Esports

Patiment i drama federatiu

es federacions esportives catalanes dedicades a persones amb discapacitats físiques i intel·lectuals estan patint de manera notable les conseqüències de la crisi del coronavirus. “La nostra situació econòmica és molt greu perquè no tenim cap tipus d’ingrés”, sentencia Marina Gómez, presidenta de la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (Acell).

“Hem perdut diverses actuacions de Responsabilitat Social Corporativa i d’escoles valorades en 5.000 euros i perillen els nostres tres trofeus internacionals, que tenen un pressupost de 500.000 euros”, diu Glòria Tarrida, secretària tècnica de la Federació Catalana de Paralítics Cerebrals (Fecpc).

“Ens ha afectat la cancel·lació i la suspensió temporal d’un gran nombre de competicions, tant pròpies com estatals, que són objecte de subvenció pública i permeten la subjecció de l’estructura professional de la nostra federació”, explica Josep Giménez, president de la Federació Catalana d’Esport Adaptat (Fcedf).

“L’aturada per la Covid-19 està tenint molta repercussió en l’economia de la nostra federació”, assegura Àlex Pateiro, secretari general de la Federació Esportiva de Sords de Catalunya (FESC). “Entre abril i maig havíem d’organitzar cinc campionats d’Espanya i el nostre gruix de noves llicències es focalitzava entre març i maig”, afegeix.

Les quatre federacions confien que la secretaria general de l’Esport de la Generalitat mantingui el seu compromís de donar resposta institucional a aquesta situació excepcional i les subvencions previstes perquè les seves arques econòmiques puguin superar aquesta crisi.

La Fcedf, l’Acell i la Fecpc han fet un ERTO, tot i que amb diferents particularitats. La Fcedf n’ha dut a terme un exclusivament dels treballadors del servei de transport adaptat, el qual representa una part significativa dels seus recursos econòmics. “Calculem que estarem sense aquests ingressos entre tres i cinc mesos”, diu Giménez.

situació laboral

En canvi, l’Acell ha fet un ERTO per al 100% dels seus treballadors i la Fecpc n’ha fet un a quatre d’ells. Els altres dos empleats segueixen a mitja jornada per poder donar resposta a la poca activitat que tenen.

De moment, la Fesc és l’única de les quatre que no ha fet un ERTO. “Som tres treballadors i encara no ens hem vist amb la necessitat de fer-ho, però si la font d’ingressos no es reactiva a la fi segurament ens veurem obligats a això”, diu el seu secretari general.

“La nostra intenció és la d’intentar recuperar totes les competicions possibles, però hi ha molts condicionants que decidiran si podem recuperar-les totes, algunes o cap. Hem de tenir en compte la possibilitat d’encaixar les competicions al calendari nou, la disponibilitat de la instal·lacions esportives i la capacitat econòmica de la federació i dels clubs, entre d’altres aspectes”, explica el president de la Fcedf.

L’Acell ha hagut de suspendre un total de 40 jornades de lliga sumant les de tots els esports que acull i ha hagut d’ajornar 18 campionats de Catalunya i provincials. “Ara mateix no sabem si podrem organitzar alguna de les competicions o recuperar les ajornades. Encara que molt ens temem que no podrem recuperar-les i que finalment haurem de donar la temporada esportiva per finalitzada”, diu la seva presidenta, Marina Gómez.

Per la seva banda, Tarrida també posa sobre la taula les complicacions futures “per trobar instal·lacions esportives disponibles quan es puguin disputar les competicions a causa de l’alta demanda que hi haurà de tots els esports”. Això provoca incertesa respecte si podran acabar les seves lligues i campionats de Catalunya.

La Fesc desconeix si els cinc campionats d’Espanya que havia d’organitzar (futbol sala femení, futbol sala masculí sub-21, futbol sala per a veterans, bitlles i petanca) podran celebrar-se en algun moment. “La nostra intenció és recuperar-los, tot i que no podem permetre que es solapin temporades”, apunta Pateiro.

llicències

Un altre aspecte en el qual coincideixen les quatre federacions és en el d’haver vist com es paralitzava el seu nombre de llicències i el temor que aquest pateixi una disminució en 2021.

“Tenim 365 llicències, de les quals 239 són d’esportistes. Esperem que els nostres esportistes no deixin de fer activitat després d’aquesta pandèmia però, en qualsevol cas, cal tenir en compte que pertanyen a la població de risc”, diu Tarrida en nom de la Fecpc.

“Preveiem una pèrdua de llicències per a la temporada que ve”, explica la presidenta d’Acell, que a dia d’avui té al voltant de 3.600. “La pèrdua de llicències respecte a la temporada anterior ja és una realitat. Aproximadament tenim unes 100 i aquest any no tindrem les de Hospisport (un programa d’iniciació a l’activitat física de persones que recentment han adquirit una discapacitat)”, apunta Giménez, de la Fcedf.

L

To Top