Emprendre una nova etapa professional al futbol xinès té moltes dificultats. Per les diferències esportives, socials i d’idioma existents. Si això se li afegeixen les restriccions derivades de la Covid, l’escenari es complica més, ja que l’entrada al país asiàtic està tancada. Aquest és l’escenari que s’ha trobat l’entrenador terrassenc Sergio Lobera, a l’hora de començar el seu periple com a responsable del Sichuan Jiuniu, un equip de la Segona Divisió que pertany al City Football Group, que encapçala el Manchester City i que té filials arreu del món. Lobera està dirigint el seu equip des de Terrassa, a la distància, ja que encara no ha pogut viatjar a la Xina a l’espera de disposar del permís del govern xinès per fer-ho. Els tràmits al respecte no són senzills a causa de la política de “Covid Zero” existent i mentrestant la gestió de l’equip la fa de forma virtual. Quan tingui autorització per viatjar a la Xina, haurà de passar per un període de 21 dies de quarantena en un hospital medicalitzat del govern.
“No és senzill entrenar a distància”, explica Lobera que quan pugui desplaçar-se a la Xina ho haurà de fer sol, deixant la família a Terrassa. “Hi ha molts aspectes que no es poden treballar igual. Però hem buscat fórmules per fer-ho més fàcil.”
La pretemporada es va iniciar fa unes setmanes, amb l’absència dels components espanyols del cos tècnic que encapçala Lobera i dels tres jugadors estrangers de la plantilla. L’entrenador egarenc coordina un cos tècnic format, en part, per tècnics xinesos que són els que estan fent el treball de camp sota la supervisió de Lobera i els seus col·laboradors espanyols. El seguiment dels entrenaments i dels partits es fan de forma telemàtica, gravades les sessions de treball per la diferència horària i en directe els partits per intervenir de forma directa en les decisions de la direcció de l’encontre que Lobera entengui oportunes. Les xerrades tàctiques i el contacte amb els jugadors les realitza l’entrenador també de forma telemàtica amb l’ajut d’un traductor.
La lliga de la Segona Divisió xinesa podria posar-se en marxa en el mes de juny i està previst que es jugui pel sistema de bombolla dels equips participants fins al mes de novembre, abans del Mundial de Qatar. Serà un format exprés dividit en tres grups que competiran en una seu tancada.
“Totes aquestes dificultats debiliten”, explica Lobera. “No només per la manca de bona part del cos tècnic, sinó per l’absència dels nostres futbolistes estrangers. Tenim un equip totalment nou i l’escenari no és l’idoni per posar el projecte en marxa. Però el nostre objectiu continua sent el mateix, assolir l’ascens a la màxima categoria. No tenim cap pressió a causa de les circumstàncies actuals i som conscients de les dificultats, però el que volem és fer el salt tan aviat com es pugui.”
Sergio Lobera ja va viure una situació amb certes similituds al Mumbai City, amb el qual va conquerir la Superlliga de l’Índia també en una competició disputada en bombolla a causa de la Covid.