Esports

Dani Olmo, millor esportista de Terrassa

El futbolista internacional egarenc ha vist premiat un any en el qual va assolir la medalla de plata olímpica

Dani Olmo es va proclamar subcampió olímpic durant l'any 2021

El futbolista Dani Olmo ha estat proclamat aquest divendres millor esportista de Terrassa de 2021 en el transcurs de la Gala de l’Esport que s’ha celebrat al Teatre Principal, organitzada per l’Ajuntament i Diari de Terrassa. L’actual jugador del Leipzig alemany ha vist premiat un any extraordinari, el de la seva consagració a escala internacional en el qual va assolir la medalla de plata en els Jocs Olímpics de Tòquio. La gala ha premiat també a la jugadora de futbol Vicky Losada amb el premi d’honor a la gesta esportiva. L’actual futbolista del Manchester City va ser la capitana del FC Barcelona que va obtenir el triplet durant l’any 2021.

“Per a mi significa molt guanyar aquest premi. Estic molt orgullós que em reconegui la meva ciutat perquè ja sabeu que allà on vaig porto el nom de Terrassa.” Amb aquestes paraules s’ha dirigit  Dani Olmo a les 400 persones que s’han reunit al Teatre Principal per seguir la Gala de l’Esport. El futbolista terrassenc no ha pogut estar present a l’acte, ja que després dels seus compromisos amb la selecció espanyola va viatjar cap a Leipzig per incorporar-se al seu equip que el dissabte disputa un partit important de la Bundesliga contra el Borussia Dortmund. Olmo ha manifestat la seva alegria en un vídeo en el qual ha destacat la qualitat de la resta dels finalistes. “Tots ells mereixien el premi perquè tenen una gran qualitat”, ha dit.

Ha estat la seva mare, Dora Carvajal, qui ha rebut de mans de l’alcalde, Jordi Ballart, el trofeu Lluís Francino i Riera que distingeix a l’esportista local més destacat de l’any. Aquesta és la primera vegada en què Dani Olmo guanya el premi, del qual ja havia estat finalista. Es va imposar a la votació final als altres set finalistes: Sarai Gascón, Llorenç Álvarez, Berta Abellán, Jordi Ruiz, Paula Leitón, Carla Domínguez i Montse Alcoba.

La designació de Dani Olmo trenca el domini femení dels darrers temps, ja que en les set darreres edicions del premi aquest havia correspost a una dona.

Vicky Losada aixecant la Champions League amb el Barça

El dia del futbol

La rebatejada Gala de l’Esport, que pren el relleu de la Nit de l’Esportista, ha tingut un clar protagonisme futbolístic, puix que un altre dels guardons destacats de la jornada va ser el Premi d’Honor a la gesta esportiva per la jugadora del Manchester City Vicky Losada, com a capitana de l’equip del FC Barcelona que la temporada anterior va guanyar la Champions, la lliga i la Copa de la Reina. Al llarg de l’acte es van lliurar sis premis més per mèrits esportius, escollits pel jurat, i altres sis mencions especials.

La Gala de l’Esport presentava un nou format, tant en la seva estructura com a la graella de premis. Presentada per la periodista de Catalunya Ràdio Marta Carreras, ha comptat amb l’actuació de l’acròbata aèria Laura Coll, de l’especialista en roda de circ Danilo Guerrero i de la pianista Mònica Lao.

Premiats

MILLOR ENTRENADOR. JORDI VALLS

Ja fa anys que Jordi Valls forma part de l’estructura tècnica de la selecció femenina de waterpolo, sent protagonista dels èxits internacionals que ha obtingut aquest equip en els darrers temps. Ajudant del seleccionador Micki Oca, va ser un dels components de la selecció que es va penjar la medalla de plata en els Jocs Olímpics de Tòquio, un dels moments més destacats de la història del waterpolo espanyol. Espanya només es va veure superada pels Estats Units a la gran final del torneig. A més, Jordi Valls va afegir un altre èxit internacional, en aquest cas com a seleccionador de l’equip femení júnior que es va proclamar campió del món. Espanya va dominar la competició, demostrant que el futur està assegurat de cara als pròxims anys.

MILLOR EQUIP. ATLÈTIC TERRASSA

El primer equip masculí de Can Salas va obtenir el títol de la Copa del Rei de hockey el 14 de novembre, en el torneig disputat a les instal•lacions del RC Polo a Barcelona. L’Atlètic va superar a la final el club amfitrió per 4 a 3 en un partit dramàtic que es va resoldre en el darrer segon, gràcies a un penal córner que va transformar Pau Cunill quan tot semblava indicar que la final es decidiria a la tanda de “shoot outs”. Aquest gran èxit a la competició domèstica es va afegir a una notable actuació a l’EHL, la principal competició continental de clubs. L’equip dirigit per Xero Gasol va disputar la final contra el Bloemendaal neerlandès, amb qui va perdre per 2 a 5. A la semifinal, el conjunt terrassenc havia superat per 3 a 2 l’Uhlenhorst alemany.

MILLOR ESDEVENIMENT. FINAL LLIGA IBERDROLA

El pavelló del Pla del Bon Aire va acollir, al mes de desembre de 2021, la final de la lliga Iberdrola de gimnàstica artística femenina. El Club Gimnàstic Terrassa i la Federació Espanyola van organitzar aquest event, que es va convertir en el més important en aquest esport que s’ha celebrat a la ciutat. Els millors equips espanyols i les gimnastes més destacades van competir a la seu del club egarenc oferint un esdeveniment de primer nivell. Pel que fa a l’àmbit purament esportiu, el Club Gimnàstic Terrassa va aconseguir la permanència a la màxima categoria per quarta temporada, una fita molt destacada per un club que destaca pel foment de les seves gimnastes locals. El títol en aquesta lliga Iberdrola va correspondre al CGE Les Moreres d’Esplugues.

ESPORTISTA MÀSTER. DAMARIS SOSA

L’aixecadora egarenca del CH Matadepera ja fa anys que destaca en el panorama internacional de l’halterofília en categoria màster. I en el 2021 es va proclamar campiona d’Europa en la categooria W40 en l’apartat de -81 quilos de pes corporal. La competició es va disputar a Alkmaar (Països Baixos). L’esportista del Matadepera va signar uns resultats immillorables, ja que va obtenir sis intents vàlids de sis possibles. Els resultats obtinguts per la terrassenca en aquest Europeu la van situar com la millor del món en W40 de totes les categories de pes corporal. Va assolir també 9 rècords d’Espanya màster de la categoria, 9 rècords més d’Europa i 7 millors marques màster mundials de la categoria, així com millor marca de tot el torneig. També va obtenir la medalla d’or en el Mundial que es va disputar “on line”.

ESPORTISTA PROMESA. PAULA CAMUS

Es va proclamar campiona del món júnior de waterpolo amb la selecció espanyola. Un equip en el qual també va participar una altra component del CN Terrassa, Martina Cardona. Espanya va protagonitzar un campionat excepcional, demostrant la seva superioritat sobre la resta de les seleccions. I a la final va obtenir una brillant victòria sobre Grècia per 10 a 5. Paula Camus va ser una de les millors jugadores del combinat estatal i del torneig, com demostra el fet que en la gran final marquès tres dels gols de la selecció. La jugadora madrilenya del CN Terrassa va ser la segona màxima realitzadora del Mundial amb 15 gols. Ja ha tingut l’oportunitat de debutar amb la selecció absoluta de waterpolo i sembla que serà una de les boies de referència en el futur en l’escenari espanyol i internacional.

ESPORTISTA ESCOLAR. ESCOLA PAU VILA

La pandèmia va afectar de manera molt especial l’activitat esportiva dels centres educatius. Tot i les dificultats, l’Escola Pau Vila va apostar, en tot moment, perquè els seus alumnes poguessin seguir fent activitat esportiva en horari extraescolar. Va crear un model bombolla que li va permetre que almenys una tarda a la setmana, tots els alumnes, més de 200, fessin esport. Les activitats es van centrar en jocs populars, multiesport, futbol i bàsquet. La gran aposta per mantenir la pràctica esportiva malgrat les restriccions va comportar una molt bona activitat al centre, promoguda pel departament d’educació física de l’escola conjuntament amb la direcció del centre, l’AFA i especialment els pares i mares dels alumnes, que van creure en l’esport com a eina socialitzadora en uns moments molt difícils d’aïllament social.

MENCIONS ESPECIALS

A LA TRAJECTÒRIA. CLUB TENNIS TERRASSA

El Club de Tennis Terrassa va celebrar l’any passat el centenari de la seva fundació. Situat en una zona privilegiada de la ciutat, entre la plaça del Progrés i els carrers de Galileu i de Blasco de Garay. Disposa de tres pistes de terra batuda. Les seves actuals instal·lacions daten de l’any 1962. Un dels seus grans valors és l’oferta esportiva que ofereix als seus socis en el centre de la ciutat. El CT Terrassa és l’hereu del Terrassa Lawn Tennis Club, que va inaugurar les seves pistes la primavera de l’any 1910. La seva primera seu va ser el velòdrom del carrer de Pi i Margall, on s’hi practicaven d’altres esports. Hi havia una pista de tennis i allí va començar a jugar aquest club, predecessor de l’actual CT Terrassa, que naixeria 11 anys després. Tot va començar l’any 1921 com una secció de tennis del Gran Casino.

A LA DEDICACIÓ. ARTUR TRAVESA

Fundador i president de la UD Les Fonts durant 54 anys (el president més longeu del futbol català), Artur Travesa va morir el 18 de març a l’edat de 93 anys. Travesa va ser una persona referencial en el món associatiu a les Fonts i a la ciutat. Va mantenir viva la UD Les Fonts malgrat les dificultats viscudes en els darrers anys, quan sense camp propi havia continuat la seva activitat esportiva en altres instal·lacions de la ciutat. La seva gestió, però, va ser clau perquè des del mes de setembre les Fonts torni a disposar d’un camp propi de futbol i rugbi, on fan la seva activitat la UD Les Fonts i el club Carboners de Terrassa, instal.lació que porta el seu nom. Travesa havia desenvolupat una intensa activitat en altres àmbits esportius, socials i associatius a les Fonts i a la ciutat i era un dels socis més antics del FC Barcelona.

A LA SOLIDARITAT. SPINNING DAY

L’Spinning Day va celebrar la seva dotzena edició consolidada com a una activitat de referència al calendari esportiu de la ciutat. L’any passat, a causa de les restriccions derivades de la pandèmia, va canviar d’ubicació i es va fer al centre El Social. Els beneficis d’aquesta activitat es destinen a l’Associació Sanfilippo per a la investigació d’aquesta malaltia infantil amb qui té una vinculació des de fa anys promovent activitats esportives d’àmbit solidari. La convocatòria va tornar a ser presencial després d’un any d’absència. I va comptar amb un total de 125 participants, el nombre màxim que podia acollir. La jornada esportiva i solidària va constar de quatre sessions d’spinning a càrrec d’instructors certificats provinents de Pamplona, Sant Celoni, Málaga i del Team Squash 4.

CONTRA CONDUCTES LGTBIFÒBIQUES. VÍCTOR GUTIÉRREZ

Eljugador de waterpolo madrileny ha estat un activista en la defensa dels drets del col·lectiu homosexual. En el mes d’abril de 2021, va denunciar insults homòfobs per part d’un jugador del CN Sabadell en el derbi que es va disputar a la piscina de l’Àrea Olímpica. L’incident va tenir una gran repercussió i la Federació Espanyola de Natació va aplicar una dura sanció al jugador que el va insultar Nemanja Ubovic, assentant un precedent de cara al futur. Víctor Gutiérrez ha estat un dels primers esportistes espanyols de primer nivell a manifestar la seva condició homosexual, defensant la seva llibertat al respecte. Al mes d’octubre va deixar el primer equip de waterpolo del CN Terrassa per incorporar-se a l’executiva del PSOE com a nou secretari LGTBI, càrrec que desenvolupa en l’actualitat.

A LA INTEGRACIÓ. ESCOLA TENNIS EN CADIRA DE RODES ATHC

L’Escola de Tennis Adaptat del Vallès ATHC, un centre dedicat al foment i a la pràctica del tennis en cadira de rodes impulsat per Xavi Fernández des de l’any 2010 i que compta amb la col·laboració de l’Atlètic Terrassa, s’ha convertit en un centre referencial a Catalunya en aquesta modalitat esportiva. Vuit persones, amb diferents tipus de lesions o malalties, formen part d’aquesta escola. El centre acull esportistes de Terrassa i d’altres poblacions de la comarca. Xavi Fernández és el seu director i promotor. És el monitor dels components del grup, qui gestiona horaris i instal·lacions i qui vetlla per la pervivència d’una idea que s’ha anat consolidant en el temps, sense pretensions competitives ni premis esportius, amb l’únic propòsit d’oferir una oferta esportiva adaptada a les necessitats d’aquests esportistes.

A LA SUPERACIÓ. ALBERT PÉREZ 

El porter del primer equip de hockey del Club Egara, Albert Pérez, no oblidarà mai el dia 21 de febrer del 2021. Va ser el dia que es va tornar a sentir esportista després de superar un càncer. El 10 de juny del 2020 li van detectar un limfoma de Hodgkin. Després d’un llarg procés de quimioteràpia, es va recuperar i es va tornar a vestir de porter. Ramon Sala li va donar deu minuts en el partit de lliga davant del Giner de los Ríos valencià. Va entrar al camp del Pla del Bon Aire substituint un Quico Cortès que es retiraria a final de temporada. Des de llavors, Pérez s’ha confirmat com el porter titular del Club Egara. A banda, una vegada superada la malaltia, ha tornat a entrar en la dinàmica de la selecció espanyola de hockey a les ordres de Max Caldas. Després de vuit mesos d’aturada, el 2021 va ser l’any del retorn.

FOTOS | Gala de l’Esport 2021 de Terrassa

Dani Olmo, millor esportista de Terrassa
To Top