00La gironina Anna Caula ocupa la secretaria general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya des del mes de juny d’enguany. Vinculada al sector esportiu durant tota la seva vida com a entrenadora de bàsquet, ha accedit ara a la màxima responsabilitat política en un moment de dificultat pels efectes de la pandèmia. Aquest diumenge va visitar Terrassa per participar en una taula rodona inclosa en el Fòrum de l’Esport organitzat per l’ajuntament. En els pròxims dies està prevista una primera visita institucional a la ciutat per conèixer alguns equipaments esportius que gestiona l’administració autonòmica.
“Aquests primers mesos han estat intensos”, va explicar en relació amb la seva arribada al departament. “L’esport català és molt ric, molt ampli en la seva estructura i estem fent un esforç de coneixença.”
Preguntada per al moment que viu l’esport a Catalunya, després de l’impacte de la pandèmia, Caula admet que els efectes han estat importants. “L’esport ja va tenir una altra afectació important amb les retallades. I amb la Covid també ha patit molt. Si podem treure una lectura positiva de tot plegat, hem de dir que molta gent ha descobert que l’activitat física és vital per la nostra salut col·lectiva. I hem de treballar per incorporar aquestes persones de forma permanent i donar-los les eines per fer aquesta empenta.” En clau de pandèmia, Caula recorda que els protocols de control implantats en l’esport “han estat exemplars”.
La secretaria general de l’Esport admet que cal augmentar l’aportació econòmica al sector. “No hi ha un únic camí per superar els obstacles. Al món de l’esport se l’ha de felicitar per la seva resiliència. Però queda clar que la gent ha de trobar els espais per fer l’activitat, i hem de dissenyar aquest país de futur. Hem parlat de la necessitat de doblar el pressupost. Cal canviar la mentalitat si volem augmentar la massa de gent que fa esport, han de poder fer-ho en una instal·lació esportiva de qualitat. És cert que en els darrers anys la inversió en infraestructura ha estat escassa i aquesta és una realitat que hem de revertir. L’escenari actual és que disposem d’unes instal·lacions que en gran manera provenen dels Jocs Olímpics del 1992 i en els últims 10 anys hem patit un alentiment en la inversió pública. Quan diem que volem doblar la inversió en esport un dels objectius és aquest, millorar les instal·lacions.”
Observar el futur
Anna Caula recorda que l’esport mou cada cap de setmana milers de persones. “L’esport és un pilar de país. Un país esportista és un país saludable.” I convida el sector a trobar alternatives de creixement com pot ser el turisme esportiu.
Des de Terrassa s’ha criticat la manca d’inversió de l’administració autonòmica en esport en els darrers 10 anys. La secretària general de l’Esport diu que en aquests moments les diferents administracions públiques van de la mà en el Mundial femení de l’any vinent.“Les sinergies són fonamentals en aquest projecte que és el Mundial femení de hockey de 2022. Aquesta ha de ser la legislatura de l’esport femení. Aquí hem de fer un pas endavant gegant a nivell de crear referents, visibilitzar que l’esport pot formar part de la vida d’una dona com a professió de futur. I preservar llocs com Terrassa que tenen un segell propi, en aquest cas el hockey, que defineix la mateixa ciutat. Cal preservar aquesta cultura esportiva de les ciutats.”