
Josep Puy (Terrassa, 1955) presentarà aquest divendres el seu nou llibre “Pel broc gros (Tal com raja i sense embuts)”, que inclou 19 relats amb regust polèmic.
“Ens envolta molta mediocritat, ningú fa autocrítica i vivim temps d’un narcisisme tremendo”, arrenca Puy.
I dispara: “Hi ha una diferència originària entre el que és Terrassa i Ègara, de forma que som terrassencs, però no pas egarencs”.
Hi torna, ara contra les condicions del professorat. “Jo hi posaria dues estàtues a terrassa: Una, al professor associat de la universitat. I l’altra, al professor supervivent al viatge de fi d’estudis”, apunta.
Un altre relat fa ironia de “la cursa per veure qui en sap més de viandox o de frànkfurts”. També reben llenya alguns codis socials actuals, com la frustració. “Avui en dia ens frustrem molt fàcilment. I com a exemple paradigmàtic: tots acaben sortint el dia de Nadal”, diu l’historiador, moment pel qual apunta una llista de consells -amb humor- per gestionar la situació.
També parla de la tendència a anomenar les classes infantils amb noms d’animals com dofins, orenetes, tortugues… “Jo els posaria alacrans, taràntules”, diu amb un riure.
Seguint en la canalla, fa una aclucada d’ull als avis i àvies i la gestió de les extraescolars dels seus nets. “Passes per davant de l’escola d’idiomes FIAC i els veus les cares, estan esclavitzats!”, diu. I sort si els nens trien com a esport fer piscina i no pas hoquei en pista de gel. “Llavors, estaran tots els caps de setmana portant-los d’un costat a un altre!”.
Són escenes de la quotidianitat tractades amb ironia, diu Puy, en les que barreja situacions que ell mateix ha viscut amb tints ficcionals.
“Tal com raja”
També dispara contra les presentacions de llibre, amb aire de metaliteratura. “De vegades, es fan les coses de qualsevol manera”. Podria ser per aquesta crítica que la presentació d’aquest llibre no pecarà d’improvisació.
De fet, en acabar, hi haurà un tast de vi, del celler manresà Tal com raja. “De fet, havia de ser el títol del llibre, tot i que finalment vaig decidir-me per l’expressió ‘pel broc gros’”.
També hi haurà un recital musical de Domènec Ferran. Hi intervindran Pau Vinyes i Roig (editor del llibre) i Miquel Mallafré (autor del pròleg). És un llibre molt participat, ja que Joan Tamayo també hi ha col·laborat, així com Anna Clariana amb els seus dibuixos i Toni Ramoneda (germà del filòsof) amb la seva reflexió.
El llibre es podrà adquirir a la llibreria Atenea a partir de dissabte (17 euros).
