
El Centre del Vallès de l’Institut del Teatre va ser creat l’any 1974 (gràcies a un acord amb l’Ajuntament). Enguany es compleixen 51 anys, doncs, d’ençà que es creés. Cinc dècades que han contribuït a fer de Terrassa un feu teatral, tant pel gran nombre d’artistes que ha donat la ciutat com per la xarxa de companyies de teatre amateur que hi han sorgit. I que ha tingut a la direcció noms de pes com Feliu Formosa (darrerament en boca de tothom) o l’actriu Marisa Jossa.
La seu era doblement important perquè suposava una de les poques seus descentralitzades a Terrassa d’una institució de país, com és l’Institut del Teatre. Amb el pas de les dècades, tanmateix, va perdre pes pel que fa als estudis d’interpretació i dramatúrgia; mentre el guanyaven els estudis tècnics.
De fet, l’any 1999 es creava oficialment l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle de l’Institut del Teatre (ESTAE), que avui ocupa el conjunt de l’oferta formativa. I precisament per celebrar aquest 25è aniversari, el Teatre Alegria de Terrassa acollirà dijous la festa d’aniversari.
La trobada començarà a les 18 hores, amb un doble concert. Per una banda, La Divand, nascuda el 2023, és una banda jove que versiona èxits actuals i clàssics de sempre. Per l’altra, també hi actuarà La BandIT, un grup sorgit a l’Institut del Teatre el 2024 (el qual està integrat per docents, alumnes i altres membres de la comunitat).
A partir de les 21.30 hores, es farà un sopar de germanor informal, i un cop recuperades les forces, la festa continuarà amb les actuacions de diferents DJ’s.
El director de l’ESTAE, Aleix Soler, treu pit dels baixos ratis d’alumnes per aula. “Un dels principals trets diferencials és que treballem amb grups de 12 alumnes per titulació, que es desdoblen en les pràctiques a l’escenari, de manera que el docent treballa amb grups reduïts”.
Un altre aspecte destacat, diu Aleix Soler, és el fort vincle de l’escola amb el sector professional, perquè “un gruix important dels docents són professionals en actiu”.
