Cultura i Espectacles

91 cops Teresa jordà

Teresa Jordà Vitó fa una donació de 91 pintures als fons del Museu de Terrassa. “Gràcies per fer-me un raconet en aquest museu”, anunciava amb emoció. La seva directora, Gemma Ramos, les rep amb agraïment: “Les custodiarem amb molt d’amor”. I avança que les aniran mostrant a poc a poc. Són 91 cops el pinzell de Jordà

Vitó Jordà, ahir, envoltada de gent a la Casa Alegre de Sagrera / nebridi aróztegui

La pintora Teresa Jordà Vitó (Terrassa, 1943) va fer ahir l’acte de donació al Museu de Terrassa de 91 obres del seu taller.

Ho va fer en un acte a la nova galeria d’art terrassenc ubicat a la Casa Alegre de Sagrera. Davant una cinquantena d’amistats, Jordà Vitó va protagonitzar un acte simbòlic d’entrega de les obres. I ho va fer –precisament– davant una de les seves pintures abstractes donades amb anterioritat, de grans dimensions, que presideix la galeria terrassenca.

“Els nascuts a Terrassa ens estimem la ciutat”, va començar Jordà Vitó. “Gràcies per fer-me un raconet en aquest museu”.

La pintora no va treure gaire pit del seu recorregut artístic, tot i que era l’homenatjada. Per contra, va tenir paraules d’agraïment al professor d’Història de l’Art Carles Sánchez Marquet. “Sempre ha estat al meu costat”. També per Domènec Ferran i Gemma Ramos, anterior i actual director del Museu de Terrassa, respectivament. “Han estat uns referents en la meva vida, amb els quals he treballat al llarg dels anys amb comoditat i sense disconformitats”, va afegir.

Una de les al·ludides, Gemma Ramos, va ser precisament qui va liderar la recepció de les 91 pintures. “Les custodiarem amb molt d’amor”, varen ser les seves primeres paraules. “Esperem anar-les mostrant a poc a poc”, va dir, entre el vaticini i el desig.

Ramos, a més a més, va perfilar la figura de Teresa Jordà Vitó. “Va començar fent pintura figurativa, fins que va conèixer Martínez Lozano i es va enamorar de l’aquarel·la. Com és sabut, la tècnica de l’aquarel·la permet copsar un moment concret. Però és molt difícil de rectificar, un cop fet el traç”, explicava ahir Ramos. “Després es va desplaçar cap a la pintura abstracta, en part pel fet de conèixer Fernando Zóvel”, afegia.
Efectivament, el vessant abstracte de Jordà Vitó és del més conegut de la seva trajectòria. Unes pintures en les quals es percep la seva connexió amb la natura. “Potser la natura no s’escolta, però sí que se sent amb el cor”.

Durant l’acte també es van mostrar unes peces brodades per la seva mare, Raimunda Vitó. “Són uns retalls, que venien de la tradició femenina i que ella va ser capaç de posar en valor com a peces artístiques”, explicava ahir Gemma Ramos.

“No és una obra plana, sinó que té volum, una lectura de tres dimensions”, va rematar la directora del Museu.

Finalment, l’alcalde, Jordi Ballart, també va glossar la figura de la pintora. “No soc la persona més objectiva per parlar d’ella, perquè compartim una bonica amistat des de fa uns anys”, va confessar d’inici. “Té una sensibilitat única, que l’han fet una de les millors aquarel·listes de l’actualitat”, va afegir.

I pel que fa a la donació de les 91 obres, va apuntar: “És el millor regal que podíem tenir, en aquests dies previs a Nadal”.

Teresa Jordà Vitó (Terrassa, 1943) és una de les artistes terrassenques amb una trajectòria professional més llarga en el món de les pràctiques artístiques contemporànies. Artista aquarel·lista polifacètica, es llicencia en Belles Arts a la Universitat de Barcelona i, posteriorment, va ampliar la seva formació amb diversos cursos de Doctorat i un Màster Editorial també a la Universitat de Barcelona. Així mateix, ha cursat estudis de disseny gràfic a la Llotja de Barcelona i a l’Escola Industrial de Terrassa.

91 cops Teresa jordà
To Top