El nou format que representa la Gala de l’Esport serà el principal atractiu del lliurament de premis als millors esportistes de la ciutat, un acte promogut per l’Ajuntament de Terrassa i Diari de Terrassa, que se celebrarà aquest divendres a les 18.45 hores al Teatre Principal. L’estructura de l’acte es modernitza i la graella de guardons es modifica amb la introducció de les mencions especials que es lliuraran per mèrits no centrats de forma exclusiva en els mèrits esportius de l’any.
Unes 400 persones ompliran el Teatre Principal en una gala que conduirà la periodista de Catalunya Ràdio Marta Carreras i en la qual actuaran l’acròbata aèria Laura Coll, l’especialista en roda de circ Danilo Guerrero i la pianista Mònica Lao. També s’ha ampliat aquest any el nombre de components del jurat, que ha passat a ser de quinze persones: Xavi Adell, Josep Cadalso, Manel Casas, Gemma Cirera, Xavi Dobón, Jacobo Doménech, Sergi Estapé, Joana Gómez, Jordi Guillem, Joan Gutiérrez, Albert Luque, Laura Márquez, Josep Salvador, Fanny Sallès i Anna Vidal.
L’estructura de la gala divideix els reconeixements entre aquells que estan relacionats amb els mèrits esportius de l’any, que decideix el jurat, i els que premien altres aspectes, designats per la comissió organitzadora. En el primer apartat, es repartiran els guardons als millors en diferents apartats: esportista, entrenador, equip, esdeveniment, esportista màster, promesa i esport escolar.
Pel que fa al premi més important de la nit, el que reconeix a l’esportista de l’any amb el Trofeu Lluís Francino i Riera, són vuit els finalistes aspirants. Tots ells han elevat el nom de la ciutat a l’aparador de l’esport internacional. Apareixen tres medallistes olímpics o paralímpics (Dani Olmo, Paula Leitón i Sarai Gascón), un campió mundial (Llorenç Álvarez), una campiona d’Europa (Carla Domínguez), un podi mundialista (Berta Abellán) i dos diplomes paralímpics (Jordi Ruiz i Montse Alcoba).
Pel que fa a les mencions especials, destaca el premi d’honor a la gesta esportiva que rebrà Vicky Losada com a capitana del FC Barcelona que la temporada anterior va assolir el triplet.
Finalistes al premi a millor esportista
Llorenç Álvarez. El patinador terrassenc va completar un any excepcional, el primer en el qual competia en la modalitat de Solo Dance després d’haver deixat de competir en lliure. La seva adaptació va ser extraordinària, com ja va demostrar amb els títols català i espanyol. En l’àmbit internacional la seva irrupció va ser espectacular. Primer coronant-se com a campió d’Europa i posteriorment del món. A més, va completar el seu gran any com a entrenador de l’equip de Xou Petit del CP Matadepera, que es va proclamar subcampió mundial.
Carla Domínguez. És una de les grans joies de l’atletisme espanyol. Però també una realitat després d’haver acumulat èxits tant a escala estatal com internacional. La jove atleta va acumular títols estatals tant en la modalitat de cros com en la distància de 5.000 metres llisos. Però l’actuació més superlativa al llarg de 2021 va ser en l’Europeu sub-20 d’aquesta distància en el qual es va penjar la medalla d’or. A més, va competir en el Mundial disputat a Kènia, on va finalitzar en la cinquena posició del campionat.
Sarai Gascón. La nedadora paralímpica egarenca, que ja ha guanyat el premi com a millor esportista local en diferents ocasions, torna a aspirar al guardó després d’un exercici molt destacat en la seva trajectòria esportiva, un dels millors de la seva exitosa carrera. L’aspecte més rellevant van ser les dues medalles que es va penjar als Jocs Paralímpics de Tòquio, on va ser segona en els 100 metres lliure i tercera en el 100 papallona. Amb aquestes dues medalles, ja suma vuit al llarg de la seva carrera en els Jocs Paralímpics.
Dani Olmo. El futbolista del Leipzig es va proclamar subcampió olímpic a Tòquio amb la selecció espanyola. Va ser un dels jugadors més destacats de l’equip en aquesta competició, en la qual Espanya només es va veure superada per la selecció del Brasil. Dani Olmo ha pres el relleu de Xavi Hernández i Albert Luque, els dos únics futbolistes locals que també havien assolit un èxit olímpic com aquest. A més, es va consolidar a la selecció absoluta, amb la qual va disputar les semifinals de l’Eurocopa i la final de la Nations League.
Jordi Ruiz. Un dels components més destacats de la selecció espanyola de bàsquet en cadira de rodes que va competir als Jocs Paralímpics de Tòquio. En aquesta competició, la selecció espanyola es va classificar en la quarta posició, obtenint diploma paralímpic. Jordi Ruiz tenia l’objectiu de tornar a pujar al podi, com va fer en els Jocs de Río de 2016 en els quals Espanya es va penjar la medalla de plata. Amb una trajectòria internacional molt destacada, és un dels jugadors de bàsquet més destacats a Espanya.
Berta Abellán. Tercera classificada en el Mundial de trial en categoria femenina en el qual va signar un gran tram final. La pilot egarenca va tornar a situar-se en el podi de les tres primeres del campionat i, a més, es va proclamar campiona d’Espanya. En els darrers anys s’ha consolidat com a una de les millors pilots del concert mundial i el seu objectiu en el futur és assolir el títol. L’any passat també va obtenir el títol en el Trial de les Nacions amb Espanya, una prova que és considerada com el Mundial per equips.
Montse Alcoba. L’aixecadora del Club de Peses Terrassa va debutar a Tòquio en uns Jocs Paralímpics, després d’una carrera esportiva en la qual ha hagut de superar molts obstacles fins a complir un dels seus somnis. Setena classificada en halterofília adaptada en els Jocs de Tòquio, obtenint diploma olímpic i superant el rècord d’Espanya. Montse Alcoba va complir els principals objectius que s’havia proposat en aquesta competició. La seva trajectòria la va consolidar en l’elit internacional d’aquesta modalitat.
Paula Leitón. La boia egarenca del CN Terrassa va assolir la medalla de plata en els Jocs Olímpics de Tòquio amb la selecció espanyola de waterpolo, que va completar un gran torneig. Només la selecció dels Estats Units va impedir el títol d’un equip que va fer història. A més, va ser també protagonista en la millor temporada del CN Terrassa, tercer a la lliga espanyola i participant amb èxit a l’Eurolliga. Les egarenques no havien arribat mai tan lluny a la competició estatal ni havien participat en torneigs continentals.
Altres guardons
El jurat també atorgarà premis en altres sis apartats. Els finalistes són aquests:
ENTRENADOR. Jordi Valls, waterpolo; Xavi Pérez, waterpolo; Xero Gasol, hockey.
EQUIP. Terrassa FC; CN Terrassa fem. waterpolo; Atlètic Terrassa masculí.
ESDEVENIMENT. Final Four de la lliga hockey; Cursa de les Dones; Lliga Iberdrola gimnàstica
MÀSTER. Maria Serres, tennis taula; Dámaris Sosa, halterofília; Jordi Salvador, atletisme.
PROMESA. Paula Camus, waterpolo; Àlex Farriols, tir; Mika Mármol, futbol.
ESPORT ESCOLAR. Escola Sant Llorenç; Escola Pau Vila; Escola Montserrat
Mencions especials
La comissió organitzadora també atorga set mencions especials en diferents conceptes.
A LA TRAJECTÒRIA. Club de Tennis Terrassa.
A LA DEDICACIÓ. Artur Travesa
A LA SUPERACIÓ. Albert Pérez
A LA SOLIDARITAT. Spinning Day Squash 4
ACCIONS CONTRA CONDUCTES LGTBIFÒBIQUES.Víctor Gutiérrez
A LA INTEGRACIÓ. Escola tennis adaptat Atlètic Terrassa