any, el grup ha liderat aquesta darrera cursa de l’any pels carrers de Terrassa. I l’objectiu no ha variat des del primer dia. Ha augmentat, això sí, el nombre de participants. La darrera edició, la del 2019, va comptar amb 900 participants, una xifra que es podria superar avui mateix. La prova es va començar anomenant “Sant Silvestre Nenaza” per passar a ser la Sant Silvestre Terrassa”, fins a arribar a l’actual denominació de “Runneada de Cap d’Any”, vigent des de la cinquena edició. L’any 2013, un altre grup va intentar crear una Sant Silvestre a Terrassa. Però la iniciativa no va reeixir. I la Runneada es va quedar.

To Top