Esports

Les dones prenen el carrer

La Cursa de les Dones de Terrassa, promoguda per l’AE Mitja Marató, s’ha convertit en molt poc temps en un esdeveniment que ultrapassa l’àmbit esportiu per convertir-se en una cita on el discurs reivindicatiu i el vessant solidari han guanyat espai d’una forma desacomplexada. El creixement imparable de la pràctica atlètica en l’àmbit femení es veu reflectit any rere any en aquesta manifestació espectacular on la victòria o la marca personal deixant de ser el més important per prestar protagonisme a la visualització d’elements tan significatius com la rellevància de la pràctica esportiva o la lluita contra el càncer.

Aquesta preciosa festa esportiva ha batut enguany el seu rècord de participants. Unes 2.700 persones van prendre la sortida el diumenge, en el Parc dels Catalans, per cobrir els 5 quilòmetres del recorregut. Una distància assequible que fa que la fotografia de les participants sigui ben diversa: des d’atletes que opten a la victòria amb un clar esperit competitiu fins a corredores més populars que representen un autèntic exèrcit d’històries personals i íntimes que troben el seu espai en l’asfalt de Terrassa un diumenge del mes d’octubre. Els grups de famílies, d’amigues, de companys de feina i d’activitat esportiva donen a la prova tot un ventall de colors diferenciats, on fins i tot alguna atleta en avançat estat d’embaràs va prendre la sortida. A més, ha crescut en aquesta edició el nombre de persones que fan el recorregut caminant, ampliant d’aquesta forma l’univers de participants.

Satisfacció
“El balanç és molt positiu en tots els sentits. Incrementar la participació en un 20 per cent és un èxit”, va valorar el president de la AE Mitja Marató, David Otero. “Aquesta és una prova que dóna una gran oportunitat a les dones perquè es puguin manifestar i practicar l’atletisme.” El màxim responsable de l’aparell organitzatiu va resumir els al·licients que reuneix aquesta convocatòria. “Corren tres generacions a la mateixa cursa. I participen en un espai esportiu, solidari i ciutadà, les tres bases de la Mitja Marató.”

Otero observa amb optimisme la possibilitat de creixement de la cursa. “Si mantenim el ritme actual, l’any vinent podem estar per sobre de les tres mil participants. No sabem quin serà el sostre d’aquesta prova. Hi ha molta gent que només corre aquesta cursa en tot l’any. I volem donar cabuda a tothom.”

Però la convocatòria no deixa de ser una competició esportiva. I en ella, Montse Estany va ser la més destacada de la jornada. L’atleta del CN Terrassa va dominar la prova amb molta solvència, arribant a la línia de meta en primera posició amb una diferència de 31 segons amb relació a la segona classificada, Inna Lebedieva. Estany va demostrar la seva magnífica capacitat atlètica no donant opció a la victòria a cap rival. Era la seva primera participació a la Cursa de les Dones de Terrassa i va sumar la primera victòria al seu palmarès. Va arribar a la meta amb un temps de 18’19”. La seva marca ha significat el millor temps de la història de la Cursa de les Dones, millorant en deu segons el registre anterior. El podi el va completar Mònica Crisol, que va signar un registre de 20’00”.

“Al principi he vist que marxava sola, però he volgut forçar una mica per saber fins on podia arribar. Em pesaven una mica les cames, però el suport de la gent ha estat impressionant.” Aquest era el relat de la seva cursa de Montse Estany, emocionada per haver guanyat en la seva primera participació a la Cursa de les Dones, però que fa uns mesos també va ser la primera classificada a la Cursa Popular de Festa Major. “Estic molt orgullosa d’haver guanyat i de totes les dones que han participat”, explicava. “Ha estat la primera vegada que he participat però segurament hi tornaré en el futur.”

Montse Estany considera que una festa esportiva d’aquestes característiques és benvinguda. “És un èxit que participin tantes dones, un pas endavant per la societat. Guanyar en una cursa així no és qualsevol cosa”.

To Top