Esports

70 anys de passió groc-i-negra

Coincidint amb la celebració dels seus primers 70 anys d’història, l’Atlètic inaugurarà dissabte el camp 2, que ha costat 478.000 euros. Estudia fer-ne un quart i remodelarà el pavelló

Aspecte del camp número 2 de l’Atlètic, que s’inaugurarà demà / alberto tallón

El divendres 1 d’agost de l’any 1952 es va fundar l’Atlètic Terrassa Hockey Club. Un grup de joves jugadors de hockey que havien deixat les lligues d’”Educación y Descanso” van fundar un dels clubs de hockey més exitosos del país, tant a nivell esportiu com social i econòmic. La primera seu de l’entitat es va establir al centre de la ciutat, al número 25 del carrer del Vall. Jugaven els seus partits al camp municipal de hockey de la carretera de Castellar, just davant de l’AEG. 17 anys després es van inaugurar les actuals instal·lacions de Can Salas. I avui, l’Atlètic és, juntament amb el Club Egara i l’RC Polo, un dels únics clubs d’Espanya que disposa de tres camps de gespa artificial d’aigua. Demà s’inaugurarà precisament el camp 2, que no es tocava des de l’any 1986. Els treballs van començar l’1 de juliol i més de quatre mesos després, l’alcalde Jordi Ballart i el president Josep Maria Biosca inauguraran un camp de superfície completament nova, la mateixa que el camp principal, el Josep Marquès.

Tot i que al nou camp 2 ja hi entrenen i hi juguen diversos equips de categoria inferior, s’haurà d’esperar a principis de desembre perquè pugui acollir partits de categories superiors. Cal acabar la graderia, que tindrà una capacitat per uns 500 espectadors, i col·locar el marcador i les xarxes de protecció. La substitució de la gespa i la renovació del camp ha costat 478.000 euros.

Vista aèria de les instal·lacions de Can Salas abans de ser inaugurades l’any 1969 / ARXIU ATHC

A pel quart camp

El president de l’Atlètic, Josep Maria Biosca, assenyala que disposar d’un tercer camp era del tot imprescindible per a l’entitat. “Tenim 950 fitxes de hockey i ben aviat superarem el miler. Disposar d’un tercer camp de nova generació era quelcom innegociable, imprescindible.

Necessitàvem créixer com a club i ho estem fent”. I afegeix: “Per a un club de hockey, inaugurar un camp és el més gran que es pot fer. De fet, ja pensem a construir un quart camp. No ho podrem fer de manera immediata, ja que requereix una inversió molt important, però de seguida que puguem, ho farem. Ens hem d’adaptar a la nova realitat i continuar donant passes endavant”, comenta Biosca.

Renovació al pavelló

Les obres no s’aturaran a Can Salas. En breu s’abordaran els treballs pendents al pavelló de l’entitat, que es va construir l’any 1979. “El projecte ja el tenim fet i estem pendent d’aconseguir el finançament per començar les obres, que seran curtes”, explica el president, que no descarta que a principis d’any, el pavelló pugui acollir ja els partits del Campionat de Catalunya coincidint amb el Centenari de la Federació Catalana de Hockey.

Els treballs que cal fer consisteixen a canviar la pista sintètica, que està molt deteriorada i no permet la disputa de partits oficials i també la construcció de nous vestidors i lavabos. El global del projecte puja fins a un total de 138.000 euros.

Un club sostenible

En uns moments en els quals la sostenibilitat energètica de les entitats ha esdevingut un tema prioritari a les agendes dels clubs, l’Atlètic disposa ja de 370 plaques solars, repartides entre el sostre del xalet i l’edifici de les oficines. Fa dos anys ja es van canviar tots els llums del club i s’hi van instal·lar leds. I fa deus anys que el club disposa d’una caldera de biomassa, situada en un pou, a tocar de la pista principal de tennis. “Amb totes aquestes actuacions, hem aconseguit abaratir un 35% el nostre costum energètic. Estic orgullós de dir que hem fet els deures i que som un club sostenible”, assenyala.

El proper repte que caldrà afrontar serà el de l’aigua. Com explica Biosca, durant un partit es fan servir uns 10.000 litres d’aigua amb el rec. “És un tema que haurem d’afrontar tots els clubs ben aviat. Potser molta gent no hi ha pensat, però si algun dia hi ha restriccions d’aigua i se’ns prohibeix regar els camps, no es podrà jugar a hockey. Tots n’hem de ser conscients”, comenta.

Un dels primers partits, al camp municipal de hockey de la carretera de Castellar / ARXIU ATHC

Demà, festa d’aniversari a Can Salas

Can Salas acollirà dissabte una Diada del Soci molt especial, que servirà per celebrar els 70 anys d’història de l’entitat. Des de les 9 hores se celebraran competicions de ciclisme indoor, pàdel, tennis i classes de zumba-tono. A les 12 hores s’inaugurarà la placeta del 9 Can Salas, el bar situat a la plaça del Cinquantenari. A les 13 s’inaugurarà el camp número 2 de hockey de l’entitat. A les 13.30 hi haurà una arrossada popular. Les activitats es tancaran al vespre amb la inauguració, a les 20.30 hores, de l’Espai Olímpics al xalet de l’entitat. A les 21, es durà a terme el sopar oficial dels 70 anys de l’Atlètic Terrassa.

Joan Malgosa i Codina, l’únic soci fundador encara viu

Interior de la primera seu social de l’Atlètic, al número 25 del carrer del Vall / ARXIU ATHC

Té 90 anys i el cap ben clar. Li costa caminar, però sempre que pot s’acosta a Can Salas. Joan Malgosa i Codina és l’únic supervivent d’entre els joves jugadors de hockey del Centre Social Catòlic que l’any 1952 van fundar l’Atlètic Terrassa Hockey Club. Han passat 70 anys, però Malgosa recorda, com si fos ahir, quan es va dissoldre l’equip vinculat a “Educación y Descanso” i va néixer l’Atlètic Terrassa. Joan Malgosa ho explica així: “Nosaltres el que volíem era jugar a hockey i per això vam fundar l’Atlètic, per poder continuar jugant”. Tot i el pas dels anys, la relació de Malgosa (que té el carnet número 10 de l’entitat) amb l’Atlètic es manté viva.

Soc gran i em costa caminar. Però sempre que puc vaig a Can Salas. El meu net juga aquesta temporada al primer equip”. Parla del davanter Roger Figa, a qui anima des de la graderia sempre que l’equip juga a casa. Els seus besnebots Jan i Dani Malgosa ja no hi juguen, però “també els anava a veure”. Difícilment aguanta tot el partit. “Ara no es juga com abans. Abans, el joc era més directe, més ofensiu. Em poso molt nerviós i acostumo a marxar a la mitja part. Però estic molt pendent de com va el partit. Ara no compta tant la tècnica. Per jugar has de ser un atleta. L’aspecte físic és el que predomina. Els jugadors han d’estar molt ben preparats físicament”.

I afegeix: “El hockey d’ara és molt professional. S’entrenen gairebé cada dia. El nostre hockey era cent per cent amateur. Ens entrenàvem un dia a la setmana. I no sempre. I ens havíem d’espavilar per viatjar. Jo treballava de viatjant i de vegades arribava a casa a les 4 de la matinada i a les 9 del matí ja em veien a buscar per anar a jugar. Tot ha canviat molt”, assenyala.

Josep Maria Biosca, un president feliç

Josep Maria Biosca, president de l’Atlètic / ALBERTO TALLÓN

Demà serà un dia molt especial per a l’Atlètic Terrassa Hockey Club. També per al seu president, un Josep Maria Biosca que es mostra molt satisfet d’arribar als 70 anys d’història del club en condicions tan satisfactòries. L’entitat té 3.000 socis, 950 fitxes i els dos equips de hockey a la màxima categoria. “Sembla que fos ahir que vam celebrar els actes del 50 aniversari. Portem ja 70 anys i seguim mirant endavant en tots els aspectes. Volíem que aquesta efemèride coincidís amb la inauguració del camp número 2, que era de l’any 1986 i exigia un canvi”. Aquesta celebració arriba en un moment en el qual el club es troba en una situació òptima a nivell d’instal·lacions i també de sostenibilitat. “Cal seguir mirant endavant”, diu Biosca.

To Top