Esports

Viure la llegenda dels Barcelona Dragons

Els jugadors terrassencs Iván Gutiérrez i Daniel Colomer formen part de l’equip de futbol americà

Iván Gutiérrez, a la dreta, en un partit amb els Barcelona Dragons

Els Barcelona Dragons es van convertir en una de les referències de l’esport català entre els anys 1991 i 2003. De la seva mà, el futbol americà es va guanyar un notable espai d’atenció al país i es va convertir en un esport amb milers de seguidors malgrat la falta de tradició a Catalunya. L’equip dels Gradiators Football de Reus va recuperar el nom de la franquícia per competir a la nova lliga europea de futbol americà que s’ha posat en marxa aquest any, una iniciativa que ha nascut amb el propòsit de potenciar aquesta modalitat al continent i promocionar la seva pràctica amb equips on la participació de jugadors del país és majoritària, contràriament als equips de la World League dels antics Barcelona Dragons, on les plantilles estaven formades, quasi exclusivament, per jugadors nord-americans.

Dracs de Terrassa
D’aquesta fascinant experiència de viure en un equip professional amb un cognom mític participen dos jugadors terrassencs: Iván Gutiérrez i Daniel Colomer. L’equip va comptar en els seus primers passos amb un altre jugador de la ciutat, Álvaro López, que fa unes setmanes va quedar fora del grup per decisió tècnica. Els dos tenen recorregut en els Terrassa Reds, l’equip de futbol americà de la ciutat que fa anys que està instal·lat entre els millors de Catalunya. Atrets per la possibilitat de viure una experiència nova, es van presentar a les proves per escollir els components de la franquícia de Reus i van obtenir una plaça en un equip que ara competeix amb altres setconjunts del continent, sis d’ells alemanys i un polonès.
“Ser seleccionat va ser una gran sorpresa”, explica Iván Gutiérrez, que als seus 26 anys ha canviat bona part de les seves prioritats de vida per viure aquesta experiència. “No m’imaginava entrar perquè el nivell era alt. El salt en comparació a tot el que he fet fins ara és molt gran”. Iván és professor d’esquí a l’hivern i monitor de diferents activitats de muntanya a l’estiu, ocupació que ha aparcat de forma temporal per ser part d’ aquesta experiència. “He canviat totalment de vida”, explica. Resideix a Terrassa i baixa quasi diàriament a Reus per entrenar amb l’equip. “Estic gaudint molt. Tot el que envolta l’equip, la competició, el treball que fem és una altra història.”
La seva implicació amb el futbol americà ha tingut diferents trajectes d’anada i tornada. Procedent del bàsquet, va aterrar als Reds quasi per casualitat, però va quedar atrapat per tot allò que li donava aquest esport. La seva activitat a la muntanya ha fet que en diferents moments hagi estat apartat del futbol americà, però sempre deixant la porta oberta.
Sota el paraigua dels Dragons, l’activitat de l’equip ha guanyat visibilitat i repercussió mediàtica. “Jo li veig futur a aquesta lliga europea. Serà profitosa pel nostre esport. Els joves han de tenir una referència propera i és una gran oportunitat perquè el futbol americà creixi a Catalunya. Aquest esport t’atrapa per sempre, no hi ha marxa enrere.”

Experiència fascinant
Daniel Colomer té 18 anys. Es va iniciar al futbol americà als Terrassa Reds quan només en tenia 12. Va conèixer mitjançant les xarxes socials la convocatòria dels Gladiators de Reus per formar l’equip i no va dubtar a presentar-se. “És una gran sort viure aquesta experiència”, explica. “Estàs en un entorn totalment professionalitzat, amb entrenadors americans que et demanen un alt grau d’intensitat. Està resultant una experiència molt enriquidora, tant en l’aspecte esportiu com personal.”
Daniel Colomer forma part d’una nova generació que ja ha conegut el futbol americà com a primer esport. Va fer futbol sala a l’escola, però sense continuïtat. “Jo veia difícil poder dedicar-me professionalment al futbol americà, però el meu objectiu ha estat sempre jugar al màxim nivell, a Espanya o a Europa. Era un projecte a uns anys vista que aquesta experiència ha accelerat.”

Vuit equips

Aquest any s’ha posat en marxa la nova lliga europea de futbol americà, un intent de potenciar aquest esport al continent mitjançant unes franquícies en les quals la participació de jugadors del país és molt significativa a diferència d’experiències anteriors. Vuit són els equips que formen part de la competició, sis alemanys, un polonès i els Barcelona Dragons. En la primera fase del torneig, el grup “A” el formen Hamburg Sea Devils, Berlin Thunder, Leipzig Kings i Panters Wroclaw. En el grup “B” competeixen Barcelona Dragons, Cologne Centurions, Sttutgart Surge i Frankfurt Galaxy.

Viure la llegenda dels Barcelona Dragons
To Top