L’any 2024 van marxar tres fotògrafs històrics de Terrassa. Al març morien Ramon Masats i Antoni Boada, amb un parell de dies de diferència. Mentre que a finals novembre traspassava Virgili Vera, fotògraf especialitzat en publicitat i moda.
Menys de dos mesos després de la seva marxa, la sala Cúpula d’Amics de les Arts acull una exposició col·lectiva per retre-li homenatge. I és que Vera Junyent era soci del Centre Excursionista de Terrassa, d’Amics dels Arts i Joventuts Musicals i del Fotoclub Terrassa. Les tres entitats han unit esforços per crear l’exposició col·lectiva homenatge a Virgili Vera Junyent, inaugurada dilluns i que es podrà veure fins el 7 de febrer.
A més a més, el 30 de gener tindrà lloc l’acte central de la mostra, amb un acte d’homenatge que inclourà la projecció de fotografies i diapositives del propi Virgili Vera, que comptarà amb la presència de la família i més concretament de la seva filla.
Un dels impulsors de la mostra, Josep Guindo, explica: “Tenim la voluntat de repetir-la anualment en les diferents entitats amb les quals va col·laborar”.
Guindo recorda que el va tractar els darrers anys de vida del fotògraf, mort als 87 anys. “Va ser una relació relativament curta, però molt bona”. I és que un cop Guindo i Vera es van conèixer, el primer va animar el segon a participar de l’Associació Fotogràfica de Catalunya (AFC). Guindo n’era el president i Vera va entrar per ajudar en la recuperació del patrimoni d’exemplars de càmeres.
Van coincidir en les anades i tornades a Barcelona. “Vera tenia una col·lecció molt gran de càmeres de fotografia. Venia amb una gran capsa i me les ensenyava. En fi, i m’acabava regalant una càmera cada dos per tres”, rememora. De fet, Vera va fer una important donació del seu arxiu fotogràfic al Museu Tèxtil de Terrassa.
“Vaig aprendre molt d’ell”, prossegueix Guindo. Però a banda de l’artístic, també van tenir un vincle en l’àmbit sanitari. I és que Guindo, cardiòleg de professió, va ser el seu metge durant uns anys.
Edifici de la Gota de Llet
Vera (1937-2024) va néixer a l’edifici de la Gota de Llet, llar d’infants i maternitat del carrer de la Unió 36, el 24 de març de 1937. Mentre treballava en l’empresa Amorós i Muntaner va cursar estudis d’Enginyeria Tèxtil a l’Escola Industrial de Terrassa. No obstant això, aviat abandonaria aquest treball per a dedicar-se a la seva gran vocació: la fotografia.
Però Virgili era molt més que un excel·lent fotògraf, diu Guindo. “Era home del renaixement, d’una gran sensibilitat i cultura. De fet, a més de català i castellà, parlava francès, anglès, alemany i italià”, afegeix.
Les seves altres dues grans passions van ser el muntanyisme i la música. Tant és així que des de la infància va aprendre a tocar el piano i el va practicar mentre la seva salut li ho va permetre.
Altres autors
A la mostra col·lectiva participen fotògrafs aficionats i professionals, com Francesc Iñíguez Sastre, amb un retrat del propi Vera. El fotoperiodista Cristóbal Castro, el polifacètic David Millán, Antoni Boixadés i l’impulsor de la mostra Guindo també aporten sengles imatges.