Cultura i Espectacles

Poliamor musical terrassenc

Es multipliquen les col·laboracions entre artistes, fins al punt que ahir es va anunciar una cançó compartida entre Lildami i Miki Núñez… I una altra de Doctor Prats i Miki Núñez

Miki Núñez amb els integrants de Doctor Prats

Tot i que els hippies dels anys setanta ja l’havien anomenat com a “amor lliure”, la idea del “poliamor” va aterrar al debat públic cap als anys 2013 i 2014. Promulgava noves i múltiples formes de relacionar-se, més enllà de la parella tancada.

Una dècada després, podríem dir que el circuit musical ha generat una nova forma de vincles entre artistes, en base a fer col·laboracions. I d’aquí les “col·labos”, com es diu informalment. I fins i tot el “policol·labo”.

De fet, en les darreres hores ha coincidit en el temps l’anunci de dues col·laboracions entre tres artistes terrassencs.

Per una banda, el nou àlbum de Lildami, “Bentornat”, inclourà una cançó cantada amb Miki Núñez. “El més important del camí no és on vas, sinó amb qui el fa”, assegura Lildami a xarxes socials, tot compartint unes imatges dels dos joves als peus d’un far marítim.

Per una altra, Doctor Prats anunciava un tema conjunt també amb Miki Núñez, en aquest dins del seu nou àlbum “F5”. La cançó es diu “Efecte papallona”. Els propis integrants de la banda deixaven dit a xarxes: “Aquesta ‘col·labo’ la teníem pendent des de fa uns anyets!”.

Miki Núñez i Lildami, als peus del far on anuncien la seva “col·labo”

En ambdós casos, és la primera cançó que signen junts. Ara bé, tots tres artistes han manifestat simpaties mútuament i han pujat als respectius concerts dels altres, quan han tingut lloc a Terrassa.

A més a més, la llista cançons compartides és grossa. Fins i tot entre terrassencs: Lildami, per exemple, va participar l’any passat en un single d’Hereus del beat, juntament també amb Galgo Lento), rodat a l’Estadi Olímpic.

De fet, la tendència actual de la indústria musical és anar publicant molts de singles distribuïts al llarg d’uns mesos. En aquest sentit, el vocalista de Doctor Prats, Marc Riera, explicava al Diari de Terrassa fa unes setmanes: “Avui en dia, la gent no s’escolta el teu disc ‘de pe a pa’, sinó que l’escolten en una llista de reproducció, etc. Som conscients que això és així. Per això li preparem una narrativa concreta a cada cançó”.

Tot i que el terrassenc més versat en les col·laboracions és probablement Litus, qui ha gravat cançons amb Sopa de Cabra, Mikel Erentxun, Coque Malla, M-Clan, Mikel Erentxun, Ivan Ferreiro… El mateix Litus manifestava al respecte: “Gairebé que Spotify t’obliga a treure singles cada setmana, honestament. Però no té per què ser dolent. El que sí que és dolent és que et sentis una mica obligat. I jo no m’he sentit així”.

També s’hi ha referit recentment a aquesta tendència la jove compositora terrassenca Kora, qui rebutja ara per ara centrar-se a fer moltes col·laboracions amb altres artistes.

Sigui com sigui, l’atomització d’un àlbum en una desena de “singles”, molts d’ells amb format videoclip i en col·laboració amb un artista extern, és una tendència que sembla que ha arribat per quedar-s’hi.

To Top