Esports

La generació que juga a futbol des de la pantalla

La Federació Catalana de Futbol ha organitzat la primera edició del campionat d’E-Futbol. Un terrassenc i un matadeperenc van disputar la final del torneig, que tindrà continuïtat en el futur i que ha mostrat un bon nivell entre els participants

Biel Amatllé, a l’esquerra, i Jordi Martínez, els dos finalistes del primer campionat d’E-Futbol organitzat per la Federació Catalana / Alberto Tallón

La selecció francesa es va imposar per 3 gols a 0 el Liverpool. Kingsley Coman va obrir el marcador als vuit minuts después d’una internada de d’Ousmane Dembélé des de la dreta. Al minut 31, el blaugrana Dembélé va fer el segon i quan els d’Anfield intentaven reaccionar, Kylian Mbappé va tancar el partit al temps de descompte de la primera part. A la segona ja no es va moure el marcador. Aquesta crònica futbolística no correspon a cap partit disputat en un estadi físic, amb jugadors reals o públic a les graderies. Es va disputar, en realitat, en una pantalla de plasma. I va correspondre a la gran final de la primera edició de la Lliga E-Futbol que ha organitzat aquesta temporada la Federació Catalana de Futbol.

El campió del torneig va ser un terrassenc de 19 anys i el subcampió un matadeperenc de només 15. Jordi Martínez (Giorgio917) es va imposar per un resultat final de 3 gols a 0 a Biel Amatllé (RCDE_FANS). Els dos són futbolistes i, amb una certa timidesa, admeten que darrerament gaudeixen més jugant a futbol de manera virtual que en el camp.
Ambdós són grans aficionats al FIFA, el joc amb el qual es va disputar aquesta lliga, tot i que els agraden també jocs d’altres temàtiques. El Jordi és força fan dels jocs de curses i velocitat, mentre que el Biel prefereix les aventures gràfiques. Els caps de setmana, participen on-line en el torneig FIFA21. No es consideren grans jugadors, però saben que tenen una gran capacitat de millora i esperen ja poder-se a puntar a la segona edició de la competició organitzada per la Federació Catalana. Un terrassenc i un matadeperenc han estat els millors dels 104 “gamers” que van començar la primera fase de la competició.

Una final igualada
El vigent campió, Jordi Martínez, explica que va mostrar-se especialment conservador a la final. “A la primera part vaig ser superior. Vaig saber aprofitar les ocasions que vaig tenir i a la segona part vaig jugar de manera més conservadora. El meu fort acostuma a ser el joc ofensiu, però quan estàs jugant una final intentes arriscar el mínim posible. No tenia pensat arribar a la final, però em veia arribant lluny en aquest torneig.”

El seu contrincant a la final, el matadeperenc Biel Amatllé, havia disputat diversos partits del torneig amb la selecció francesa, tot i que a la final es va acabar decantant per un Liverpool que no li va acabar duent gens de sort.

Què té França que tothom hi vulgui jugar? Tots dos jugadors coincidiexen a respondre que actualment, les característiques dels jugadors virtuals francesos el fan la millor selecció posible. Les habilitats i la capacitat de regat dels davanters, així com la contundencia dels defensors, és el que marca la diferència en aquest joc.

Un aspecte que als profans se’ls escapa és la diferència que hi ha entre el joc d’un any a l’altre. “Els jugadors tenen cada vegada nous regats i s’amplien les possibilitats de fer coses diferents amb la pilota”, assenyala Biel, que la temporada vinent arribarà disposat a assolir un títol del que ara s’ha quedat a les portes. Jordi Martínez, per la seva banda, coincideix amb el seu company, tot i que ell prefereix el FIFA 20 que el 21.

El debat sobre si els e-esports acabaran substituint els esports convencionals està obert. Tant el Jordi com el Biel entenen que cada vegada estan agafant més importancia. Els “gamers” i les noves plataformes i xarxes socials fan que cada vegada més joves prefereixin jugar als e-esports, veure com d’altres hi juguen o fins i tot participar en xats on es parla d’aquesta temàtica que no pas veure partits per televisió. O anar al camp. O simplement jugar a futbol.

Cap dels dos gamers considera, però, que el futbol estigui en perill. A tots dos els encanta jugar, fer pinya amb els seus companys. Però el Biel, el més jove, reconeix que li atrau en l’actualitat més l’e-futbol que el futbol. Tots dos saben que és molt més fácil guanyar un torneig virtual que un de real.

To Top