Esports

Andreu Enrich ensenya trucs

"Volia escriure un llibre que el pogués llegir qualsevol jugador de hockey i en pogués aprendre alguna cosa per tal d’aplicar-la als partits. Que fos quelcom útil". Amb aquestes paraules explica el terrassenc Andreu Enrich, entrenador del Mannheimer alemany des del passat 1 de juny, l’objectiu amb el qual va escriure el seu nou llibre sobre hockey. Porta per títol "50 consells de jugadors intel·ligents" i aquells jugadors que el llegeixin hi trobaran precisament això: consells, trucs, recomanacions, petites astúcies o argúcies per a treure el màxim rendiment en el moment de la competició. No es tracta, en absolut, d’una obra per a aplicar en la formació, sinó al màxim nivell.

De moment es pot trobar a Amazon en la seva versió anglesa. La castellana sortirà a l’abril. Els dos llibres anteriors d’Andreu Enrich sobre hockey són: "Juegos reducidos: Como entrenar eficazmente a sus jugadores en un entorno variable y complejo" i "Hockey: A Philosophical Game", que només es pot trobar en edició anglesa. Fora de l’àmbit del hockey va publicar l’any 2012 "El aprendiz de la felicidad", una interessant recopilació d’entrevistes a través de les quals es buscava la felicitat des de diverses vessants.

Santi freixa, a la portada
A la portada de la seva nova obra hi apareix el seu excompany i amic Santi Freixa, un dels jugadors més importants de la història del hockey terrassenc i actualment entrenador. "El text està escrit per un entrenador, però està directament dirigit als jugadors, que són els veritables protagonistes d’aquest joc", assenyala Enrich, que va jugar onze temporades a l’Atlètic, equip amb el qual va guanyar vuit títols de lliga i va participar en vuit edicions de l’Euro Hockey League.

Després de retirar-se per primera vegada, va dirigir durant diverses temporades el conjunt femení de l’Atlètic. Però va tornar a agafar l’stick i fins a la temporada passada encara va jugar al Leuven belga. Va col·laborar amb la federació belga de hockey dirigint el conjunt sub-16 i durant dos mesos va ser l’entrenador assistent de l’Hamburger durant la temporada de sala.

Entre altres projectes, Andreu Enrich (Terrassa, 1984) és un dels impulsors d’Stick for India, gràcies al qual es va crear l’acadèmia de hockey d’Annantapur, una escola-residència que compta amb el suport de la Fundació Vicente Ferrer.

A "50 trucs de jugadors intel·ligents", Enrich ha volgut deixar escrits "trucs i argúcies concretes que poden facilitar el joc a jugadors d’un cert nivell". I ho ha fet amb un format "molt comercial i entenedor per tal que pugui arribar a tothom". Explica així la motivació que el va dur a escriure el llibre: "Hi ha una literatura bastant àmplia sobre aquesta temàtica adreçada a jugadors en el cas del futbol, però no en el hockey. N’he llegit diversos de futbol i sempre he trobat que eren molt amens i divertits. És per això que em vaig decidir a intentar fer el mateix amb l’esport del hockey".

Enrich entén que publicar a Amazon és una gran sortida per a tota mena d’escriptors. "M’encanta com tracten els autors i faciliten la publicació". Amb relació a la seva necessitat d’escriure, el terrassenc assenyala: "Escric perquè tinc una necessitat enorme de fer-ho, de compartir idees i coneixements. Sé que no em faré ric, però tinc contactes i coneixements i miro d’emprar-los", comenta.

"El 90% dels trucs que explico al llibre serien aplicables a altres esports de caràcter col·lectiu, com el futbol", comenta l’autor, que en posa alguns exemples. "Un dels aspectes que més m’agrada és el de "mirar abans de rebre". És un aspecte recurrent, però jo considero que cal saber mirar. És a dir, el jugador ha de controlar l’espai que l’envolta, tant els seus companys com els rivals. I ha de mirar el més lluny possible, en direcció a la porteria contrària. No necessàriament per a fer una passada llarga, sinó per saber que existeix la possibilitat de fer-la", argumenta. Enrich parla molt al llibre de la comunicació dins del camp. "Quan parles al camp ho has de fer únicament amb dos objectius: per donar ànims o per donar instruccions que ajudin a solucionar algun problema. Si no, millor que callis. Si parles per lamentar-te, estàs perdent el temps. Estàs generant soroll". Entén també el preparador terrassenc que és vital que cada jugador conegui les seves fortaleses i les seves debilitats. "Alguns jugadors s’entesten a fer coses per a les quals no estan dotats. I els surt malament".

El sorteig de camps
Un dels trucs més curiosos que apareixen al llibre, i que a Enrich li agrada especialment, és el del sorteig inicial. "A l’Atlètic ho vam provar. Tu vas al sorteig i demanes camp. O bola. I després canvies. És una manera de desestabilitzar o posar nerviós el rival". Es parla també de gestionar els minuts finals dels partits en funció de si guanyes o perds. Hi tracta també aspectes de caràcter tàctic i tècnic que molts jugadors podran aprofitar.

Enrich ven els seus llibres per tot el món: un terç a Espanya, un altre terç al Regne Unit i l’altre terç a la resta del món. Es va publicar a finals d’any i n’ha venut ja més de 700 exemplars. "50 consells de jugadors intel·ligents" es pot trobar a Amazon a un preu de 15 euros. En format digital costa 7 euros.

El tècnic està molt satisfet de la seva tasca com a entrenador d’un Mannheimer, un dels conjunts més importants del panorama internacional. "M’ho estic passant molt bé a la Bundesliga. És una competició que potser no té el prestigi de les lligues espanyola, holandesa o belga, però és la més atractiva per a un entrenador. És molt exigent. A nivell tàctic he pogut fer un pas endavant. Es treballa molt l’aspecte tàctic i també el físic. A més, estic en un club molt bo", que aspira a guanyar-ho tot, assenyala. El conjunt de la ciutat de Mannheim ha finalitzat la primera volta de la competició en la tercera posició de la classificació general de la lliga alemanya.

To Top