Esports

El rebut de la llum ofega els clubs de natació

El CN Terrassa afronta un augment important en la seva partida pressupostària en aquest concepte

Els clubs catalans de natació fan front a una segona crisi després dels efectes de la pandèmia de la Covid. I aquesta ve derivada per la pujada del cost de l’energia, fonamentalment l’elèctrica, que ha disparat les partides pressupostàries destinades a aquesta despesa. El CN Terrassa considera que la partida destinada a aquest capítol podria incrementar-se en un 60% en el pròxim curs. L’impacte sobre una economia greument afectada per la pèrdua de socis durant la pandèmia situa en una posició complicada les finances de l’entitat.

“El clam entre els clubs és unànime. Perquè encara no ens hem recuperat de la pandèmia i ara ens trobem amb aquest problema”, explica el president del CN Terrassa, Joan Herrera, a l’hora d’analitzar els efectes d’aquesta crisi. “El cost energètic s’ha disparat i això fa que alguns clubs pensin a tancar espais. És un tema que està sobre la taula, però en el nostre cas no ens plantegem retallar serveis perquè això podria posar en perill la recuperació de socis que hem experimentat en els darrers mesos”.

El CN Terrassa haurà destinat més de 400.000 euros a la despesa elèctrica en la temporada 20-21. És una de les partides més importants del pressupost de l’entitat, juntament amb la de personal o activitats esportives. Malgrat que l’esforç del club per aplicar mesures sostenibles en el pla energètic ha reduït aquesta partida en els darrers anys, la despesa és molt significativa i augmenta de forma més que notable a causa de la puja dels preus. L’estimació parla d’un increment al voltant del 60% en aquest apartat de cara a la nova temporada, una xifra que obliga a redefinir l’escenari econòmic de l’entitat.

Millorar en eficiència
El club, en aquesta línia, està pendent dels permisos municipals per instal·lar plaques fotovoltaiques que permetin reduir els costos actuals, a més d’aplicar altres mesures correctores en la mateixa direcció. “Intentem ser eficients i demostrar el nostre compromís mediambiental”, diu el president de l’entitat egarenca. “Però aquest esforç no és suficient i aquí és on els clubs mostrem la nostra preocupació. Entenem que l’administració ha d’aplicar mesures correctores que ens puguin ajudar a fer front a aquest moment tan delicat”.

El CN Terrassa, l’entitat esportiva amb més cos social de la ciutat i una de les més potents de Catalunya, va perdre 6.000 socis a causa de la pandèmia. Una reducció que ja va tenir uns efectes molt durs en les finances de l’entitat. En els darrers mesos, amb la progressiva tornada a la normalitat, el club ha recuperat alçada i ha obert la porta a uns 4.000 socis. Actualment la xifra se situa al voltant dels 14.700 associats. “Ens ha costat molt arribar fins aquí. I ara ens trobem davant una nova dificultat”, manifesta el president del CN Terrassa. “Tenim una ocupació de les nostres instal·lacions important al llarg de tot el dia. I el servei que hem de donar ha de ser el que mereixen els socis”.

Les característiques dels clubs de natació els situen en una posició ben diferent de les altres entitats esportives que gestionen espais de diferents característiques. La despesa d’energia per escalfar aigua i espais comuns és molt més elevada i per aquest motiu, i en la conjuntura actual, consideren que cal aplicar mesures correctores.

“Som uns grans consumidors d’energia i en aquest sentit és rellevant que els clubs tinguem una posició unitària”, diu Joan Herrera. El malestar general és notori i aquest increment de la despesa també tindrà una incidència esportiva, “perquè no podrem pagar ni mantenir les estructures actuals”, explica el president egarenc.

L’Associació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya té previst abordar aquest tema de forma immediata i fer-ho des d’una posició conjunta. Considera que les administracions han d’aplicar mesures com la reducció de l’IVA o dels costos socials dels esportistes en les quotes de la Seguretat Social i l’IRPF. I defensa que les característiques dels clubs de natació els fan diferents d’altres entitats esportives amb despeses menors en el manteniment de les seves instal·lacions, privades o públiques.

El rebut de la llum ofega els clubs de natació
To Top