Esports

Confinament a l’Índia

La pandèmia de la Covid-19 ha agafat per sorpresa molts esportistes i entrenadors locals ben lluny de casa. És el cas del matadeperenc Oriol Gutés, un jove entrenador de 28 anys que des del passat mes de novembre és el director de projecte local de la Barça Academy de Bangalore, una de les quatre que el club blaugrana té a l’Índia. Gutés, que forma part d’aquest projecte formatiu internacional del Barça des de l’any 2016, va treballar abans a la seu de Vancouver, al Canadà.

ls primers casos de coronavirus a Bangalore, al sud del país, van donar-se a conèixer a principis de març. El dia 13 l’acadèmia del Barça a Bangalore va tancar les seves portes davant de l’emergència sanitària i l’endemà es va aturar ja completament tota l’activitat a les instal·lacions. “Les autoritats índies van reaccionar amb molta diligència. Ràpidament es van prendre mesures. Des del 19 de març ens vam confinar a casa amb la meva parella i encara no hem sortit”, explica aquest matadeperenc, que segueix desenvolupant les seves tasques de coordinació, tant tècniques com operatives, però des de casa.

El dia 24 de març a les nou del vespre, el govern indi va decretar el “lockdown” (tancament d’emergència) i es va dividir el país en tres zones: verda, taronja i vermella. Bangalore, capital de l’estat de Kamataka, és una metròpoli de gairebé deu milions d’habitants. “Estem a la zona vermella, la més perillosa, però tot i viure en una gran ciutat, el nostre barri és relativament tranquil. A la nostra comunitat hi ha mena de corredor circular que ens permet córrer, caminar o fer activitat física sense haver de sortir al carrer. Això ens està salvant, ja que estar-se tancat a casa és molt dur”, assenyala. I afegeix: “El primer dia hi havia molta incertesa i vam sortir a comprar fruita i alguns productes bàsics. No hem tornat a trepitjar el carrer. Els supermercats triguen una setmana, però et porten el menjar a casa. I les tendes petites ho fan en poques hores”.

Tot i el confinament, Oriol Gutés manté el contacte diari amb els joves futbolistes a qui entrena, així com amb els tècnics locals que té a càrrec seu. “Teletreballo cada dia. Als nens els hem passat uns reptes tècnics per fer amb pilota, així com exercicis condicionals. També els hem repartit materials amb la història del Barça perquè s’entretinguin i no s’oblidin de l’acadèmia. Volem que estiguin activats”, diu.

També manté reunions amb els entrenadors locals. El Barça reuneix de tant en tant tots els directors de projecte. “Són trobades molt enriquidores. Tots aprenem molt. En temps com aquests s’agraeix aquest contacte. És molt enriquidor a tots els nivells”, assenyala. Cada any se celebra a Barcelona la Barça Academy World Cup, un torneig on prenen part totes les escoles repartides pel món. I tots els directors de projecte fan una setmana de formació. Enguany es farà “online”.

To Top