Esports

El Mundial femení de hockey va deixar 12,5 milions d’euros a Terrassa

Segons un estudi, els 36.729 assistents a la competició van gastar 8,6 milions d’euros només en serveis a la nostra ciutat. El torneig va generar l’equivalent a 229 llocs de treball anuals a Terrassa

L’aspecte de l’Estadi Olímpic i les rodalies va ser magnífic durant la competició / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Exactament tres mesos després de la finalització de la catorzena edició de la Copa del Món femenina de hockey, dijous es van presentar a la Masia Freixa els números definitius del que va suposar aquest esdeveniment esportiu per a la ciutat de Terrassa en els diferents àmbits. Aquest estudi de l’impacte del Mundial el va encarregar la Diputació de Barcelona a l’empresa BIM Consultors. Conclou que la celebració de l’esdeveniment a la ciutat de Terrassa va tenir un impacte econòmic de 12.541.894 euros. Es van superar, de fet, els 12 milions d’euros.

L’informe situa l’impacte econòmic directe en 8,6 milions d’euros (8.685.522 exactament) i l’indirecte en 3,8 (3.856.372). Pel que fa a l’impacte en valor afegit del Mundial per a l’economia local, es xifra en 9.908.095 euros. Es va generar l’equivalent a 229 llocs de treball anuals a la ciutat. Es calcula que els assistents van ser 36.729, pertanyents a més de 40 orígens diferents. Un 30% d’entre ells va venir en família. Preguntats sobre si tornarien a Terrassa, el resultat va ser de 7,6 sobre 10.

L’estudi va utilitzar una mostra superior als 600 enquestats, entre ciutadania en general, públic assistent i participants directes en la competició. En la valoració feta a la ciutadania, es va parlar amb 218 persones residents a Terrassa. Determina l’informe que un 81,2% d’aquestes tenien coneixement que s’estava celebrant un Mundial de hockey a la seva ciutat. La nota que els enquestats li van posar a l’esdeveniment va ser d’un 9,09 en una escala de l’1 al 10.

Un dels principals impactes econòmics que s’esperaven era la despesa realitzada per part dels assistents. La mitjana obtinguda va ser de 53,3 euros per persona. La xifra sorgeix de la despesa detectada entre el públic local (14,5 euros diaris), la del públic de l’entorn directe de l’esport i l’organització (16,5 diaris) i la del públic assistent de fora de la ciutat, que ascendeix notablement fins als 134 euros diaris. És entre els equips participants (365 persones entre els 16 equips) on es va detectar una major despesa per persona i dia, de 215 euros.

El sector serveis

D’entre l’impacte econòmic que preveien els organitzadors en aquest Mundial femení de hockey, el sector serveis en general i el de la restauració en particular havien de ser els més beneficiats. Així ha estat, sempre segons l’informe. S’ha determinat que el públic assistent va gastar-se 22,37 euros diaris de mitjana en bars i restaurants de la ciutat. Pel que fa a les compres en diferents establiments, la mitjana s’eleva fins als 25,86 euros.

Pel que fa a l’allotjament, la mitjana obtinguda de despesa és de 68,08 euros diaris. Es tracta de la despesa més important realitzada pels assistents a l’esdeveniment. Un 40% dels assistents va pernoctar a Barcelona, un 35% a Terrassa i el 25% restant en localitats limítrofs.
Els enquestats van assenyalar que la seva despesa mitjana en desplaçaments va ser de 98,4 euros. Un altre dels indicadors que es van contemplar va ser el de l’oci, que inclou espectacles, museus i teatres. La mitjana és de 22,81 euros per persona.

L’intangible de la visibilitat

Tal com expliquen els autors de l’estudi, hi ha intangibles que no es poden quantificar econòmicament. És el cas de la visibilitat obtinguda per la ciutat i també per part del hockey terrassenc. En l’àmbit de la projecció, s’estima que el Mundial va generar un impacte econòmic en “publicity” de 383.943 euros, així com un retorn econòmic de 10,9 milions.

Pel que fa a l’audiència, s’han comptabilitzat 604 milions de visualitzacions d’informacions referents a l’esdeveniment abans de l’inici (de l’1 de novembre del 2021 al 18 de juliol del 2022) i de 363 milions durant el Mundial (de l’1 al 17 de juliol). Pel que fa als mitjans de comunicació, el Mundial va comportar 1.097 articles en línia, 435 en premsa escrita, 134 impactes en ràdio i aparicions en 51 televisions diferents, així com 35.336 posts en xarxes socials.

“Les dades refermen l’aposta feta pel Mundial”

El regidor d’Esports i alhora president del comitè organitzador de la Copa del Món femenina de hockey, Miguel Ángel Moreno, va resumir perfectament la importància que va tenir per a la ciutat de Terrassa la celebració de la Copa del Món de hockey els primers disset dies d’agost d’aquest any. “Les dades refermen l’aposta que es va fer per aquest esdeveniment esportiu, tant pel seu impacte directe i indirecte, així com per la projecció internacional que ha tingut per a la ciutat”. Moreno va assenyalar en aquest sentit que la Copa del Món femenina “va suposar un avenç molt destacat per a la ciutat a curt, mitjà i llarg termini”. Es va referir especialment a “l’actualització i reforma de l’Estadi Olímpic, així com del Martí Colomer i de l’Àrea Olímpica en el seu conjunt, que també han estat reformats i actualitzats”.

En la presentació de l’informe d’impacte econòmic, social i esportiu de la Copa del Món hi van ser presents també el president de la Federació Espanyola de Hockey, Santi Deó, diversos membres de la corporació local i representants dels clubs terrassencs de hockey, així com Santi Sarraute, gerent dels Serveis d’Esports de la Diputació de Barcelona, que és qui va encarregar l’estudi a l’empresa BIM Consultors. El representant d’aquesta empresa, Marc Grijalvo, va destacar les notes “sorprenentment altes” que es van trobar a l’hora d’assolir els resultats de l’estudi. “El resum de l’estudi seria que el Mundial va ser un esdeveniment molt potent, que la ciutat va respirar hockey i això ha acabat traspuant en tots els àmbits consultats”.

I va afegir: “L’impacte en la ciutat ha estat molt important. S’ha generat un valor que pot ser transformador”. Ha destacat Grijalvo que aquest ha estat un dels estudis encarregats per la Diputació de Barcelona que han obtingut una millor nota. I ha destacat que el Mundial va arribar a una audiència potencial de 604 milions d’espectadors arreu del Món. Una altra dada que l’ha sorprès és que un 20,6% dels visitants que s’havien desplaçat a Terrassa no venien perquè els agradés l’esport ni coneixien cap dels participants. I ha sentenciat: “Queda molt clar que el Mundial va deixar un substrat de posicionament turístic molt important per a la ciutat de Terrassa”.

El Mundial del 2026, a Wavre i Amstelveen

El Wagener Stadium de la ciutat neerlandesa d’Amstelveen va acollir una part de la quinzena edició de la Copa del Món femenina de hockey, que va tenir com a campiona la selecció dels Països Baixos. La setzena edició, que se celebrarà l’any 2026, serà la segona consecutiva que tindrà dues seus. Si el Mundial d’aquest any es va celebrar a Terrassa i va tenir com a subseu Amstelveen, la que tindrà lloc d’aquí a quatre anys tindrà Amstelveen com a seu principal i la ciutat belga de Wavre com a segona seu de la competició. Es tracta d’una aposta segura, ja que els Països Baixos han guanyat 9 dels 14 Mundials que s’han jugat.

To Top