L’esport terrassenc es prepara per sortir de la crisi del coronavirus amb els menys danys possibles, malgrat que l’afectació es preveu important en l’àmbit econòmic. Així es va manifestar en el Consell Municipal de l’Esport celebrat dijous a les instal·lacions de l’Atlètic Terrassa a Can Salas, sota la presidència del regidor de l’àrea, Miguel Ángel Moreno. “Les entitats locals han patit importants pèrdues, tant pel que fa a ingressos econòmics com de socis”, va manifestar. Moreno va dir que la voluntat de la regidoria és començar a aplicar algunes de les mesures recollides en el Pla Director de l’Esport per afrontar el moment actual, malgrat les limitacions econòmiques en la despesa municipal.
Miguel Ángel Moreno, d’acord amb una enquesta realitzada entre les entitats esportives locals, va dir que els clubs també han assenyalat com a fet a tenir en compte, la pèrdua de relació produïda amb esportistes i socis en els darrers mesos, així com la pèrdua d’hàbits saludables. “Espero que ningú es quedi en el camí. Però ho passarem malament”, va admetre el regidor.
Promoció de l’activitat
Les entitats esportives consultades per l’administració municipal han coincidit en assenyalar la necessitat d’obtenir ajuts econòmics de les administracions per les pèrdues produïdes. I han demanat la realització de campanyes informatives que recomanin l’activitat esportiva i visualitzin la feina que es fa des dels clubs.
L’Ajuntament treballa en la redacció d’un pla de xoc per sortir de la crisi en el que el sector esportiu també vol jugar un paper preferent. “Cal posar de manifest la necessitat de recuperar el que hem perdut. I l’esport s’ha de situar al nivell que li correspon, malgrat els problemes”, va manifestar Miguel Ángel Moreno. “Hem de tornar a posar sobre la taula el dèficit històric en equipaments que té la ciutat i que recollia el Pla Director de l’Esport.” El regidor va recordar que l’impacte econòmic de la crisi del coronavirus en l’economia municipal estarà sobre els 12 milions d’euros. “No tenim clar que puguem disposar de molts recursos en aquest escenari. El 2021 preveiem augmentar el capítol econòmic del departament d’esports i ara hi ha una incertesa al respecte.”
En aquesta direcció, Miguel Ángel Moreno va defensar la necessitat de seguir apostant per alguns dels grans projectes en cartera, com l’organització del Mundial femení de hockey de 2022 o la candidatura a Ciutat Europea de l’Esport de 2021. En el primer d’aquests assumptes, el regidor d’Esports va dir que calia mantenir el full de ruta encara que seria necessària una rebaixa dels costos, tant d’organització com d’inversió en la remodelació de les instal·lacions que acolliran el torneig, fonamentalment el Camp Olímpic.
Retallar despeses
“No podem renunciar al Mundial”, va manifestar el regidor d’Esports. “És una aposta de ciutat, igual que la candidatura a la Ciutat Europea de l’Esport de 2021. Projectes com aquests ens donen projecció i posen l’esport local en el seu lloc.”
En tot cas, Moreno va admetre que caldrà revisar la inversió econòmica a fer en el Mundial de hockey. “El plantejament no pot ser de màxims en el capítol d’obres”, va recordar. “Organitzar el Mundial costa un milió i mig, xifra que també volem rebaixar. Però la major part de la despesa serà en obres. I en aquest sentit caldrà actuar sobre els mínims que ens demani la Federació Internacional de Hockey.” Moreno no va descartar l’opció que la via privada intervingui en l’organització del torneig mundialista. “És una opció, però no està valorada”, va dir. A finals d’aquest mes es constituirà el Comitè Organitzador com a primer pas.
Un dels projectes que estaven a sobre de la taula, plantejat pel CN Terrassa en el seu dia, era el de construir un aparcament en l’actual camp de futbol d’aquesta entitat. “El projecte és interessant, però ara ja tenim un problema de calendari. Comencem a anar una mica endarrerits.”
Amb relació a la candidatura a la Ciutat Esportiva de l’Esport 2021, al mes de setembre visitarà Terrassa una comissió avaluadora. “Aquesta seria una activitat de molta projecció i que no comportaria una gran despesa econòmica”, va recordar Miguel Ángel Moreno.
El regidor va insistir que la primera necessitat quan a instal·lacions era la construcció de dos pavellons. “Hem trucat a altres administracions, però no hem tingut resposta.” En aquesta direcció, va recordar que la Generalitat no ha assumit inversions que tenia aprovades com el canvi de gespa de l’Estadi de Hockey Martí Colomer o les dues darreres fases del camp de Les Fonts. “Eren diners compromesos i no han arribat”.
El dia que es va acabar el món
Josep Maria Biosca, president de l’Atlètic Terrassa, va protagonitzar una xerrada en relació amb el funcionament de la seva entitat i els reptes de present i futur que afronta. Biosca va dir que el dia 14 de març, que es va declarar l’Estat d’Emergència, “es va acabar el món”, en referència a les greus conseqüències derivades. “Les pèrdues seran grans. No podrem afrontar el pressupost.”