Cultura i Espectacles

Sullivan Fortner, Camille Thurman, Mozes Rosenberg, al 44è Festival Jazz Terrassa

Susanna Carmona (coordinadora del Club de Jazz), Maria Miralda (directora d'Amics de les Arts) i Rosa Boladeras (regidoria de Cultura) / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Aquest dimecres al migdia s’ha presentat a la terrassa del Hotel Petit Luxe l’edició 44 del Festival Jazz Terrassa. El certamen comptarà enguany amb una programació amb 60 concerts i activitats repartides en 27 emplaçaments de Terrassa i comarca al llarg de 22 dies, una intensa agenda farcida amb una àmplia oferta cultural i musical. De nou, el festival egarenc fa una aposta decidida per descobrir nous talents i promoure projectes inèdits per seguir impulsant el diàleg constant entre passat i futur, amb jazz de casa i de fora.

L’acte, ha comptat amb la participació de la Regidora de Promoció Cultural i Audiovisual, Rosa Boladeras, la Presidenta d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals, Maria Miralda i la Coordinadora de Jazz Terrassa, Susanna Carmona. A més de l’organització, s’hi han sumat representants municipals de Matadepera, Vacarisses i Viladecavalls, diversos músics, patrocinadors i col·laboradors. El director artístic Valentí Grau també ha près la paraula.

El trombonista John DuBuclet ha estat guardonat amb el 22è Premi Jazzterrasman 2024, per la seva llarga trajectòria artística, vinculació al Festival i la Nova Jazz Cava, així com la seva faceta com a docent, divulgador i director de la Big Band Jazz Terrassa (2000 – 2011). Per celebrar-ho, DuBuclet encapçalarà una formació inèdita i reunida per l’ocasió amb 10 músics el proper diumenge 16 de març a la Nova Jazz Cava.

Ambient a l’Hotel Petit Luxe / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El 44FJT coincideix amb el 65è aniversari del Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM, entitat cultural encarregada de promoure i gestionar tant l’organització del Festival Jazz Terrassa desde 1982, com la Temporada Estable a la Nova Jazz Cava.

El jazz com a fruit de l’esforç col·lectiu

La Regidora de Promoció Cultural i Audiovisual, Rosa Boladeras, ha centrat la seva intervenció en «el paper de la cultura com un pilar transversal en la societat i el Festival com a part fonamental i motor cultural, i la Temporada Estable con un acte de sembra constant per a que la nostra ciutat soni a jazz». Per reforçar aquesta idea, ha citat a Pepe Mujica, ex-president d’Uruguai: ‘Sin cultura no hay cambio’». En aquest sentit, la Regidora, ha agraït l’esforç del Club de Jazz per l’esforç constant durant tants anys i ha destacat «el Pícnic Jazz com un gran esdeveniment de ciutat amb una forta essència, que enguany arriba a la seva 26a edició, i que més ens identifica».

Maria Miralda, la presidenta dels Amics de les Arts i JM, ha agraït la feina de col·laboradors i voluntaris, i ha volgut fer ènfasi en la feina feta al llarg de 65 anys del Club de Jazz de l’entitat, «que treballen des de la passió per la música i el jazz». «Tot el patrimoni aconseguit durant aquestes dècades és fruit d’un esforç col·lectiu que hem de posar en valor i seguir alimentant i transmetent a les noves generacions», ha recalcat. També ha donat les gràcies als patrocinadors i entitats colaboradores pel seu compromís.

Per la seva banda, Susanna Carmona, Coordinadora del FJT, ha fet un repàs a la programació, que ha definit com «un diàleg ric i engrescador entre diferents èpoques del jazz que relaciona constantment el passat i el futur, amb músics de casa i figures internacionals» i ha remarcat que «el Festival segueix un model consolidat amb propostes artístiques totalment renovadores. A nivell internacional, cal destacar que tots els concerts son projectes i músics líders que debuten al Festival. Això és un risc sempre, però això a l’organizació ja ens agrada i també forma part de la nostra essència». No ha volgut acabar la seva intervenció sense destacar que enguany participen fins a 7 Jazzterrasman en la programació.

John DuBuclet, el nou Premi Jazzterrasman / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Posteriorment, el director artístic del FJT, Valentí Grau, ha descatat que «s’ha treballat amb molta cura per a seguir amb l’esperit i la filosofía del Festival per potenciar sempre el talent. De nou, tenim concerts importants i nous». També ha tingut una menció per «alguns amics i jazzmans, com Benny Goldson, que ens han deixat» i ha anunciat que l’edició d’enguany està dedicada al Xavier Bacardit i a Christian Escoudé, morts els passat 2024.

Entre els músics presents a l’acte, també hi era John DuBuclet, el nou Premi Jazzterrasman, que ha agraït el reconeixement. «El premi també és l’oportunitat de tornar a tocar amb grans musics de nou. A més, això m’ha impulsat a escriure nova música. Espero acabar-la a temps», ha declarat amb un somriure.

La programació del 44è FJT respon un any més a una mirada oberta i inquieta que li permet descobrir noves figures de primer nivell internacional, alhora que recolza el jazz de factura catalana i sense oblidar la vocació pedagògica i popular, una de les essències del certamen. En aquest sentit, la programació acull fins a 16 concerts a l’aire lliure i 5 concerts en altres municipis de la comarca. Tots aquests elements, el posicionen com un festival de referència a nivell internacional.

Per l’escenari de la Nova Jazz Cava passarán destacats del jazz contemporani afroamericà, com el pianista de Nova Orleans Sullivan Fortner que hi debuta en format trio en l’únic concert a l’Estat espanyol dins la gira europea que realitza. En paral.lel, s’estrenen a Catalunya dues peces fonamentals de la Jazz at Lincoln Center Orchestra novaiorquesa. La saxofonista i cantant Camille Thurman arriba com un dels nous valors del jazz actual acompanyada per The Darrell Green Quartet per desplegar un repertori revisionista. Tanmateix, l’artista revelació de 24 anys Ekep Nkwelle s’ha posicionat darrerament com una estrella a l’alça amb un repertori vocal de tall clàssic molt personal on la nord-americana, d’ascendència camerunesa, s’acompanya d’un trio de talla internacional.

El 44 FJT explora de nou el jazz europeu amb el neerlandès Mozes Rosenberg, que s’estrena a la ciutat amb un projecte a trio com un dels principals representants del gypsy jazz actual. També toca per primera vegada al Festival, el multipremiat saxofonista italià Max Ionata en format quartet, representant d’una fornada de jazzmen renovadors del gènere sense renunciar a un cert classicisme. La tradicional Nit de Blues estarà protagonitzada pel britànic Albie Donnelly i la seva històrica banda europea Supercharge.

Susanna Carmona / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La jove vocalista, també egarenca, Júlia Plans serà l’encarregada de donar el tret de sortida en la jornada inaugural, el 7 de març, mentre que La Big Band Jazz Maresme “Ella & Louis” amb Susana Sheiman i Ricard Gili, clouen el certamen el proper 28 de març.

Estrenes catalanes i produccions pròpies

El Festival acull algunes estrenes en exclusiva com el projecte «De Isoca a Gato “Un homenatge a Gato Barbieri d’Horacio Fumero”», liderat per l’excels contrabaixista en tribut al saxofonista argentí Gato Barbieri, amb qui Fumero va compartir escenaris fa 51 anys. «El grup de Barbieri em va donar l’oportunitat de venir a tocar a Europa per primera vegada i per això per a mi és un projecte molt especial», ha comentat el músic en la presentació. Per la seva banda, un dels grans noms del jazz flamenc també ha escollit el FJT per presentar una proposta coproduïda pel certamen terrassenc: el saxofonista i flautista Jorge Pardo amb “Duende & Groove & CO”.

El programa també desvetlla noves estrenes de l’escena catalana, com la del col.lectiu Jomar Quintet o la proposta amb quartet de corda liderada pel contrabaixista Xavi Castillo, “A usical Portrait Of Joan Miró”, que estrena nou repertori del seu recent treball discogràfic. «Joan Miró és un pintor sempre m’ha engrescat molt i em sugereix moltes preguntes, així que vaig decidir posar música a totes aquestes preguntes amb aquestes noves composicions on barrejo jazz amb música clàssica», ha declarat el músic i compositor egarenc.

To Top