Esports

Ismael Camenforte, un egarenc a la selecció danesa de futbol

És el preparador físic de l’equip que està disputant l’Eurocopa

Ismael Camenforte, en un enrtenament amb la selecció de Dinamarca

L’Eurocopa de futbol compta amb la participació de dos terrassencs. Un d’ells és molt conegut pel gran públic, el davanter de la selecció espanyola Dani Olmo. L’altre té menys quota mediàtica, però un pes determinant en una de les seleccions revelació del torneig, la de Dinamarca. Es tracta d’Ismael Camenforte, preparador físic de l’equip que dirigeix Kasper Hjulmand. Als seus 36 anys i després d’una carrera professional més que notable, ara fa un any que treballa per la federació danesa. Una oportunitat que li va arribar pel desig del seleccionador de comptar amb un professional espanyol i, preferiblement, de perfil Barça per la seva afinitat a la metodologia de treball del club blaugrana en el qual Camenforte havia treballat, tant en la secció de futbol com en la de futbol sala. El seu nom el va posar sobre la taula Albert Capelles, seleccionador sub-21 danès i ara de tornada al FC Barcelona per integrar-se en l’aparell tècnic de la pedrera barcelonista. Té contracte fins al Mundial de Qatar i acaba de signar com a responsable de metodologia del Bayer Leverkusen alemany.

“Estic gaudint molt d’aquesta experiència. És difícil trobar un equip de treball amb tanta qualitat professional i personal com el que hi ha a Dinamarca i a Leverkusen”, explica en clau personal. Ara, en tot cas, tota la seva atenció està centrada en una Eurocopa en la qual Dinamarca ha arribat als quarts de final després de perdre els dos primers partits i patir a l’estrena el defalliment de Christian Eriksen per un problema cardíac en el partit contra Finlàndia. Un fet que va colpejar l’estat anímic de l’equip i del món del futbol. La victòria contra Rússia (4-1) en el darrer partit de la primera fase i l’obtinguda davant Gal·les (4-0) als vuitens de final han convertit Dinamarca en un dels equips preferits per seguidors de tot el continent.

Camenforte, amb el seleccionador danès de futbol

“La gent s’hi ha bolcat amb nosaltres, potser pel tema Eriksen. I fins i tot al país s’ha produït aquesta situació”, explica. “Els danesos diuen que no han vist mai aquesta unió entre afició i equip. Notem que som la segona selecció de molta gent i això ens fa feliços. L’equip ha remuntat a nivell anímic després del cop que vam patir a la primera jornada i ha començat a jugar millor, malgrat que també penso que els dos primers partits van finalitzar amb resultats enganyosos.”

L’efecte Eriksen
Ismael Camenforte no vol parlar del tema Eriksen, de gran ressò mediàtic i que ha obligat a l’equip a treballar molt el factor anímic. “Les dificultats uneixen, això és indubtable. El fet que aquest problema afectés un futbolista que és una icona com ho és Eriksen a Dinamarca ha estat un element cohesionador de la plantilla. Tothom ha tingut una resposta molt positiva.”
Ja instal·lats en els quarts de final, la selecció txeca és el següent obstacle cap a les semifinals. “No tenim objectius, ens centrem només en el següent partit. Entrar en unes semifinals en una Eurocopa tan llarga és difícil per nosaltres, no era l’objectiu. I seria un premi enorme. Però estem a només un partit de fer-ho.
Amb una temporada molt carregada de partits i un calendari condensat per la pandèmia, la preparació física dels equips esdevé un aspecte fonamental en el torneig. “Jo sempre he pensat que el que marca diferències en el futbol és el tema tàctic, que condiciona la resposta física. Si guanyes per 3 a 0, per exemple, hauràs de córrer menys. Aquest és un any atípic per la pandèmia i la preparació de totes les seleccions no ha pogut ser la millor, només hem tingut deu dies per preparar el campionat. Els jugadors han arribat amb una càrrega molt gran. Els hem aguantat com hem pogut.”

Dues visions
Ismael Camenforte ha treballat en equips d’elit tant en futbol com en futbol sala, esports que també ha practicat com a jugador. Dues modalitats amb un nexe comú, però amb diferències apreciables en el joc i en la preparació. “Les diferències no només les trobem en l’escenari físic per les diferències dels terrenys de joc. També hi ha moltes diferències en la visió tàctica. Però el futbol sala et dona un enteniment del futbol individualment. I pots aplicar aquesta visió al futbol. A mi, per exemple, m’ha ajudat a entendre millor el joc.”

La seva carrera esportiva no només s’ha mogut a cavall d’aquests dos esports, sinó també en diferents països que li han permès enriquir-se professionalment i humà. Ha treballat en equips de futbol sala de Romania i Itàlia i ha conegut el futbol als Estats Units, Dinamarca i Alemanya. A l’hora d’escollir una experiència, diu que es queda amb la seva etapa com a preparador físic del New York City amb Domènec Torrent. “Nova York com a ciutat em va marcar a títol personal. Venia de treballar al Barça de forma molt intensiva, moltes hores al dia. I a Nova York vaig gaudir molt, no només de la feina sinó també de la vida fora de la feina. Vaig trobar l’equilibri entre la dedicació professional i un sistema de vida en el que em vaig sentir molt còmode i en una ciutat fantàstica.”

De l’Olímpic a Leverkusen

Ismael Camenforte acumula ja una llarga experiència en diferents països malgrat tractar-se d’un tècnic jove de 36 anys. Com a jugador de futbol va militar en el San Cristóbal i en el Terrassa FC cadet i juvenil, Va canviar el camp gran per la pista petita de futbol sala, per jugar a l’Epic i després al Sícoris de Lleida, on estudiava Educació Física, i l’Escola Pia de Sabadell. Quan va finalitzar els estudis, li va sortir la possibilitat de marxar a Romania, on va treballar com a preparador físic de la selecció de futbol sala i del Deva. Amb el tècnic Sito Rivera va marxar a Itàlia per treballar en el Luparense, el millor equip del país amb el qual va disputar la “final four” de la Champions. Després de la seva etapa a Itàlia es va incorporar al cos tècnic del primer equip del Terrassa FC amb Miquel Olmo com a entrenador. Era la seva segona etapa al club egarenc, ja que la seva primera feina com a preparador físic va ser al juvenil amb els entrenadors Sergio Alegre i Manel Delgado.
La seva carrera va guanyar alçada amb el fitxatge pel FC Barcelona, on va aterrar com a coordinador de la preparació física dels equips de base de la secció de futbol sala i responsable d’aquesta tasca en el filial durant dues temporades. Va fer el salt al primer equip amb Marc Carmona d’entrenador, etapa de la qual va gaudir de forma especial.

Després va aterrar al Barça “B” de futbol amb Gerard López d’entrenador, període en el qual van assolir l’ascens a Segona “A”. Amb set anys al Barça a la motxilla, va emprendre el camí cap a Nova York, per treballar en el cos tècnic de Domènec Torrent en el New York City. El següent pas ja va ser la selecció danesa, amb la qual treballa des de fa un any. Una tasca que compaginarà ara al Bayer Leverkusen alemany, amb qui ha signat un contracte de dos anys com a cap de metodologia. Amb la federació danesa té contracte fins al Mundial de Qatar. “A curt termini no penso a tornar a Catalunya. Però en el futur m’agradaria molt treballar de nou al Barça, perquè és un club especial. Sortir a treballar fora et dona una experiència de vida i t’obre la ment. És difícil trobar-ho a casa”, explica sobre la seva experiència.

Ismael Camenforte, un egarenc a la selecció danesa de futbol
To Top